USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yapılan, Yapımı Devam eden, Yapılması Düşünülen!

19-10-2021
Kimseyle danışılmadan, fikir alınmadan, kafaya gelindiği gibi ; kısacası "Ben yaptım oldu" mantığıyla ucube şeylerin yapıldığı bir dönemden çıkılıp yeni bir sayfa açılmasıyla birlikte , çok şeyler de değişti .
Basın mensupları ve STK'lerle ilişkiler konusu mesela.
İnci-boncuk haberlerini , hanımefendilerin papatyalarıyla birlikte günler önce programlanmış ev ziyaretinde yaşlı kadının elini öpme senaryosunu , 15-20 kişinin elde makas kurdela arkasına dizildiği bir kafe açılısını veya 10 kisinin şahitlik yapacağı belirli bir şahsiyetin oğlunun nikah merasimini görüntülemek için davet edilen basın; yapılmakta ve yapılacak olan yatırımlar konusunda halkın doğru bilgilendirilmesi ve diyalog halinin sürekli kalabilmesi için aralıklarla toplantılara davet edilir oldu.
STK anlayışının sadece belli birkaç dernek ve vakıftan ibaret olduğu düşünülerek, kendi STK'lerini oluşturup bunlarla sözde toplantıların yapıldığı dönemden ; tüm meslek odaları , çeşitli dernek ve kuruluşların yer aldığı, gerçek manada STK toplantılarının yapıldığı bir dönem başlatıldı.
Sayın Vali Mahmut Demirtaş ; bir müddet önce
böyle bir toplantı için hem basın, hem STK temsilcileriyle bir arada olmuştu. STK'ler bu toplantıya büyük ilgi gösterip toplantı sonunda memnuniyetlerini ifade ederken ; magazin gazeteciliğinden vazgeçmeyen bazı gazeteci arkadaşlarımız, toplantı ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeden, birkaç satırla geçiştirmeye çalıştı.
Bu nedenle ; hem Kent Konseyi Temsilcisi, hem bir gazeteci olarak katıldığım toplantı içeriği ile ilgili haberi yaparak, vatandaşın bilgilenmesine çalışacağım.
Sunum öncesi yaptığı açılış konuşmasında; özellikle bu gibi toplantıları çok önemsediğinin altını çizen Vali Demirtaş , görev süresince halkla birlikte karar verme düşüncesinde olacağını ve "Ben yaptım oldu" mantığından uzak duracağını ifade etti.
Sayın Vali, 19 aylık görev süresindeki çalışmaları; YAPILANLAR , YAPIMI DEVAM EDENLER ve YAPILMASI DÜŞÜNÜLENLER şeklinde kategorize ederek açıkladı. Çalışmaların şeffaflık ve hesap verilebilirlilik üzerinde olacaği vurgusu yaptı.
Ilk etapta, yaklaşık 500 esnaf ve işletmenin eski yönetimden kalmış alacaklarının ödendiği, daha sağlıklı hizmet verebilmek, kira bedellerini asgariye indirmek ve daha denetlenebilir olabilmesi için birimler Eski Hastane Binasında tek yerde toplandı.
Bilimsel ve teknik veriler doğrultusunda oluşan fikirler sonrası ; İÇ KONTROL SİSTEMİ ile İÇ DENETİM BIRİMİ kurularak, çalışmaların otokontrol sistemiyle denetlenmesinin önü açıldı.
İhaleler açık ihale usulüyle ve şeffaf olarak yapılacak, bugüne kadar yapılan 41 ihale aynı yöntemle sahibini buldu.
Belediye hizmetleri ; kanalizasyon, su ve alt yapı, yol-trafik ve üst yapı ile temizlik, yeşil alan ve çevre yönetimi olarak üç sekilde yerine getirilecek.
Bugüne kadar 19 proje tamamlanmış durumda. 26 adet yapımı devam etmekte olan, 8 ihale surecinde olan ve 31 fikir asamasinda olan toplam 48 proje var.
485 milyon tutarında her ilçeye yapılacak yol ıslah çalışmaları ve irili ufaklı çalışmalar dışında, ilgi uyandıran projelerden bazıları:
1,- Tarihi ve kültürel yapıların ön plana çıkarıldığı , 4 metre yükseklik ve 420 metre uzunluğunda 7 milyon 594 bin liraya mal olacak ; Mardin taşından işlenmiş rölyeflerin yapılacağı, ses ve işik oyunlariyla desteklenmiş MİNYATÜR MARDİN,
2- 17 milyon 247 bin lira maliyetli 8.5 dönüm uzerinde, ustü park olacak şekilde 500 araç kapasiteli iki katlı YENİŞEHIR OTO-PARK,
3- Altyapısı bitirilmiş vaziyette, 311 dükkanı kapsayan , 3 milyon 407 bin lira harcamayla tamamlanmış olacak olan NUSAYBİN ÇARŞISI,
4- Toplam uzunluğu 23 km. olan ve 3 milyon 907 bin lira harcama ile tamamlanan KIZILTEPE ve ARTUKLU REFÜJ OTOMATİK SULAMA TESISİ,
5- Daha önce DIKA , GAP ve YİKOP işbirliğiyle yapılmış 12 çarşıya ilaveten 250 dükkanın bulunduğu , 4 milyon 316 bin liraya mal olacak 7 çarşıdan oluşan TARİHİ CARSILARIN CANLANDIRILMASI PROJESİ,
6- UNESCO YARATICI ŞEHIRLER AĞI çalışmalarının uygulanacağı , A.Kadirpasa Konağı'nın 169 bin lira tutarındaki restorasyonla oluşturulacak GASTRONOMİ MÜZESİ,
7- Kasımiye Medresesi yanında 500 kişilik AÇIK HAVA SINEMASI . Proje karşılığı 409 bin lira.
8- SAAT KULESİ 148 bin liraya mal oldu.
9- 1 milyon 374 bin liraya mal olacak 135 adet modern OTOBÜS DURAKLARI ,
10- D.Bakirkapı- Cumhuriyet Meydanı arası,
A.Kadirpaşa Konağı- Bakırcılar arası,
Ulucami- Mor Efram Manastırı arası,
Kültür Şokağı- Kaya Ninova arası,
D.Bakirkapı- Zinciriye arası,
Şeyh Cabuk Camii- Ulucami arası toplam 5.130 metre uzunluğunda, 4 milyon 314 bin liralık SOKAK SAGLIKLAŞTIRMA Projesi,
Tamamlanmış ve yapımı devam etmekte olan bu projelerin dışında; gerçekleşmesi halinde Mardin'e değer katacak ve halen proje ve fikir aşamasında olan projelerden bazıları:
1- GUNEŞ ENERJİSİ PROJESİ,
2- 1.5 kilometre uzunluğunda Savurkapı-CumaTepesi arası TELEFERIK ,
3- ZEYTIN OVASI PROJESİ,
4- KIZILTEPE ÇEVRE YOLU,
5- 8 ilçede KAPALI SEMT PAZARLARI,
6- Artuklu ve Kiziltepe'de MEZARLIK,
7- MIDYAT-NUSAYBIN-KIZILTEPE OTOGAR,
8- SERA VE MEYVE BAHCELERİ,
9- BEYAZSU ALTERNATİF ISALE HATTI,
10-ENGELLİ REHABİLITASYON MERKEZİ,
11-ARTUKLU SEYİR TERASI,
12-COCUK TRAFİK EGITIM PARKI,
13-ARTUKLU HALK KÜTÜPHANESİ,
14-BETON EKLENTILERİN YIKIMI,
15-KASIMIYE KENT PROJESİ