USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Taşın Filozofu Yusuf Kıdır Ustaya, Vefa Borcumuz var.

10-06-2018

Madin´de, taşa  ömrünü veren Hıdır Usta vardı!

         Bir tarihi konağa, bir sokağa, bir yapıda isminin yaşatılması gereken.

         Mardin´de ?taş işçiliği, taş işlemeciliği? denildiğinde herkesin işaret ettiği, Yusuf Kıdır usta. Yaşamını, ömrünü Taş İşlemeciliğine? adamıştı.

          12 yaşında başladığı ?Taş İşlemeciliğine? ölünceye kadar devam etmiş. Taş tozları, nem zaman zaman Yusuf Ustayı rahatsız etmiş, kimi zaman romatizmaları, kimi zaman solunum yollarını etkilemiş. Ama Yusuf Usta, Ferhat´in Şirin´e, Mecnun´un Leyla aşkı, dilden dile dolaşan Meü-Zin aşkı gibi taşa aşık olmuştu.

         Mardin´de Taşın Filozofu Yusuf Kıdır usta, 74 yaşında gözlerini hayata yumarken geride bıraktığı, binlerce eserdeki izini, ruhunu, emeğini gelecek nesillere hissettirme yolunda, o günlere tanıklık eden bizlere görevler düşüyor.

     Önceki gün, birlikte görev yaptığımız, Mardin Eski Valisi Mustafa Temel Koçaklar´dan ban bir Whapshap gönderisi geldi.( Koçaklar valinin, görüş ve düşünce ve yol göstericiliğinden her zaman feyiz aldım.)

     Taşa gönül veren Yusuf Kıdır ustaya ait bir çekim. Youtube´de, hayatını, taşla gönüldaşlığını anlatıyor. Gözleri derinlere dalıp, dalıp anlatırken taş işlemeciliğinin inceliklerini ? Taş kaya parçası değildir, dile geliyor, konuşuyor, ben bir şaheserim diyor. Ben taşın dilinden, taş benim dilimden anlıyor, ben taşa, taş bana sevdalıdır. İşlediğim taşlarla yapılan camiler, evler, manastırlar, kiliseler, mezarlar, dönüp dönüp bana bakıp gülüyor? diyor kısa filmde.

       Onunla yaptığım son röportajda Yusuf Usta, hastaydı. Tarih   14 Ocak 2011 ?Ben taşı hep güldürdüm. İşleyip nakışladığım taşın karşısına geçtiğimde taş bana gülüyor. Tarihi bir bina, bir cami, bir minare veya bir mezarın yanından geçerken işlediğim taşlar adeta benimle konuşuyor. Selamlaşıyoruz, karşılıklı sohbet ediyoruz. Taşın dile geldiğine tanık olmanın verdiği hazzı, zevki anlatmak çok zor. 54 yıldan beri taş işliyorum, ömrümün sonuna kadar işlemeye devam edeceğim. Ve tekrar dünyaya gelirsem yine taş işleme sanatı ile uğraşacağım. Mardin taşının bir özelliği de insanla bütünleşmesi ve insanla yaşamasıdır. Bir evde insan yaşamazsa taş küser ve kısa sürede dökülmeye, çürümeye başlar. Yapıların iç kısımlarındaki işleme taşların gıdası insan nefesidir.? Diyordu.

         Taşlara 62 yıl, bereket duası, su damlası, hayvan figürleri ve geçmişten gelen şemsi motifleri işledi Yusuf Usta.

          Prens Charles, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bir çok lidere, dili döndüğünce taşı anlattı Yusuf Usta.

          Hayata gözlerini yumarken, Yusuf Usta´ya, çıraklarının hazırladığı mezar taşı gülerek ? Gel Ustadım? dercesine çağırıyordu. İki gönüldaş, iki aşık, iki sevdalı yine birlikte olacaktı.

          Yusuf Kıdır, Mimar Lole gibi değerler her zaman gelmez. Mimar Lole´nin adı bir sokağa verilerek yaşatıldı.

         Peki Yusuf Kıdır usta bunu  hak etmiyor mu?

          Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Sayın Mustafa Yaman´ın duyarlılığına, bir çok konuda  tanık oldum.

          Bir tarihi sokağa  ya da taş işlemesi bir yapıya, Yusuf Kıdır Ustanın, isminin  verilerek yaşatılması konusunda da duyarlı olacağına inanıyorum.

          Sayın Mustafa Yaman Vali, konuyu haberleştirmek için sabırsızlanıyoruz.