USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

21 Yıllık Dava Hala Sonuçlanamadı

Batman`da 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar ile DEP Batman İl Yöneticisi Metin Özdemir`in katledişinin 21'inci yılına girilmesine rağmen failler hala ceza almadı.

21 Yıllık Dava Hala Sonuçlanamadı
04-09-2014 13:13
Google News

 

 Batman`da 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar ile DEP Batman İl Yöneticisi Metin Özdemir`in öldürülmesinin  21'inci yılına girilmesine rağmen failler hala ceza almadı. Sincar'ın eşi Cihan Sincar ise katili tek kişi olarak değil katili devlet olarak gördüklerini söyledi.

DEP PM üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç`ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayını araştırmak için 4 Eylül 1993 tarihinde Batman`a giden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, DEP Batman İl Yöneticisi Metin Özdemir`le birlikte uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Susurluk Skandalı sonrası konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Kutlu Savaş, cinayeti Mahmut Yıldırım, Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu`nun işlediğini öne sürdü. Daha sonra Hizbullah örgütü üyesi olmak suçuyla tutuklanan sanıklar cinayeti işlediklerini itiraf ettiler. Ancak cinayet tam olarak aydınlatılamadı. Ergenekonun ikinci iddianemesinde ise gizli tanık Emek, Kürt gazeteci yazar Musa Anter ve DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürülmelerine ilişkin bilgiler aktardı. Emek, eski Alaattin Kanat`ın sohbet sırasında kendisine anlattıklarını aktardı. "Emek"in anlattıklarına göre, Ergenekon yapısı "çok büyük" içinde "Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, itirafçılar, bazı ünlü generaller ve Veli Küçük gibi kişiler" yer alıyor. Musa Anter cinayetini, itirafçıların da içerisinde bulunduğu "Yıldız Timi" işliyor. Aynı ifadede, gizli tanık Emek, Kanat`ın Demokrasi Partisi DEP Milletvekili Sincar`ı öldürdüklerini söylediğini de aktardı. Gizli tanığa göre, Kanat "Bu yapıya veya oluşuma karşı olan ve PKK örgütüne yardım ettiğini düşündükleri Batman Milletvekili Mehmet Sincar`ı kendilerinin cezalandırdığını yani öldürdüklerini" söyledi.

Ergenekon'un tüm beyanlarına rağmen Kanat herhangi bir ceza almazken Sincar'ın öldürülmesine ilişkin tutuklanana Hizbullah mensubu Cihan Yıldız, Sincar'ı öldürüdüğü iddia edilerek 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandı. Yıldız, cinayete ilişkin tüm suçlamaları red ederken polis kayıtlarında ise Sincar'ın faili mechul listesinden çıkarıldığı kaydedildi. 

'Tehditlere aldırmazdı' 

Sincar olayının üzerinden tam 21 yıl geçmesine rağmen failler hala yakalanmazken, Sincar'ın en yakın arkadaşlarından Ahmet Dağ, Sincar'ın Kürt halkı için büyük bir emek sarf ettiğini söyledi. Dağ, Sincar'ın çoğu zaman tehditler aldığını dile getirerek 'Bir  gün polisler Mehmet Sincar'ın babasına oğluna sahip çık yoksa bir yerlerde öldürülür demişlerdi. Babası ise onlara benim oğlum bir milletvekili ben ona ne söyleyeceğim.

Mehmet Sincar ise hiçbir zaman tehditlere aldırmaz devamlı çalışırdı. Gecesini bazen gündüzüne katar ama Kürt halkı için devamlı birşeyler yapmak isterdi' dedi. 

 'Katil tek kişi değil devlettir' 

Cinayete ilişkin davanın şuan yargıtayda olduğunu sözlerine ekleyen Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar ise katilin belli olduğunu tek kişinin olmadığını bunun da devlet olduğunu söyledi. Sincar, bunların sadece birer tetikçi olduğunu belirterek 'Evet şu anda birini yakalamışlar ve cinayeti kendisinin işlediğini söylüyorlar. Ama o hiçbir şekilde cinayeti kabul etmiyor. Hatta onu tanımadığını söylüyor. Tabi ki bizlerde bunu diyoruz. Cinayet tek bir kişinin eli ile olmuş değildir. Bunlar sadece birer tetikçidir. Bunu devlet kendisi yapmıştır. Hizbullahta devletin zamanında kendileri için kurmuş bir tetikçiydiler' dedi.

 'Kanı durdurmak için gittiler. Kendi kanları döküldü' 

Sincar, sözlerinin devamında 'Mehmet Sincar kanı durdurmak için gitmişti  ancak kendi kanları döküldü. Onlar Kürt halkının birer kolonu idi. Onlar sadece tüm halkların kendi toprakları üzerinde özgür yaşamalarını talep ediyorlardı. Evet her  gün tehditlere de maruz kalıyorlardı. Ama hiçbir zaman aldırmadılar. Her defasındas da son demlerine kadar Kürt halkı için çalışmayı yeğlediler' şeklinde konuştu.

 'Türkiye'de hiç bir hukukun işlenmediğinin farkındayız' 

Tam 21 yıl aradan sonra faili meçhul cinayet listesinden çıkarılan Sincar cinayetine ilişkin gelişmeler yaşanmazken Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, bölgede cinayet işleyen Musa Çitil, Atilla Uğur ve daha nice rütbelinin davalarına dikkat çekti. Sincar, bölgede 90'lı yıllarda yaşanmış yüzlerce cinayetin olduğunu ifade ederek 'Musa Çitil, tüm köylünün gözü önünde 13 kişiyi katletti ama buna rağmen beraat aldı. Atilla Uğur, bölgede birçok insanı kuyulara attı ama hala ceza almadı. Bunların yanı sıra çoğu terfi edildi. Adata kendilerine ödül verilircesine yapıldı. Evet bu bir gerçektir. Şimdi Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'da ve onun yanındakilerde hiç bir zaman Kürt halkını ve barışı istemiyorlar. Bir barış sürecinden bahsediliyor ama atılan tek bir adım bile yok. Bir adım atılmışsa da onu sadece Kürt halkı atmıştır. Onlardan yana atılan adım yok. Mehmet ve arkadaşı elinde silah olmayan kişilerdi. Ve silahsız bir şekilde katledildiler' dedi.

 Sincar, sözlerinin sonunda devletin işlenen cinayetlere ilişkin artık çıkıp özür dilemesi gerektiğini belirterek davayıda gerekirse AİHM'e kadar götüreceklerini davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ