
çişleri Bakan Yardımcısı ve Kolluk Gözetim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, Mardin’de düzenlenen İl İnsan Hakları Kurulu Toplantısı’na katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Ramada Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Mardin İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri, yerel basın mensupları ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Sağlam, kolluk kuvvetlerine ilişkin şikâyet süreçlerinde şeffaflık ve hesap verebilirliğin esas alındığını vurgulayarak, 2024 yılı itibarıyla Mardin’de kolluk kuvvetlerine yönelik toplam 709 şikâyetin kayıt altına alındığını, bunlardan 520’sinin karara bağlandığını, 199 işlemin ise halen devam ettiğini açıkladı.
Sağlam, Kolluk Gözetim Komisyonu’nun yurt genelinde insan hakları temelli kolluk hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu ve şimdiye kadar sekiz farklı ilde istişare toplantıları düzenlendiğini belirterek, “Bu toplantıların sekizincisini Mezopotamya’nın incisi Mardin’de gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum,” dedi.
"KOLLUK HİZMETLERİNDE ŞEFFAFLIK VE İNSAN HAKLARI ÖNCELİĞİMİZDİR"
Konuşmasında, 6713 sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu Kanunu ile kurulan komisyonun, kolluk kuvvetlerinin görevlerini hukuk çerçevesinde yerine getirmesini sağlamaya yönelik önemli bir denetim ve rehberlik fonksiyonu üstlendiğini ifade eden Sağlam, komisyonun üç temel hedefinin bulunduğunu söyledi: Sağlam burada amacın Kolluk personeline yönelik şikâyetleri hızlıca çözmek, Süreçte şeffaflığı sağlamak ve Görevini özveriyle yapan personeli asılsız suçlamalardan korumak.” dedi.
TÜRKİYE GENELİNDE 65 BİNDEN FAZLA İŞLEM KAYDI
Sağlam’ın verdiği bilgilere göre, 2024 yılı içinde Türkiye genelinde toplam 65.108 kolluk işlemi kayıt altına alındı. Bunların %80’ine karşılık gelen 52.574 işlem sonuçlandırılırken, 12.534 işlem hâlen devam ediyor. Kolluk Şikâyet Büroları sayesinde vatandaşların kolluk personeline dair memnuniyet ya da şikâyetlerini doğrudan ve çeşitli kanallar aracılığıyla iletebildiğini vurgulayan Sağlam, çevrim içi sistem üzerinden bugüne kadar 7.673 başvuru alındığını belirtti.

YENİ İLKE KARARLARI VE EĞİTİM REFORMLARI HAYATA GEÇİRİLİYOR
Komisyonun görev süresi boyunca toplam 14 ilke kararı alındığını ve bunların yetkili mercilere bildirildiğini aktaran Sağlam, bu kararlar arasında kolluk personelinin vatandaşlarla iletişiminde duyarlı bir dil kullanmasının önemine dikkat çekti. Sağlam ayrıca Silah kullanımı konusunda sistematik ve hukuka uygun eğitimler, Bekçilerin görev sınırlarına ilişkin özel eğitimler, Kişisel verilerin korunmasına yönelik tedbirler ve Vatandaştan gelen olumlu geri bildirimlere istinaden başarı belgesi verilmesi gibi düzenlemeler getirildi.” diye konuştu.
"İNSAN HAKLARI YERELDEN BAŞLAR"

Toplantının sonunda, insan haklarının korunması noktasında İl İnsan Hakları Kurullarıyla iş birliğinin önemine değinen Sağlam, "Kolluk Gözetim Komisyonu olarak, vatandaşlarımızın haklarını en üst düzeyde korumak için sizlerin görüş ve önerilerine her zaman ihtiyaç duyuyoruz, “Sizler komisyonumuzun insan haklarını koruma ve kolluk hizmetlerini iyileştirme çabalarını kamuoyuna taşıyan en önemli köprüsünüz,” ifadelerini kullandı.
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Mardin’in huzur ve güvenliği için tüm imkânların seferber edildiğini belirterek, “İl İnsan Hakları Kurulu olarak şikâyet başvurularının değerlendirilmesi aşamasında son derece titiz bir çalışma yürütüyoruz. Mardinli vatandaşlarımızın huzuru ve güveni en öncelikli konumuzdur,” dedi.
Editor : Mehmet ÇELİK