YAŞAM

Ateşle Yazılan Bir Kentin Hikâyesi, Ali Aba’dan 12. Ulusal Sergi..!

Yakma Resim Sanatı alanında çalışmalarını sürdüren Mardinli sanatçı Ali Aba, 12’nci ulusal sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar İstanbul’daki büyük sanat galerilerinde 11 ulusal sergiye katılan Aba, 12’nci sergisini 24 Ocak’ta Tuzla’da açacak.

Ateşle Yazılan Bir Kentin Hikâyesi, Ali Aba’dan 12. Ulusal Sergi..!
21-01-2026 11:09
21-01-2026 11:17
MARDİN

 Mardinli Ali  memleketiene veaf borcunu, hşehrin hikayesini yakma resim sanatı ile ödemeye çalışıyor. Mardin Artuklu’da doğan Ali Aba, ilkokul ve ortaöğrenimini Mardin’de tamamladı. Gazipaşa İlkokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri (Mobilya ve Dekorasyon) Bölümü’nden mezun olan Aba’nın sanata olan ilgisi, meslek lisesi yıllarında başladı. Özellikle Yakma Resim Sanatı üzerine yoğunlaşan sanatçı, bu alandaki üretimlerini yıllar içinde özgün bir anlatı diline dönüştürdü.

Çalışma hayatına Mardin (Artuklu) Belediyesi’nde başlayan Ali Aba, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Halen İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’de kamu görevlisi olarak görevini sürdürüyor.

Sanat yaşamı boyunca Yakma Resim Sanatı’nın tanınırlığını artırmayı amaçlayan Aba, katıldığı ulusal sergilerde gördüğü ilgi üzerine İstanbul’da düzenlenen illerin tanıtım günlerine de davet edilerek çalışmalarını daha geniş kitlelerle buluşturdu.

Sanatçının son dönem eserleri, özellikle Kadim Şehir Mardin teması etrafında şekilleniyor. En son katıldığı Mardin Tanıtım Günleri kapsamında sergilenen özgün çalışmasında, Mardin’in taş evlerinin terk edilmesine ve apartmanlaşmaya yönelik eleştirel bir gönderme yer aldı. Eserde, eski kapıların kilitleri ve anahtarlarının bir eşeğin sırtında bilinmeze doğru yol alması, sahipsizlik nedeniyle yıkılmaya yüz tutan tarihi evlere dikkat çekti.

Ali Aba, eserleriyle Mardin’in kültürel mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Kadim şehir Mardin’in kıymetinin bilinmesi en büyük dileğim” mesajını sanat aracılığıyla izleyiciye aktarıyor.

Yakma Resim Sanatı ile yaşam hikâyelerini anlatan sanatçının 12’nci ulusal sergisi, 24 Ocak’ta Tuzla’da sanatseverlerle buluşacak.


Editor : Mehmet ÇELİK
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR