YAŞAM

Ömerli’de Kiraz Hasadı başladı

Mardin’in Ömerli Belediye Başkanı Altındağ Ve İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Kahraman Kiraz Hasadına Katıldı

Ömerli’de Kiraz Hasadı başladı
09-06-2021 07:46
09-06-2021 07:49
MARDİN

 

             Mardin’in 10 ilçesinde yetişen  ve yoğun  olarak Ömerli İlçesinde yetiştirilen Kiraz hasadına başlandı. Ömerli İlçe Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Kahraman, Anıttepe Mahallesinde kiraz hasadına katıldı, kaliteli kiraz yetiştiren üreticileri tebrik etti.

            Ömerli İlçesinde 2 bin 500 dekar alanda 123 bin civarında  mahlep üzerine aşılanan kiraz ağaçları bulunduğuna ifade eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Kahraman, üreticilere teknik destek sağladıklarını ve kaliteli kiraz yetiştirmek için üreticilerin yanında olduklarını söyledi.

 

                   Üzüm Festivali gündemimizde

 

Ömerli ilçe tarım ve orman Müdürü Hüseyin Kahraman basına şu açıklamayı yaptı

  “Ömerli İlçemizin toplam tarım alanı 208.000 dekar olup 147.880 dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülmektedir. Bu alanın 2.500 dekarında kirazcılık ve 65.000 dekarlık alanında ise bağcılık yapılmaktadır.

     Ömerli İlçe Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, İlçede kadim bir bağcılık kültürü bulunduğunu söyledi.. Yapılan  çalışmalar sonucu ilçe bağlarında gen kaynağı Ömerli olan 23  üzüm çeşidi tespit edildiğini ifade eden Altındağ” Bu çeşitlerden en önemlileri ve en fazla yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleri sırasıyla Ömerli Mezrone,  Zeyti, Kerkuşi, Ömerli Kırfoki üzümleri yer almakla birlikte  hemen her bağımızda Direjik,Sudani, Verdani, Hetfi, Heseni, Hemrani, Mesebbek, Lozi ,Bakari,Birbizeki, Beytülhemam,Deyvani,Kevkilav, Şitvi,Kirfoki reş, Reşik, Sorik, Direjike reşik ve kerkuşreşşik çeşitleri bulunmaktadır” dedi.

       Ömerli Belediyesinin katkıları ile Türk Patent Enstitüsüne Ömerli Kaymakamlığı  adına yapılan başvuru sonunda  “Ömerli Karfoki Üzümü”  Ömerli Kaymakamlığı adına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını kaydeden Başkan Altındağ” .” İlçemizde diye bilirim ki Türkiye’nin en kaliteli, insanların damağına başka bir tat veren Ömerli kirazı iç pazarda yerini aldı. Türkiye’nin birçok iline kiraz gönderiyoruz..Koronavirüs salgını nedeniyle düşündüğümüz kiraz festivalini yapamadık. Ama inşallah kiraz festivalimizi uluslar arası bir düzeye getirip hem ülkemizin ve hem de ilçemizin tanıtımına katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu

      Mahlep ağaçlarının Napolyon cinsi kirazla aşılanması sonucu üretilen Kiraz’ın farklı bir aroması olduğu ve farklı tadının da mahlep karışımından kaynaklandığı belirtildi.

 


Editor :
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR