USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEDİR BU ESANSİYEL AMİNO ASİTLER?

04-10-2021

Genellikle proteinlerin yapıtaşı olarak adlandırılan amino asitler, şüphesiz vücudumuzda pek çok kritik  rol oynayan bileşiklerdir.

Vücudumuz büyümek ve düzgün çalışmak için 20 farklı amino aside ihtiyaç duyar. Bunların tümü sağlığımız için önem taşısa da, yalnızca dokuzu esansiyel olarak sınıflandırılır.

Peki kimdir  ve ne işlev sunarlar bu amino asitler? Bu köşe yazımızda kendilerini ele aldık, buyurunuz.

Esansiyel olmayan aminoasitlerin aksine, esansiyel dediğimiz bu aminoasitler; fenilalanin, valin, treonin, triptofan, metionin, lösin, izolösin,lizin, histidin vücudumuz tarafından sentezlenememektedir. Bu sebeple besinlerle vücudumuza alınması oldukça önemli… Bu dokuz temel amino asidin tümü vücudumuzda doku büyümesi, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu, besin emilimi gibi birçok önemli süreçte yer alıyor. Bunlardan ilki:

Fenilalanin: Nörotransmiterler için bir öncüdür. Protein ve enzimlerin yapı ve işlevinde, diğer aminoasitlerin üretiminde ayrılmaz bir rol oynar.

Valin: Kas büyümesi ve yenilemesini teşvik etmeye yardımcı olurken enerji üretiminde de yer alır.

Treonin: Cilt ve bağ dokusunun önemli bileşenleri olan kolajen ve elastin gibi yapısal proteinlerin temel bir parçasıdır. Bunun yanı sıra yağ metabolizması ve bağışıklık fonksiyonunda da rol oynar.

Triptofan: Uygun nitrojen dengesini korumak için gereklidir. İştah, uyku ve ruh halini düzenleyen bir nörotransmitter olan serotoninin öncüsüdür.

Metionin: Metabolizma ve detoksifikasyonda önemli rol oynar. Ayrıca doku büyümesi ve sağlık için hayati öneme sahip mineraller olan çinko ve selenyum emlimi için de gereklidir.

Lösin: Protein sentezi ve kas onarımı için kritik bir amino asittir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, yara iyileşmesini uyarır ve büyüme hormonları üretir.

İzolösin: Kas metabolizmasında yer alır. Bağışıklık fonksiyonu, hemoglobin üretim ve enerji regülasyonu için de önemlidir.

Lizin: Protein sentezinde, hormon ve enzim üretiminde, kalsiyum emilimde önemli rollere sahiptir. Enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu, kolajen ve elastin  üretimi için de önemlidir.

Histidin: Bağışıklık tepkisi, sindirim, cinsel işlev, uyku-uyanıklık döngüleri için hayati önem taşıyan bir nörotransmiter olan histamin üretmek için kullanılır. Sinir hücrelerini çevreleyen koruyucu bir bariyer olan miyelin kılıfını korumak için de kritik bir öneme sahiptir.

 Görüldüğü gibi amino asitler pek çok hayati sürecin merkezinde yer alır, en çok kas gelişimi ve onarımındaki rolleriyle tanınmalarına rağmen vücudumuz onlara çok daha fazlası için bağımlıdır.