Siyaset mekanizmasına güvenin çok çok azaldığı günümüz Türkiye'sinde; çaresizlik ve umutsuzluklar insanları bir arayış içinde olmaya zorluyor.
Birlikteliğin, dayanışmanın ve en önemlisi içinde siyaset bulunmayan anlayışın ön planda tutulduğu bir şemsiyenin altında buluşma ihtiyacı var.
Günümüzde; adı olduğu gibi yazılmayıp kısaca STK diye geçen, ama birçoğu değişik siyasi ve dini inançların arka bahçesi gibi faaliyetlerini sürdüren kuruluşlar ; görevlerini gerçek manadan uzak bir konumda sürdürüyor.
Ama üzülerek ifade etmek gerekirse; her değişen yönetim de kendi anlayışına yakın kuruluşlarla kendi STK'sını oluşturma yolunu seçmekte.
İşte tam da burada konumu ve çalışma anlayışı itibariyle Kent Konseylerinin devreye girmesinin zarureti ortaya çıkıyor.
Kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal dayanışma, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek amacıyla kurulmuş olan Kent Konseyleri ; katılımcılık, birlikte karar verme, her türlü siyasi ve dini görüşe saygılı ama siyasi ve dini anlayıştan uzak olma açısından ülkenin tek sivil toplum kuruluşudur. Aynı düşüncede çalışan diğer sivil toplum kuruluşlarının da çatı organıdır.
Demokratlık, paylaşımcılık ve birliktelik esaslarını kendine ilke edinmiş Kent Konseylerinin Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir anlayış ve yönetim biçimiyle faaliyetini sürdürmesi gerekirken ; bazı illerde amacından uzak bir şekilde, siyasetin yörüngesine girerek kendine özgü özelliğini yitirmiş duruma gelmiş, bazı illerde aynı anlayışın devam ettirilmesi için baskılar yapılmış, ancak yönetimin kararlı duruşu sayesinde Kent Konseyi siyasetin emrine verilmemiştir.
İşte Mardin Kent Konseyi de bunlardan biridir.
Bütçesi verilmeyerek, tüm çalışma alanları daraltılarak etkin olması engellenen Mardin Kent Konseyi; bütün olumsuzluklara rağmen kapısını açık tutmuş, kentinde arzuladığı çalışmayı yapamazken, zaman zaman başka illerde yapilan toplantılara kendi olanaklariyla katılım sağlamıştır.
Sayın Vali Mahmut Demirtaş'ın goreve başlaması ve böylelikle çalışmaları engelleyen valilik ve belediye anlayışının sona ermesiyle Mardin Kent Konseyi, tamamen olmasa bile arzu ettiği çalışma ortamına kavuşmuş durumda.
Kent Konseyi bilincini benimsemiş ve Kent Konseyi çalışmalarını önemseyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Demirtaş ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Sözen'in destekleriyle kendini yeniden bulan Mardin Kent Konseyi, Genel Kurul çalişmalarinı başlatmış, Genel Kurul sonrası oluşturulacak daha katılımcı ve üretken bir yürütme kurulu ile beklenen çalışmalara başlanacağı bekleniyor.
Merkezi yönetim ve yerel yönetimler arası sıcak ilişkilerin oluşmuş haliyle , halk iradesinin sözcüsü olan Kent Konseylerinin organize bir şekilde çalışmaları durumunda kentlere büyük kazanımlar sağlanacağı muhakkaktır.
Bu itibarla ;
Mardin Kent Konseyi'nin arzu edilen düzeyde çalışmalarını sürdürebilmesi için, gönüllülük esasına dayalı çalışmayı düşünen Mardin sevdalısı kişilerin safları sıklaştırması gerekiyor.
Mardin Kent Konseyi kendisine güç katacak ;
* Üniversiteyi,
* Siyasi partileri,
* Meslek odalarını,
* Muhtarları,
* Dernek ve Vakıfları,
* Kadınları,
* Gençleri,
* Emeklileri Mardin'in söz konusu olduğu her ortamda çalışmak için aynı şemsiye altına davet ediyor.
Tüm söylemlerinde ; herkesin benimseyip oy verdiği, saflarında çalıştığı bir siyasi partinin, bağlı bulunduğu bir etnisitesinin, dininin-mezhebinin olabileceğini ve hepsine saygılı olduklarını ifade eden Mardin Kent Konseyi yönetimi ; bu görüş ve inançların temsil edilmeyeceği bir Kent Konseyi oluşturma gayreti içinde olduklarını belirtiyor.
Olumlu her çalışmanın destekleyicisi, her türlü olumsuzluğun karşısında vatandaşın tercümanı olacak ; demokrasinin hakim olduğu, katılımcı, dayanışmacı bir Mardin Kent Konseyi beklentisiyle....
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR