USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ASANSÖR...

06-11-2023
" Selem yicip el kelem,
Kelem yicip el batatiğ "
Mardin'in arapça konuşulan bir yöresinde sürekli kullanılan, veciz hale gelmiş bir söz dizisi.
Meali ;
Bir selam bir sözü çağrıştırır,
o söz de sorunları...
Günlük hayatta kullanmanın karşılığı;
"Laf lafı açar"
Sorumsuzluk ve ehliyetsizlik faktörlerini selam yerine, yere çakılan asansörde hayatını kaybeden öğrenci kızı kelâm yerine koyduğumuzda ; kimselerin fazla umursamadığı "denetimden uzak" asansör sorunu ile karşı karşıya kalmış oluruz.
Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda, Adnan Menderes Üniversitesi son sınıf öğrencisi Zeren Ertaş'ın ölümüne neden olan feci asansör kazası güncelliğini korurken; üçer beşer gün arayla Afyon'da, peşinden Rize'de benzer kazaların meydana gelmesi, asansör kazaları konusunun vehametini bir kez daha ortaya koymuş oldu.
İlginçtir ;
her üç kaza da KYK'ya bağlı kız yurtlarında meydana geldi.
Daha da ilginçtir ;
Aydın Valisi'nin olayı araştırıp ihmali olanların cezalandırılacağı, idari ve hukuki süreci başlatacakları açıklamasını yapması beklenirken "15 kişilik asansöre 16 kişi bindiği için kaza meydana gelmiştir" gibi talihsiz bir açıklamayla, kaza suçlusunun Zeren kızımız dahil diğer öğrencilerin olduğu anlamına gelebilen bir üslup kullanmıştır.
Selam ve kelâm faslından sonra ; bugünlerde oluşmuş olan bu münferit kazaların, aslında ciddi bir toplumsal sorun olabileceğine odaklanıp gerekli önlemlerin alınması zaruretini ortaya koymuştur.
Teknolojinin bir hediyesi olarak, adetâ yaşantımızın bir parçası halini almış asansörlerin ; gerektiği şekliyle apartmanlara monte edilmediği ve gerektiği gibi denetlenmediği gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Bulunduğumuz Mardin kentinde nasıl bir asansör sisteminin mevcut olduğunu yaşayarak görmekteyiz.
Çok katlı ve çok daireli apartmanların birçoğunda standartlara uygun olması gereken asansörlerin yerine; yetersiz büyüklükte ve yetersiz güçte asansörler bulunmakta.
# 3-4 kişinin tıkış-tıkış kullanma zorunda kaldığı, kibrit kutusu gibi ufacık asansörler.
# Koruma aparatları olmayan asansörler.
# Hareket hızı sağlanmamış asansörler.
# Sık sık arızalanıp sakinlere illallah dedirten asansörler.
Böylesine bir asansör sistemi olmasına rağmen, iskan ruhsatı nasıl alınmış koca koca apartmanlarda yaşamakta olan sakinlerin korku içinde geçirdikleri günler...
Binip te dönmemek var endişesiyle asansöre binme sırasını bekleyen sakinler...
İlgili birimler sorumsuzluk içinde,
apartmanın yöneticisi sorumsuzluğa ortak,
apartmanın sakinleri de ; endişeli oldukları kadar bu sorumsuzluklara çanak tutarcasına soruna kayıtsız.
Apartmandaki yaşamı karşılayacak standartta olsun veya olmasın ;
mevcut asansörlerin rutin denetimleri, usulen değil de gerektiği şekliyle yapılsa, insanlar bu denli endişe içinde yaşamlarını sürdürmüş olmayacak.
Önemli olan müessif kazaların önüne geçmektir.
Olası bir kazada, hele ki ölümlü bir kazada suçu ve suçluyu aramak bir anlam ifade etmeyeceği gibi ; ne yanan yüreklerin acısını dindirir, ne akan gözyaşlarını...
Kaç asansör, hatta kaç apartman bir can değeri taşır ki ?...