USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VEFALI OLMAK..

23-03-2022
Geride bıraktığımız günlerde ; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan' AKP'li eski İl Başkanlarina' Belediye Başkanlarına ve Milletvekillerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplu bir yemek verdi.
VEFA adı verilen bu yemekli toplantının devlet olanaklarıyla Külliye'de verilmiş olması çok sayıda gazeteci ve siyasetçi tarafından eleştirildi.
İşin o boyutuna dokunmadan konuya başka bir pencereden bakmaya çalışacağım.
Vefa duygusunun siyasetteki yerini irdeyecegim.
Vefa duygusunun siyasi arenadaki önemine değineceğim.
Vefa duygusunun siyasetteki kazanım ve kaybedişlere parmak basacağım.
Yönetim biçimi ' yapılan yanlış icraatlar ne olursa olsun ; bahse konu vefa duygusunu hep ön planda tutan ve önemseyen yegane siyasi parti AKP'dir.
AKP Genel Başkan Erdoğan liderliğinde ; partiye hizmet etmiş tüm partililerine sahip çıkmayı ihmal etmemiş' görevleri sona ermiş bazı milletvekillerine' Belediye Başkanlarına' il başkanlarına çeşitli yerlerde görev verirken; görev veremediklerini de unutmamış değişik zamanlarda bir araya getirip safları sık tutmayı başarmıştır.
Vefa gören' sadakattan hiç ayrılmadı. Partiden bağını koparmadı. Hiçbir makamı olmamasına rağmen' görevde olanlar kadar calışmalarinı sürdürmüştür.
Mardin'de il başkanlığı ve milletvekilliği yapmış' şu anda hiçbir görevi olmayan bir şahsiyetin; mevcut il başkanından ve mevcut milletvekillerinden daha fazla halkla birlikte olan' köyden köye koşup siyasi çalışmalarını sürdürmekte olduğunu partili partisiz herkes gözlemlemekte.
Bu sadakat örneği vefa duygusunun partide kaim olmasından kaynaklıdır.
AKP birçok olumsuzluğa rağmen hâlâ güçlüyse bu gücünün büyük bir kısmını vefaya borçludur.
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son vefa toplantısını önemsiyorum.
Bazı çevreler böylesine toplantıların güçlü görünme isteğine bağlı bir şov olarak yapıldığını iddia etse de ; bu toplantı geçmişten gelen sahiplenme refleksinin bir yansımasıdır.
Siyasette vefa duygusunun kazanımlarını AKP toplarken ; kaybedilenleri de CHP yaşıyor.
Kenetlenmeye ve yeniden birliktelik kazanmaya en fazla ihtiyacı olan CHP'nin böyle bir girişimi kendinden esirgemesinin anlamını bir türlü çıkaramadım.
Seçimlere sayılı günler kala çeşitli atraksiyonlarla güç kazanmaya çalışan CHP ;
HELALLEŞME diye yanlış bir tanımla ortaya koyduğu bir nevi öz-eleştiri hareketini kendi tabanından önce başka yerlerde arama uğraşında.
Bütün kesimlere ulaşma arzusu yanlış değil. Ama helalleşme dediğin icraatı ; seni yıllarca taşımış' büyük çabalar göstermiş' gerektiğinde bedeller ödemiş' partinin çeşitli kademelerinde görev almış' Belediye Başkanlığı' Belediye Meclis Üyeliği' İl Genel Meclis Üyeliği' Milletvekilliği yapmış' milletvekili adayı olmuş kişilerle başlatmak gerekmiyor muydu ?
Helâlleşmek gerekiyorsa; önce kendinle' sonra ailenle' daha sonra toplumla helalleşeceksin.
Partiden uzak durmalarının nedenini sormak' varsa karşılıklı yapılmış yanlışlıkları sorgulamak' öz-eleştiri mekanızmasını kullanıp yeniden birliktelik tesis etmenin yollarını aramak gerekirken bu kitleyi görmezlikten/tanımazlıktan gelmek ; vefa duygularını ön plana çıkaranların aksine vefasızlık sergilemek neyle izah edilebilir?
Masraflı' meşakketli toplantılara gerek yok.
Genel Başkan mütevazı toplantılarla bu kesimlerle bir araya gelerek durum analizi yapmayı' devrimcilik ve yurtseverlik ruhunu canlandırıp safları sıkıştırmanın yollarını aramalıydı.
Zaman zaman gruplar halinde illere ziyaretler gerçekleştiren partinin yetkili organları hatırlayabilseydi partinin gerçek sahipleri olup kenara çekilmişleri.
Büyük ve etkili bir kesimin sürece dahil edilmesinin yolu ; örgütlenmeyi bilen partili üst yönetim birimlerinden oluşan kisilerin vefanın İstanbul'da bir semt adı olmadığıñı hatırlayıp gereğini yapmasindan geçer.
Nasıl bir çelişki yaşanmakta?
Demokrasi adina' özgürlük adına' hukuksuzluk adina' yaklaşan tehlikeyi önlemek adına' ülkenin bir an önce refaha kavuşması adına ; siyasi görüş farklılığı bulunan siyasi partileri bir araya getirip birliktelik sağlayan bir siyasi parti ; aynı çabayı kendi insanları için göstermiyor.
Asırlık parti diyor' geçmişiyle övünerek halkın partisi olduğunu iddia ediyor ama parti yönetim biçimiyle 3 yıllık parti görüntüsü veriyor.
Her konuda' her platformda başarmanin yolu olarak kendini göstermiş olan vefanın ve hüsranla sonuçlanmış her hareketin nedenlerinden biri olan vefasızlığın örneklerini bugünlerde siyasi arenada görmekteyiz.
Vefanın iksirini hatırlatmak istedim.
Hatırlanacağına inanıyorum.
Ama ;
Çok geç olmadan...