YAŞAM

Mardin’de Süryaniler Paskalya Bayramını Kutladı

Mardin’de yaşayan Süryaniler 1600 Yıllık Kırıklar Kilisesinde düzenlenen ayin ile paskalya bayramını kutladı.

Mardin’de Süryaniler Paskalya Bayramını Kutladı
16-04-2023 14:42
17-04-2023 08:48
MARDİN

Mardin’de Süryaniler Hz. İsa’nın dirilişini tarihi Kırklar kilisesinde, düzenlenen ayin ile kutladı. Ayini Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz yönetti. Kız ve erkek koroları da ilahiler okuyarak ayine destek verdi.

       Mardin’de yaşayan Süryaniler, Paskalya (diriliş) bayramlarını Kırklar Kilisesinde düzenlenen ve 3 saat süren ayin ile kutladı. Sabahın erken saatlerinde  en güzel kıyafetlerini giyen kadın, erkek ve çocuklar Kırklar Kilisesi’ne akın etti.  Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ayini yönetti, Başpapaz Gabriyel Akyüz destek verdi. Kız ve erkek koroları ayin süresince ilahiler okudu.

Mumlar yakan erkek çocuk ve korosu, ruhani liderler birlikte ayine katılan Süryanilerin arasında dolaştı, Metropolit Salibe Özmen elinde taşıdığı haç ile ayine katılanları takdis etti.

Ayine katılanlara hitaben verdiği vaaz ve hitapta, sevgi üzerinde kurulu bir yaşam felsefesi ve hayatta dürüstlük ve iyilikten yana olmaları tavsiyesinde bulundu. Erkek korosunda bulunan gençler gümüş tütsülükler içinde bulunan baharatı yakarak ayine katılanları kutsadı.

Ayine katılan kadınlar, mum yaktı dilek diledi, ardından Metropolit Salibe Özmen’in elinde bulunan Haç’ı öperek kiliseden ayrıldı.

Ayinin ardından, Kilisenin kabul salonunda kutlamalar kabul edildi. Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, yıllardan beri Anadolunun her tarafında bayramların kardeşçe yaşandığını vurguladı.

Mardin'de farklı dinlere mensup vatandaşların yıllardır huzur ve barış içerisinde bir arada yaşadığına dikkati çeken Demirtaş,şunları söyledi:

"Geçmiş yıllarda aynı şekilde buraya geldik bayramlaştık. Kurban ve Ramazan bayramlarında Hıristiyan kardeşlerimizi de aramızda görmekten hep mutlu olmuşuzdur. Üç dinin bayramları bir hafta içinde inşallah tamamlanmış olacak. Çok enteresan oldu, şimdiye kadar pek yaşanmış bir durum değil. İnşallah bizim de perşembe günü ramazan bittikten sonra cuma günü ramazan Bayramı’nı hep birlikte kutlayacağız. Önemli olan huzur içinde birlik ve beraberlik içinde ülkenin daha büyümesi, kalkınması ve gelişmesi için gayret göstermemiz. Ülkenin birliğe ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyoruz. Birlik ve beraberliğimizin devam etmesi çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem ve ardından yaşanan sel felaketi nedeniyle ramazan ayına buruk başladıklarını anımsatan Demirtaş, " Bundan 65 gün önce çok büyük bir acı yaşadık. Ramazan’ı buruk bir şekilde karşılamıştık. 11 ilimizde büyük bir felaket oldu. Akabinde sel felaketleri oldu. Kaybettiğimiz vatandaşlarımız yaralı olan vatandaşlarımız oldu. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah duamız bu tür felaketlerle karşı karşıya kalmayalım." değerlendirmesinde bulundu.

"3 dinin oruçları ve bayramları aynı anda geldi"

Metropolit Özmen ise Hristiyan aleminin en önemli bayramlarından birini kutladıklarını söyledi.

Afetler nedeniyle bayramı buruk kutladıklarını kaydeden Özmen, şunları söyledi:

“Deprem nedeniyle ülkece kahrolduk, çok üzüldük ama hayat devam ediyor. Allah, hepimize hikmet versin ki; bu acıyı ve yarayı en kısa sürede sarmayı nasip etsin.

Ruhani anlamda bayramımızı coşkuyla kutluyoruz. Aramızda çok değerli Valimiz, kardeşlerimiz var. Mardin’in binlerce yıldır süregelen çok güzel bir gelenek var. Bütün dini, milli ve resmi bayramları birlik ve beraberlik içinde aile düzeninde kutluyoruz. Bu sene hem Hristiyan, hem Müslüman hem de Yahudi oruçları çakıştı ve de çok güzel oldu. 3 dinin oruçları ve bayramlarının aynı anda gelmesi aslında bizlerin ne denli bir birimize yakın olmamız gerektiğinin nişanedir. Bu anlamda biz mutluyuz. Bugün biz bayram kutluyoruz, bir hafta sonra Müslüman kardeşlerimizin bayramını kutlayacağız. Bu değerler hepimizindir.

Özmen, bayramın Türkiye başta olmak üzere bütün dünyada huzurun, barışın ve esenliğin hüküm sürmesine vesile olması dileğinde bulundu.

Bayram kutlamalarına, Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede,Ticaret ve SanayiOdası Başkaın Hatip Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Baştürk ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR