USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SAĞLIK

Aile Hekimlerine Yönelik Düzenlemeye Tepki

Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının hastane acil servislerinde nöbet tutmasına yönelik düzenlemesine tepki gösterdi.

Aile Hekimlerine Yönelik Düzenlemeye Tepki
04-12-2013 15:40
Google News

 

Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının hastane acil servislerinde nöbet tutmasına yönelik düzenlemesine tepki gösterdi.

Mardin Aile Hekimleri Derneği (Marhed) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan Ünel, Mardin sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında,  sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında Türkiye'de aile hekimliği sistemine geçildiğini hatırlattı.

Ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezi çalışanları ana görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini özveriyle yerine getirdiklerini belirten Ünel:

Şunları söyledi:

"Sağlık bakanlığı sağlık alanında yapılan olumsuz kanun /yönetmelik değişiklikleriyle sağlığı adeta deneme tahtasına dönüştürmekte,halkın sağlığıyla oynanmakta ve sağlık çalışanlarının moral/motivasyonlarını kötü etkilemektedir.sürekli değişen mevzuat değişikliklerine rağmen sağlıkta şiddet yasası bir türlü çıkarılmamış ve sağlıkta şiddetin önüne geçilememiştir.ne yazık ki sağlıkta yaşanan şiddet gün geçtikçe artan bir ivme kazanmıştır.

Eşdeğer meslek grupları arasında en az emekli maaş ve ikramiyesi alan ,ağır stres ve risk altında çalışmasına rağmen yıpranma hakkı bulunmayan kesim sağlık çalışanlarıdır.

Maaşı son 5 yılda düşen yegane çalışan da aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıdır.

Ehliyet ceza puanları gibi ceza sistemleriyle işini kaybetme korkusu yaşayan tek meslek grubu aile hekimleridir.

Belediyelerin görevi olan defin ruhsatı nöbetleri ,daha önce askerlik şubelerinin görevi olan askerliğe alma muayeneleri ve adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetlere ek olarak ‘'acil eğitimi ‘' adı altında acillerde asgari ayda 16 saat nöbet görevi getirilmek isteniyor.bilinmelidir ki amaç acil eğitimi değildir,başarısız  ve popülist uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir.aile hekimliği ve acil tıp görev ve sorumlulukları bakımından farklı iki ayrı tıp disiplinidir.avrupa aile hekimleri birliği de acil servislerde çalışmanın aile hekimleri görev kapsamında olmadığını açıklamıştır.

Olağanüstü durumlarda (savaş,göç,salgın hastalıklar ,deprem,sel gibi afetler de) türkiyede çalışan her hekim gibi üstümüze düşen her türlü görevi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.halkın sağlığını herşeyin üstünde tutacağımızı belirtiyoruz.

Mardin'de çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları son yaşanan polio aşı kampanyasında özveriyle çalışmıştır ve başarılı bir aşı kampanyasına imza atmıştır.

Kimse bizi yunanistan'da ekonomik zorluk çeken meslektaşlarımızla tehdit etmesin.

Gelecek kaygısı yaşamaktan,özlük haklarımızın gerilemesinden,iş güvencesinden mahrum bırakılmaktan,iş yükünden ve alanımız olmadığı halde yüklenen angarya işlerden dolayı sağlık çalışanları tükenmişliğe doğru gidiyor.

Başarısız yönetim anlayışı ile aile hekimliği uygulamasının güçlü hale getirilmeyip aile hekimlerini dolgu malzemesi olarak gören,iş güvencesini ve özlük haklarını gerileten,görev yerleri ve görevleri dışında ek iş yükü vermeye çalışılan yeni düzenlemeleri kabul etmiyor ve bir kez daha uyarıyoruz;

Aile hekimliği biterse vatandaşın sağlığı da biter!

Bugüne kadar koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan ,aşı oranlarını avrupa ortalamasının üzerine (%97 başarı oranı) çıkaran ,anne-bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan aile hekimliği sistemi uygulamasında geri adımlar atılmaya başlandı.içi boşaltılmış,kalitesi düşürülmüş aile hekimlerinden en büyük zararı halkımız görecektir.

Tüm uyarılarımıza rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda,

Birinci basamak saglık hizmetinde yaşanması olası aksaklıklardan ve mağduriyetlerden  biz hekimler sorumlu değiliz.

Basın açıklamasına Mardin Tabipler odası ve bazı sendikalarda katılarak destek verdi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ