YAŞAM

Dr. Talat Şimdi’nin, “Vakıf Şehir Artuklu” Kitabı Raflarda yerini aldı.

Mardinli Araştırmacı Yazar Dr. M. Talat Şimdi’nin Mardin Şehrinin tarihi değerlerini, gelişimini ve eserlerin tanıtımını özenle hazırladığı, her sayfası belge niteliği taşıyan ” Vakıf Şehir Artuklu Mardin” kitabı raflardaki yerini aldı.

Dr. Talat  Şimdi’nin, “Vakıf Şehir Artuklu” Kitabı Raflarda yerini aldı.
28-03-2024 04:01
28-03-2024 09:12
MARDİN

İzmir’de yaşayan, yerel yönetimlerde uzun süre yönetici ve etkin görevlerde bulunan araştırmacı yazar Dr. M. Talat Şimdi, Mardin tarihinin derinliklerindeki gizemli bilgileri belgelerle, “Vakıf Şehir Artuklu Mardin” kitabında topladı.

     Ercan Doğu Editrölüğünü yaptı

Kitabın editörlüğünü ve  önsözünü, değer verdiğim ve sevdiğim meslek büyüğüm Şair-Yazar-Gazeteci ve Kamu İletişim Uzmanı Ercan Doğu’nun yazdığı 336 sayfalık kitap, Mardin sevdalısı herkesin evinde olması  ve okunması gereken, her sayfası belge niteliğinde bir eser. Ercan Doğu’nun deyimi ile; Sevdalandığı bu kentte; zamanı hoyratça tüketmek yerine, kentin geçmişini, tarihini ve gelecek nesillere-kuşaklara aktarmanın yollarını aramış Dr.M.Talat Şimdi.

Kitabı eşi ve oğullarına ithaf eden Şimdi;Artuklu Başkenti Mardin’de  üç asır boyunca, Artuklu Sultanlarının yaptırdığı, cami, medrese, hamam, türbe, saray, kale, çeşme, ticaret yapıları gibi görkemli anıt eserler yaptıklarına dikkat çekerek,  bu eserleirn ya bir odasının içine defnedilen ya da müstakil bir türbe içine gömülen Artuklu Sultanları ile yakınlarının sandukaları yüz yıl öncesine kadar görmenin mümkün olduğunun altını çizdi.

Şimdi “ Bu anıtsal mezar yapılarından çok az bir kısmı günümüze gelebilmiş ya da ya da farklı bir yapı türüne dönüştürülerek işlevi değiştirilmiştir. İşlevi değiştirilen yapılardaki mezarlar ise  ortadan kaldırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, talan edilen vakıf mallarının izini sürmek, aslına uygun işlevlerini yerine getirmeleri için yol gösterici önerler yaparak, kullanma ve koruma  dengesi içinde sonsuza kadar ayakta kalmalarına vesile olmaktır” şeklinde özetliyor çalınmalarını.

Mardin sevdalılarının ve Mardin tarihini merak edenlerin okuması ve kitaplığında bulundurması gereken bu kitapta, Dr.M.Talat Şimdi, kitabın sonuç bölümünde yıllar önce Gazeteci ve Kanaat Önderi Süryani  Cemaati liderlerinden  rahmetli Münir Kilimci ile yaptığım söyleşiye değindi.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR