USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ELEKTRİKLER KESİLİRSE..

30-04-2016

 

           Elektrik kesintilerinin en yüksek olduğu İl´in Mardin olmasından doğrusunu isterseniz, bir Mardinli olarak rahatsızlık duyuyorum.

       DEDAŞ´ın açıkladığı yüzde doksan üstü kaçak elektrik verilerine de inanmadığımı peşinen ifade etmek istiyorum.

      Çünkü Mardin Artuklu, Midyat, Savur ve Ömerli İlçe Merkezleri ve Bağlı Mahallelerin büyük bir bölümünde düzenli fatura ödendiğini, sadece Çimento Fabrikasının aylık faturasının 1 milyon liranın üzerinde olduğunu biliyorum.

       Abonesi olmayan yapılara, 60 kuruşluk faturasını yatırmayan abonelerin kes-bağla ücretlendir anlayışı ve  kabarık faturalar dikkate alınırsa, kaçak kullanımının abartıldığını düşünüyorum.

      Mardin-Kızıltepe-Nusaybin ovasında 7 bini aşkın ruhsatsız, sulama amaçlı  sondaj kuyusunun açılmış olmasına, yeraltı kaynaklarının kötü kullanılması ve tüketilmesi noktasında karşıyım, kişisel düşüncem bu kuyulara izin verilmemeliydi.

        Öbür taraftan bakıldığında, bölgeye ve ülke ekonomisine sağladığı katkı göz önünde bulundurulduğunda, sondaj kuyularının  çiftçiler için olmazsa olmaz görüntüsü ile ortaya çıktığını görüyoruz.

         Geriye dönüp,  bu kadar sondaj kuyusuna neden izin verildi, tartışmalarına girmenin kısır bir döngüden ibaret olduğunu görmek mümkün.

        Yapılması gereken, biran önce sondaj kuyularının cazibesini bertaraf edecek olan GAP sulama kanallarının bir an önce faaliyete girmesidir.

        Her dönemde, her  5 yıllık kalkınma planlarında kağıt üzerinde planlanan ancak hayata geçirilemeyen GAP sulama kanalları, devreye girdiği andan itibaren, Mardin ve çevresinde hem kaçak elektrik sorunu hem de sulama sorunu kendiliğinden ortadan kalkacak, bölge insanı rahat bir nefes alacaktır diye düşünüyorum.

        Her yıl Buğdayın döllenme mevsiminde DEDAŞ´ın çiftlilerin elektriklerini kesmesini bir şantaj olarak değerlendirmek sizce mümkün değil mi? Çiftçilerin de karayollarına dökülüp ortalığı birbirine katması, çevreye zarar vermesi ve ulaşım kanallarını kapatması haklı gösterilebilir mi? Her iki durum tartışılabilir.

        Her yıl yaşadığımız bu hoş olmayan görüntü ve uygulamalar arasında kalan, maddi ve manevi zarar gören vatandaşların sayısı bir hayli fazladır.

        Elektrik salınımlarından bozulan beyaz eşya ve elektronik malzemeler, kuruyan seralar, susuz kalan yerleşim  birimleri.

        Artuklu İlçesine bağlı Ovaköy Mahallesinde 50 üyeli bir kooperatifin 25 bin metrekare alan üzerinde kurduğu seranın tam ürün verme aşamasında elektriklerinin kesilmesi ve seranın kurumaması için ibriklerle verilen sulama mücadelesine tanık olunca içim acıdı.

        Her yıl devreye giren, elektrik kesintilerini birkaç saat geriye çekmeyi politika malzemesi yapan  siyasiler..

         Bu görüntü ve uygulamalara son vermenin yolu, GAP sulama kanallarının bir an önce devreye sokulmasından geçer.

         Bu uygulama her yıl GAP Kanallarının yıl içerisinde hizmete gireceğini söyleyip, politika malzemesi yapan ve alkış toplayan siyasilerin işine gelir mi?

        Onu da zaman gösterecek?

         Elektriklerin kesilmesini haklı gösterecek bir hiçbir gerekçe olamaz!