USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çalışan Gazeteciler Günü

10-01-2017

          Gazeteciler, 10 Ocak 1961 yılında yürürlüğe giren 212 sayılı kanun ile, günümüzde fazla görülen, bir çok alanda haklarını aldı.

         Yarım yüzyıl önce gazetecilere tanınan hak ve özgürlükler, süreç içinde iktidarlar tarafından, en fazla da 12 Eylül Darbesi ile geri alındı, alınmaya çalışıldı.

         56 yıl önce basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve  en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvence altına alan yasa, günümüze biraz topal, biraz kanadı kırık halde gelebilmiştir.

         Gazetecilere geçmişte verilen hak ve özgürlükler; iktidarlar tarafından fazla görülmüş olmalı ki, iyileştirileceğine, mevcut hakların  ve en önemli olarak değerlendirdiğimiz özgür haber yapma, yapılan haberlerden, yazılanlardan  sorgulanan, hatta tutuklanan gazeteciler  dünya ülkeleri sıralamasındaki yeri ile kısıtlanmış görüntüsünü veriyor.

          Gerçekleri yazmaktan korkan, haberleştirmekten tereddüt eden bir gazeteci ve gazetecilik anlayışının ülkemize, milletimize ve demokrasimize zarar vermekten başka bir işe yaramayacak gibi geliyor bana!

        İçinde bulunduğumuz çağda, globalleşen dünyada haberciliğin evrenselleştiği, gelişen teknolojinin antidemokratik hal ve davranışları dünya gündemine oturttuğu günümüzde, özgür basının ve doğru haberciliğin önemini bir kat daha arttırmaktadır

       Olaylara at gözlüğü ile bakan, kral çıplak demekten korkan bir basının felaketlere ışık tutacağını görmemek mümkün mü?

           Basın  ve  ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazı olduğunu söylemek ve bu yolda saf tutmak kadar,  özgür basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini söylemek de vatanını seven herkesin savunması gereken olgudur diye düşünüyorum.

      Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracı değil mi?

       Çağdaş  ve demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle anlam bulmuyor mu?

        Gazetecilerin düşüncelerinden dolayı sorgulanmadığı, yazdıkları haber ve yorumlarından dolayı tutuklanmadıkları bir ülke  vatanını ve milletini seven her gazetecinin beklentisidir.

         Bu toprakları vatan edinen, al bayrak altında ülkenin birliğini, halkların kardeşliğini benimseyen vatan evlatlarının, özgür haber yapma ve ifade özgürlüğü hakkını en üst düzeyde  kullanacağı bir ülke, bir basın bayramı diliyorum.

    Gazeteciler günü ile çakışan, birlikte görev yaptığımız değerli idarecilerin gününü de kutluyorum

    Meslektaşlarımın ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramını? kutlu olsun...