USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Binası Olmayan Tek Fakülte, Mardin Tıp Fakültesi

05-12-2023
Birkaç gün önce yerel gazetelerin birinde çıkan habere göre ; Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulanTıp Fakültesi binasının inşaat işinde, göstermelik temel atma dışında henüz çalışma bile yapılmamış.
1 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmasıyla kurulması kesinleşen Mardin Tıp Fakültesi binasının yapımını üstlenen hayırsever iş insanı ile 8 Temmuz 2021 tarihinde imzalanan protokolla 22 bin metrekare üzerinde yapılması düşünülen Tıp Bilimleri İdari Binası ile 200 yataklı hastane binası inşaatında bugüne kadar bir gelişmenin yaşanmadığını görüyoruz.
İmzalanmış protokole göre ; 22 bin metrekarelik alan üzerinde hazırlanan proje yeniden revize edilerek12 bin metrekareye düşürülmüş olmasına rağmen, 21 Eylül 2022 tarihinde başlatılan inşaat işi hâlâ yerinde sayıyor.
Aradan geçen üç yıla ve bu yıl öğrenci alımının yapılmasına rağmen Tıp Fakültemizin henüz bir binasının olmayışı, beni de üç yıl gerilere götürdü.
Mardin'de Tıp Fakültesi kurulması için uygun koşulların bulunmadığını, henüz altyapısı hazır olmayan bir fakültenin, özellikle Tıp Fakültesinin kurulmasının zamansız olduğunu belirtir yazılarımdan sonuncusunu anımsadım.
2 Şubat 2021 tarihinde yazmış olduğum "KEŞKE YANILAN BEN OLSAM" başlıklı yazımda ;sadece siyasi rant devşirme amaçlı olan bu girişimin bir tabela fakültesinden öteye gidemeyeceğini belirtmiştim.
Yanılmayı çok istemiştim. Olmadı.
Görüldüğü gibi, birçok eksiğinin yanında binası da olmayan fakültenin tabelası ; kendilerine ait olmayıp, Rektörlük olarak tahsis edilen binanın bir köşesine takılma durumunda kalınmış.
Nitekim adetâ bir reklam panosuna dönüşen o köşede daha önceleri Yaşayan Diller Enstitüsü ve Edebiyat Fakültesi tabelaları da takılmıştı.
Tıp Fakültesi kurulabilmesi için gerekli kriterlerin hiçbirine haiz değildi Artuklu Üniversitesi.
Ve de Tıp Fakülteleri ; uygun olmayan koşullarda, sırf bazı çevreleri memnun etmek için açılmasına karar verilecek fakülteler değildir.
Bugün binasının bile olmadığını konuştuğumuz Mardin Tıp Fakültesi'nin ; olması gereken düzeyde bir tıp fakültesi olabilmesi için mutlak anlamda aranan koşullar nelerdi ?
- Asgari mekan standartları düşünülerek planlanmış, büyüklüğü uygun aydınlatma havalandırma ses ve görüntü sistemlerine sahip derslikler, okuma salonları, kütüphane ve laboratuvar gibi fiziki mekanlar,
- Kütüphanede her türlü program için ilgili alanlarda basılmış yayınlar bulunmalı. Her dersle ilgili kaynak kitapların son baskılarından en az 10'ar tane bulunmalı.Online erişime açık elektronik veri tabanları olmalı,
- Gerekli spor tesisleri ve sosyal alanlar bulunmalı,
- Öğrenci sayısına uygun olarak fiziki altyapının eğitim araç ve gereçlerinin bulunduğu temel bilimlere yönelik tam donanımlı ;
# Tıbbi biyoloji,
# Tıbbi genetik,
# Anatomi,
# Histoloji ve Embriyoloji,
# Fizyoloji,
# Tıbbi biyokimya,
# Tıbbi mikrobiyoloji,
# Farmokoloji,
# Biyofizik,
# Tıbbi beceri ve Multi Disipliner,
# Stimüle Hastalıklar LABORATUVARLARI bulunmalı.
- EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN BAŞLAMASI İÇİN ;
# Anatomi,
# Fizyoloji,
# Histoloji,
# Embriyoloji,
# Tıbbi biyokimya,
# Tıbbi mikrobiyoloji,
# Tıbbi biyoloji,
# Tıbbi genetik,
# Pataloji,
# Farmakoloji,
# Tıp tarihi,
# Deontoloji,
# Biyofizik,
# Tıbbi istatistik,
# Tıp eğitimi,
# Adlı tıp,
# Acil tıp,
# Aile hekimliği,
# İç hastalıkları,
# Çocuk hastalıkları,
# Genel cerrahi,
# Kadın doğum hastalıkları ile ilgili öğretim üyeleri bulunmalı.
Tamamlanmamış bu kriterlere rağmen ; Fakülteye kayıt yaptırmış öğrenciler ile ilgili "Mardin Tıp Fakültesi, birçok tıp fakültesinden fazla tercih edilen fakülte olmuştur" şeklinde hamaset yapanlar, bu tercih nedeninin barınma ve yaşam koşullarına bağlı olduğunu düşünmüyorsa eğer ; Mardin'den tıp fakülteleri için yeterli puan alan kaç kişinin Mardin Tıp Fakültesini tercih ettiğini sorgulaması gerek.
Bir soru da ;
Üniversitesi olup tıp fakültesi olmayan tek büyükşehir olması ve 900 yıl önce Eminüddin Maristanı Külliyesinde ilk tıp fakültesinin var olması nedenine dayanarak ve bu nedenlerin mutlak geçerli birer neden olduğuna inanarak kuruluşunda ısrarcı olanlara ;
öğretim görevlisi yetersizliğinden mevcut bazı tıp fakültelerinin kapanma aşamasına gelindiği bu dönemde aynı sıkıntının yaşanacağını görmezden gelen ve hatta Mardinli onlarca profesör ve doçentin gelmeye hazır olduğunu iddia edenlere :
Cübbe giyme töreninde yapılan açıklamaya göre ; binası olmayan Mardin Tıp Fakültesinde halen ; 2 Profesör, 4 Doçent ve 8 Asistan görev yapmakta.
NASIL !..EĞLENİYOR MUYUZ ?...