YAŞAM

Erkan İzgi, "Petrol Ofisi'nin BP alması tekel oluşturur"

Petrol Ofisi'nin, BP Türkiye'yi satın almasına sert tepki: Piyasadaki rekabet gücünü düşürecekler!

Erkan İzgi, "Petrol Ofisi'nin BP alması tekel oluşturur"
22-11-2023 14:59
22-11-2023 15:02
MARDİN
İngiliz yakıt devi BP (Britih Petroleum), Türkiye’den çekildiğini açıkladı. Petrol Ofisi Grubu da BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak için sözleşme imzaladığını duyurdu. BP'nin kararı sonrası, Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Bursa Şubesi Başkanı Erkan İzgi'den "Ülkedeki çoğu depolama alanı Petrol Ofisi'nde olacak ve piyasayı domine edecekler" çıkışı geldi.
1912’den beri Türkiye’de hizmet veren yakıt devi BP, Türkiye’den çekildiğini açıkladı. Petrol Ofisi Grubu ise BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı. BP'nin Türkiye pazarındaki BP Petrolleri A.Ş. ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini kapsayan ve kapanışı düzenleyici kurumun onayına tabi olan işlemin bedeli henüz açıklanmadı. BP'nin çekilme kararı sonrası PÜİS Bursa Şubesi Başkanı Erkan İzgi, "BP’nin Türkiye’den çıkmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye, cumhuriyetin 100. yılında tekelleşen değil, bilakis dünya markalarının daha fazla rağbet ettiği bir ülke olmalı" diyerek karara tepki gösterdi.
"PETROL OFİSİ'NİN BP'Yİ ALMASI TEKEL OLUŞTURUR"
Ayrıca Petrol Ofisi Grubu'nun BP'nin akaryakıt operasyonlarını satın almasının, akaryakıt sektöründe sorun yaratacağını vurgulayan İzgi, "BP’yi Petrol Ofisi üzerinden Vitol Grup almak istiyor. Vitol Grup, Hollanda menşeeli bir emtia ve trading firmasıdır. Yani deniz üstü akaryakıt ticareti yapar. Şimdi şöyle düşünün Petrol Ofisi’nin 1970 bayisi var, BP’nin 780 bayisi var. Bu iki dağıtım grubu birleştiğinde matematik ortada zaten 2750 istasyon aynı guruba ait olacak" dedi.
"BP'NİN TÜRKİYE PAZARINDAN ÇEKİLMESİ DOMİNO ETKİSİ YARATIR"
Öte yandan BP'nin Türkiye'den çekilme kararının bir domino etkisi yaratacağının altını çizen İzgi, bu durumun Türkiye'nin imajı için önemli olduğunu belirterek, "Hem toptan hem perakende tüketicisinin rekabet gücü düşecek. Ülkedeki çoğu depolama alanı Petrol Ofisi'nde olacak ve piyasayı domine edecekler. Kısacası tekel oluşacak. Ayrıca Türkiye’de 100 yılı aşkın bir süredir birçok alanda faaliyet gösteren böyle önemli bir firmanın, Türkiye pazarından çıkmasının diğer sektörlerde de domino etkisi yaratacağını düşünüyorum. Ben Rekabet Kurulu'nun bu konuda harekete geçeceğine inananlardanım. Bu Türkiye'nin imajı için de çok önemli" şeklinde konuştu.

Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR