SAĞLIK

Anne adaylarına Oruç uyarısı

Anne adaylarına Oruç uyarısı

Anne adaylarına Oruç uyarısı
22-07-2012 13:29

 

Uzmanlar, hamilelerin Ramazan ayında kesinlikle oruçtutmaması gerektiğini, bu durumlarda anne ve bebek sağlığının ciddi derecedeetkileneceği uyarısında bulundu

Konu hakkında bir açıklama yapan Kadın Doğum ve ÇocukHastalıkları Uzmanı Op.Dr.Adem Özden, Ramazan sebebiyle oruç tutmak isteyenhamilelere bazı tavsiyelerde bulundu.

        Op.Dr.Özden,Ramazan ayında kendisine en çok sorulan soruların başında yer alan gebelerinoruç tutup tutamayacakları sorusu olduğunu belirterek, Biz Kadın Hastalıklarıve Doğum Uzmanları olarak Ramazan ayında en çok karşılaştığımız soru vesorunlardan birisi gebelerimizin oruç tutup tutamayacakları ve oruç tutmalarıdurumunda gebeliklerinin ve bebeğin etkilenip etkilenmeyeceği konusudur. Gebelikbir kadının dengeli ve düzenli beslenmesi gereken bir dönemdir. Gebelikte,kadınların özellikle öğün miktarını azaltıp, öğün sayısını arttırarak, 3 anaöğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmesini isteriz.  Ayrıca gebeleringebelik boyunca bol miktarda sıvı tüketmesi, hem anne hem de bebek sağlığıaçısından çok önemlidir. Buna bağlı olarak bilim çevrelerinde gebelik dönemi,anne ve bebek sağlığı gözetilerek, oruç tutmak için uygun bir dönem olarakkabul edilmemektedir. Günün çok uzun olduğu ve hava sıcaklığının yüksekseyrettiği bu aylarda bu durum daha da ön plana çıkmaktadır.?dedi.

 Oruç gebelere dinende kolaylık getirmiştir

          Ramazan ayında gebelerin genelde en çok öğrenmek istediği şeyin; oruç tutuptutamayacakları ve tutmaları halinde gebeliklerinin olumsuz etkilenipetkilenmeyeceği konusu olduğunu anlatan Op.Dr.Özden, Gebelik sürecinde oruçtutmaya bağlı olarak annede ve bebekte oluşabilecek etkilerle ilgili aileyebilgi vermekteyiz. Ama bazı özel durumlar vardır ki; bu durumda mutlak birşekilde gebenin oruç tutmasını önermemekteyiz. Örneğin; şeker hastalığı,hipertansiyon, guatr vb. sistemik hastalıklarda, gebelik bulantı ve kusmasında,gastrit gibi rahatsızlıkların olduğu hallerde ve de riskli gebeliklerde anneadayının oruç tutması anne ve bebek sağlığı açısından riskli olabilmektedir.Bunun yanı sıra, İslam dini kolaylıklar dinidir ve gebelere de oruç konusundaesneklik getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sayfasından daulaşabileceğiniz, oruç sorulan sorular? kitapçığında;   Oruçtutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi halinde, hamile kadınlaroruçlarını tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî, Sıyam?,50-51)? denmektedir.?diye konuştu.

 Oruç tutacaksanız iftar ve sahur arasında bol su ve3-4 öğün alın

        Tüm bu uyarılararağmen oruç tutmak isteyen gebelere de tavsiyelerde bulunan Dr. Özdenaçıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Tavsiyemiz iftar ile sahur arasında ki dönemde, mümkünolduğunca bölünmüş dozlarda, 3-4 öğün gıda almaları ve bol sıvı tüketmeleriyönündedir. İftar ve sahur menülerinde, şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalar ilekızartmalardan uzak durmalarını öneririz.  Yine bu dönemde gebelerin, dengelibeslenirken, taze sebze ve bol meyve tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca oruçlugebelerin,  gün içinde mümkün olduğunca istirahat etmeleri ve güneştenuzak durmaları da önerilerimiz arasındadır. Son olarak oruç tutmak isteyen hergebenin kendi hekimine danışarak, gebeliği hakkında bilgi alıp, olası risklerideğerlendirip, bu şekilde nihai karar vermesini önermekteyiz.?

 



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR