USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kurtuluş Günü Mü? Onur Günü Mü ?

23-11-2021
Dün itibariyle bir 21 Kasımı daha geride bıraktık. Sekiz sene önce başlatılan ve sekiz senedir her 21 Kasım tarihinde gündeme gelen ;
" Kurtuluş Günü mü , Onur Günü mü " polemiği dün yine tekrarlandı.
Grup sohbetlerinde , özellikle sosyal medya dediğimiz iletişim ağında; konu yine aynıydı.
* 21 Kasım Mardin'in Kurtuluş Günü mü?
* 21 Kasım Mardin'in Onur Günü mü ?
Birileri 21 Kasım Kurtuluş Günü Kutlu Olsun derken ; bir başkası Mardin'in Onur Gününü kutluyordu.
Verilmek istenen bu mesajlara, yapılan yorumlarla fikir kabul ettirme baskılarının ardı arkası kesilmedi.
İddialara gerçeklerle ilgisi olmayacak düzeydeki yorumlar ve bu yorumların yarattığı polemik ; ciddi bir konunun durup dururken, hiç gereği yokken sulandırılmış olmasının yansımasıydı.
Mardin'in Kurtuluşu kutlamaları birilerine neden rahatsızlık verdi ?
Mevzuata aykırı bir biçimde Onur Günü olarak kabul edilmesinin kazanımı ne olacaktı ?
Sırf Atatürk karşıtlığı nedeniyle yapılan bu değişiklik; o günlerde örnek bir duruş ve kahramanlık örneği verenlere saygısızlık olmadı mı ?
Sosyal medyada bu konu ile ilgili paylaşımlara, bazı arkadaşlar fotoğraflar da ekledi.
Aslında konunun nereden nereye getirilmiş olduğunu en çıplak haliyle o fotoğraflar anlatıyordu.
Fotoğrafın biri; kalabalık halk tarafından izlenmekte olan 21 Kasım Mardin'in Kurtuluşu törenlerinde önde okul müdürü, arkada öğrencilerinin vakur geçit resmini gösteriyordu.
Bir başka fotoğrafta; Valisi, Belediye Başkanı, Tugay Komutanı ve protokol üyelerinin katılım sağladığı çelenk koyma anı vardı ve bu fotoğrafların altında " Mardin'in Kurtuluşu Kutlu Olsun " deniyordu.
Mardin'in Onur Günü'nün kutlandığı mesajın altındaki fotoğraf; protokol mensuplarının bulunmadığı, sadece Belediye Başkanı ve arkasında 8-10 kişilik belediye çalışanının çelenk koyma sonrası saygı duruşu görüntüsünü içeriyordu.
Bir bayram, bir şölen şeklinde çeşitli halk kitleleri katmanlarının katılım sağlayarak yaptığı kutlamaların engellenmesinin mantığını hâlâ anlamış değilim.
Her 21 Kasım günü ; hiç unutamadığım, hep hafızamda canlı tuttuğum bir anı 53 yıl geçmesine rağmen canlılığını koruyor.
Milli Bayram niteliğinde büyük bir coşkuyla kutlanan bir 21 Kasım arifesi. Havalar oldukça yağışlı geçtiği için Cumhuriyet Meydanında yapılması gereken kutlamalar, Mardin Lisemizin Spor Salonunda yapılacaktı. Okul Müdürümüz rahmetli Musa Dinçer, şiir okuyacak olan Tevfik Görgülü'yü yanına çağırıp; törenin önemini, özellikle kendi salonumuzda yapılacağı için bir başka anlam kazandığını belirterek herhangi bir olumsuzluk yaratmaması konusunda uyardı.
Sabah büyük bir katılımla dolmuş salonda kutlamalar başlamak üzere, ama Tevfik ortalarda yok. Musa Beyin öfkesi tavan yapmış, bir aşağı bir yukarı olta atıyor, en son biz öğrencilerin kaçamak yaptığımızda gittiğimiz Nuri Taksi Kahvesinde olabileceği ihtimali uzerine müstahdem rahmetli Ammo Tevfik'i gönderdi, Tevfik yine yok. Sonuçta yaratılmış olan şiir skandalının hesabı ertesi gün yapılacaktı, ama Tevfik'in artistliği yine kendini gösterip içli içli ağlaması işe yaramıştı.
Konu konuyu çeker derler ya...
Neyse.... Biz yine asıl konumuza dönüp sorulan sorulara yanıt aramaya çalışalım.
21 Kasım kesinlikle Mardin'in Kurtuluş Günüdür.
Onur Günü olmasını gerektirecek bir durum da yok, Onur Günü'ne dönüştürülecek bir yetki de yok.
Mardin işgal edilmedi ki , nasıl kurtuluş günü olsun diyenler için belirtmek istiyorum :
* Maddi olarak işgal edilmemiş olabilir -ki Ceylanpınar ve Şenyurt fiili olarak işgal görmüştü- İŞGAL EDİLMEKTEN KURTULMUŞ OLMASI aynı önemde değil mi ?
* İşgal değimini müstemlike olarak düşünmemek gerek. Mardin işgal edilmek istenmiştir. Bazı efsanelere ve abartılara gerek bırakmadan; bazı şahsiyetlerin önderliğinde Mardin halkı ciddi bir direniş göstermiş, işgali önlemiş ve hatta bu örnek davranış başka illerin de işgal edilmemesini sağlamıştır.
Sonuç olarak ; zamanın Mardin Belediyesi Meclisi'nin almış olduğu " Onur Günü " kararı bir yetki aşımıdır, hatta bir yasayı ihlal etme suçu sayılabilecek niteliktedir. ÖYLE Kİ ;
19 Mayıs 1930 tarih ve 1624 sayılı Dahiliye Vekaleti Merkez Teşkilatı ve Vazifeler Kanununa eklenen 4445 sayılı ek maddeyle Kurtuluş Günlerinin kutlanması sağlanmıştır.
Her ne kadar ; daha sonra 1624 sayılı kanun yürürlükten kalkmış olsa da ; 3152 sayılı kanunun geçici 4. maddesi gereği , yeni yönetmelik çıkıncaya kadar bu hükmün geçerli olduğu belirtilmektedir .
Kışisel düşüncelerin alet edilerek alınmış bu kararın yok hükmünde sayılarak , senelerin coşkulu 21 Kasım Mardin'in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü'nün aynı coşkuyla kutlanmasına tekrar geçileceğini umuyorum.