USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Suriyeli Mülteciler Ve İnsani Yardım.

06-07-2015

             Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün Ankara´da  organize ettiği  ?Suriye Ve İnsani Diplomasi-II?  27. Yerel Medya Buluşmasına katıldık.Adıyaman,Şanlı Urfa ve Mardin´den toplam 15 gazetecinin buluştuğu Ankara´da, BYEGM  Genel Müdürü Dr.Cemalettin Haşimi ile kurum binasında,konunun dışına da taşan samimi bir sohbet ve karşılıklı bilgi alışverişimiz oldu.

            Donanımlı,konuya vakıf entelektüel bir yapıya sahip Genle Müdür Haşimi ile yarım gün süren toplantıda,Suriyeli Mültecileri, Yerel Medyanın sorunlarını ve Türkiye´nin Suriye politikasını konuştuk. Toplantının hem Yerel Medya Mensubu bizlere, hem de BYEGM´nin  bilgi verilerine olumlu yönde  yararlı olduğunu düşünüyorum.

            Türkiye´ye gelen Suriyeli Mültecilerin resmi  makamlara göre sayısı 1 milyon 780 bin.  Mardin bazında ele aldığımızda çadır kentlerde  15 bin dolayında mülteci var. Dışarıdaki rakam resmi kayıtlara göre 25 bin, telefuz edilen rakam ise yüz bin. Mardin şehir olarak Suriye ile farklı bir hukuku,ayrı bir bağı söz konusu. Sınır öylesine çizilmiş gibi. Genel Müdür Haşimi´nin de ifade ettiği gibi, sınırın altı ve sınırın üstü diye konuşuyoruz. Çünkü sınırın altında yani Suriye´de akrabalarımız, var. Kız verip kız aldığımız yakınlarımız var. İki farklı ülkede aynı değerlere,aynı göreneklere sahip birbirlerine kan bağı olan insanlar var.

            Mardin´e gelen Suriyeli akraba mültecilerin çoğu akrabalarında kalıyor. Az bir kısmı da ev kiralayıp kendi imkanları ile geçimlerini sürdürüyor.

            Devlet yardım elini fazlası ile uzatmış durumda. Valilik, AFAD,Göç İdaresi,devletin kurumları  Mülteciler için seferber olmuş.

            Kamplarda kalan Suriyeli Mülteci sayısı 260 bin dolayında. Ve mülteciler için bu güne kadar yapılan harcama dile kolay 6 milyar. ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen yardım devede kulak.Bu işin yükünü Türkiye çekiyor,Türkiye´de yaşayan halk çekiyor.

          Mültecilerin,eğitim ve sağlık sorunlarına, sosyal yaşam alanlarına adaptasyonuna kadar her şey düşünülmüş.

         Ve mülteci dostlarımız doğurganlıkta sınır tanımamış. Geldikleri günden beri ülkelerinden, topraklarından uzak 55 bin bebek dünyaya getirmişler. Yeni doğan bebeklerin bir kısmına üst düzey yöneticilerin isimlerini vermişler. Doğum yeri hanesine ise ülke olarak Türkiye, yer olarak barındıkları şehir yazılıyor.

                Madalyonun öbür yüzüne baktığımızda, Suriyeli mültecilerin beraberlerinde getirdikleri sorunlar var.

          Mardin´de ve Türkiye genelinde dilenciler artmış. Bodrum´da, Kuşadası´nda, İstanbul´da, Ankara´da, ülkenin her yerinde belli yerlerde yere oturmuş,yarı çıplak çocuklarını yanlarına alarak dilenen Suriyelileri görmek mümkün.

          Bunu ilgili birimlere sorduk. ?Mülteciler istemezlerse kamplarda zorunlu olarak tutulamaz? mış. Devletin şefkat şemsiyesi altına alınmış mültecilerin kamu düzeni ve yaşantısına zarar verme gibi bir hakkları da olmamal!

          Dilenen Mültecileri görünce üzülüyorum. Bu üzüntümüzü Ankara´da dile getirdik. Son zamanlarda polise yansıyan fuhuş konuları var. Onlar da rahatsız edici.Ankara´da bu konuları da sorun olarak aktardık.

           Toplantı son derece yararlı geçti. Yerel Medya mensupları olarak Ankara´da düşüncelerimizi anlatacak muhatap bulduk. Fikir ve görüşlerimizin dikkate alınacağından emin olduk.

           Bu tür toplantıların daha sık aralıklarla, yapılması hem merkezi idare hem de yerel basın mensupları için yararlı olacağı düşüncesini taşıyorum.

           Ankara´dan Suriyeli Mültecilere yapılan insanı yardım ve göç dalgası,AFAD, Göç İdaresi ve Merkezi Hükümet ile yerel yönetimlerin çalışmalarını detaylı bir şekilde öğrenerek döndük. Karşılıklı soru ve cevaplarla kuşkularımızı giderdik,kafamıza takılan sorulara yanıt bulduk.

          Ankara´dan taşraya bakmak farklı,taşrada yaşayan insanların bakışı farklı.

          Biri duyduklarını,biri de yaşadıklarını anlatıyor.

          Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Dr. Cemalettin Haşimi başta olmak üzere, Basın Yayın Daire Başkanı Musa Özdemir,Şanlı Urfa BYEGM İl Müdürü Şerafettin Akın, BYEGM çalışanlarına, AFAD  ve Göç İdaresi Başkanlığı personeline teşekkürler.

           Gelecek toplantının Dünya Şehri Mardin´de yapılması dileğiyle?