USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hamaset Nereye Kadar?

12-09-2023
24 Mart Yerel Seçimleri için sıkı bir çalışma dönemi başlatan AKP ; iktidar avantajlarını kullanıp, Bakan ve Bakan Yardımcılarını da sık sık şehir ve kasabalara yönlendirmekte.
Bir Bakan veya Bakan Yardımcısı sıfatından çok , partinin üst düzey yöneticisi gibi bir çalışma yöntemi uygulayanların biri gidip biri geliyor adetâ.
Mardin olarak; yaklaşık bir ay önce Sağlık Bakanı Yardımcısı'nı konuk ederken, geçen hafta da Sağlık Bakanı'nın kendisini ağırladık.
Sırada hangi bakan ve bakan yardımcısı var, bekleyip göreceğiz.
Sağlık Bakanı Koca'nın Mardin ziyaretiyle ilgili temas ve çalışmaları kapsayan değerlendirmeleri içeren yazıyı paylaşmıştım.
Daha önce hazırlanmış program gereği Sayın Bakan ; parti yöneticileri ile toplantıda bir araya gelmiş, birkaç esnafı selamlayıp sözde ziyaret etmiş, "gençlik buluşması" adı verilen bir toplantıda davet edilmiş gençlere uzun ve usturuplu bir yazı metnini başarıyla okumuş ve en önemlisi ; yaşamının büyük bir bölümünü ağaç dikerek geçirmiş bir çevreci olan Ape Şehmus ile muhabbet senaryosunu gerçekleştirerek özel bir gündem yaratmıştı.
Ape Şehmus ile fidan dikme ve çevreye duyarlılık konusunda sıkı bir muhabbet vardı. O kadar etkilenmişti ki bizim Şehmus Amca'dan, kendisine ev yapma teklifi bile edilmişti,
Esnaf ve bazı vatandaşlarla yaşanan kısa birliktelikte ; Artukoğulları vardı, Asurlar vardı, değişik din ve inanışlar konu edildi, tarih anlatıldı, bitmeyen kahramanlık hikayeleri vardı,
Gençlik buluşmasında (!) bol bol hamaset vardı. Mardin'de tıp okuyanın aynı zamanda tarih bilgisine sahip olduğu , turizm okuyanın mimarlık öğrenebileceği bile anlatıldı uzun uzun,
Mardin'in gizemli ve can alıcı özellikleri sıralalandı peş peşe,
Çok şey vardı,
sadece "sağlık" yoktu.
Konuğumuz Sağlık Bakanı mı değildi, yoksa Mardin'de sağlık ile ilgili konuşulacak hiç mi birşeyler yoktu?...
Bu soruların cevabını da ; Sayın Bakan'ın Ankara'ya dönüşünde yaptığı açıklamalardan öğrenmiş olduk.
Sosyal medyada kendi hesabında yaptığı açıklamaya göre ; Mardin'de sağlık ile ilgili bütün sorunlar aşılmış, kendi ifadesiyle "Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de verilen sağlık hizmetinin aynısı Mardin'de verilmekte".
Açıklamada Mardin'de sağlık sorunlarının bitme noktasına gelmiş olduğuna dair bilgileri şöyle sıralamış Bakan Fahrettin Koca :
# 2002 öncesi nitelikli yatak sayısı, tüm sağlık kurumlarındaki yatak sayısının %6'sı kadarken, bugün toplam yatak sayısının %70'ine ulaştı.Mardin'de bu oran %86
# Hastanelerin yatak kapasiteleri 1746'ya yükseldi. Sağlık çalışanları 1250'den 7700'e çıktı.
# 400 yataklı olan Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binasıyla 700 yatak kapasitesine ulaştı.
# Bu hastanede 69 olan poliklinik sayısı 144'e, ameliyat masası 10'dan 18'e, yoğun bakım yatak kapasitesi 68'den 113'e, diyaliz yatak sayısı 23'ten 32'ye, palyatif yatak sayısı 10'dan 22'ye ve günlük hizmet verilen hasta sayısı 6500'den 10000'e çıkartıldı.
# Hastaların hastaneye gitmeden bazı işlemlerini uzaktan online sistemiyle gerçekleşmesine olanak sağlayacak "TELEMEDİCİNE" uygulamasına geçilerek, özellikle takipli ve kronik hastalar için uzaktan rapor ve reçete ihtiyacı karşılanacak,
# 2025 yılında bitmesi beklenen Şehir Hastanesi 260 poliklinik odası, 29 ameliyat masası, 222 yoğun bakım yatak kapasitesine sahip olacak.
Sağlıkta çağ atlanmış olduğunun(!) belirtildiği açıklamanın ; yoğun bakım yatak sayısı ile özellikle kronik hastaların rapor ve reçete ihtiyacının karşılanması ile ilgili bölümündeki iddialara karşılık, yaşanmış ve yaşanmaya devam etmekte olan iki hususun açıklanması hasıl oldu :
Sayın Bakanı'nın 3 Eylül tarihli açıklamasındaki ".....68 olan yoğun bakım yatak sayısı 113'e çıkarıldı" iddiasından bir gün önce , AKP'ye uzun süre hizmet etmiş bir şahsiyetin 2 Eylül tarihli açıklamasındaki "babamı hastalığının ilk seyrinde Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdük, orada acil sarı alanda yarım gün bekletildikten sonra bize yoğun bakımda yer olmadığı söylendiğinden özel bir hastaneye götürmek zorunda kaldık" ifadelerini konunun neresine koyalım acaba ?...
Rapor ve reçete ihtiyacını karşılama konusunda sıkıntı çekenlerden biri şahsen ve bizzat benim.
Online sistemle, uzaktan temin edebilme hususu diye birşey yok.
Bitmiş raporu yenilemek veya reçete yazdırma konusunda ilgili uzman doktor zorunluluğu olduğu için ; devlet hastanelerinde randevu, sıra ve binbir zorluk karşısında özel hastane yolu açılıyor. Orada da bol sıfırlı bir avuç para. Tercih senin.
Görüldüğü gibi ; sağlık konusunda bir şeyler söyleme gereğinin olduğunu geç te olsa anlamış olmak ve ortalığı güllük gülistanlık gösterme çabası da fazla inandırıcı olmadı gibi....