YAŞAM

Êzdiler Kutsal Êzî Bayramını Kutluyor

Ezidi Platformu temsilcilerinden Hayrettin Çelik, 15 Aralıkta kutlanacak Ezi bayramı dolayısıyla kutlama mesajında, geleneksel kutlamaları anlatı.

Êzdiler Kutsal Êzî Bayramını Kutluyor
13-12-2023 06:46
13-12-2023 06:49
MARDİN

  Platform Temsilcisi Hayrettin Çelik kutlama mesajında“ Mezopotamya’nın kalbi Mardin’in çok kültürlü, çok dilli, çok dinli ve inanç yapısı itibariyle yapı taşlarından biri olan Êzdiler, arayla 9 günlük oruçlarından sonra Êzî kutsal bayramını kutluyor.

Êzdiler Aralık ayının ilk Cumasından sonra Tanrı onuruna oruç tutarlar. Salı günü başlarlar ve gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutarlar. Bu oruç her Salı, Çarşamba ve Perşembe günü tutulur ve toplamda 9 günlük bir oruç periyodları vardır. Bu oruçlardan sonra, 13 Aralık’ın son Cuma günü Êzî Bayramı başlar ve bu kutsal bayrama Êzî yani “Yaradan” anlamına gelen bu bayram sevinçle karşılanır. Aralık ayında tutulan üç günlük oruç Êzdilikte mecburidir. Türkiye´deki Êzdiler gibi bazı bölgelerde ise Aralık ayında üç değil dokuz gün oruç tutarlar. Salı gününden Perşembe gününe kadar üçer gün her biri bir Melek için tutulur. Son üç gün Ezdayî, yaradan için tutulur. 

Kutsal Êzî bayramı, dünyanın dört bir yanına dağılan Êzdîlerde, büyük bir sevinç ve umutla kutlanmakla beraber, Mardin’de ve bazı çevre ilçe ve köylerde de çoşkuyla karşılanmaktadır.

Bu vesileyle bu kutsal bayramı başta Êzdiler olmak üzere, Mardin’de ve Türkiye’nin diğer bütün din, inanç ve etnik kesimlerine kutlu olsun diyoruz ve bu bayramın; barış, kardeşlik ve huzura vesile olmasını temenni ederiz. “ifadelerine yer verdi.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR