USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Altınboğa Çeşme ve Yatırını Restore Ediliyor

Mardin Belediyesi, Altınboğa Çeşme ve Yatırını Restore Ediyor

Altınboğa Çeşme ve Yatırını Restore Ediliyor
11-09-2013 18:25
Google News

 

Mardin Belediyesi tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmakiçin  restorasyon çalışmalarına devamediyor.

 

Yaklaşık olarak 550 yıl geçmişe sahip olan ve bakımsızlıktandolayı tahrip olan Medrese Mahallesi'nde ki tarihi Altınboğa Çeşme ve Yatırı belediye Fen İşleri Müdürlüğütarafından restore edilmeye başlandı.Belediye ekipleri restorasyonçalışmalarının yanı sıra çeşme ve yatıra giden yolu da parke taşı iledöşeyecek. Şu an kurumuş bulunan bu çeşmenin de su yolları  temizlenerek yeniden akması sağlanacak.

 

 

Tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılması için aslına uygun olarak restoreedildiğini ifade eden Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; Tarihieserler bir şehrin kimliği,  hafızası vekarakteridir.Bu eserlerin göz göre yok olmasına razı olamayız.Mardinlilerinhafızasında yer edinen ve binlerce vatandaşımız tarafından ziyaret edilenMedrese Mahallesi'nde ki tarihi Altınboğa Çeşmesi ve Yatırı için restorasyonçalışmamız başladı.Vatandaşların rahat ulaşımı için çeşme ve yatıra giden yolda yapılıyor.Bir kaç ay içinde çalışma tamamlanıp halkımızın hizmetinesunulacaktır.?dedi.

 

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri; 14.YY ortasıtarihlerine dayalı Artuklu Melik Mansur Ahmet Küçük'ün veziri Altınboğa'nınyaptırdığı ve Sultan İsa Medresesi'nin doğusundaki çıkmaz sokağın sonunda yeralan halkımız arasında Tumbağa çeşme ve yatırı olarak bilinen yapının onarımınabaşlandı.Büyük oranda tahrip olan ve müştemilatı yıkılmış olan yapı günümüzde ev olarak kullanılmaktadır.

 

   

ALTINBOĞA (TUMBAĞA) ÇEŞME VE YATIRININ DURUMU

 

Medrese Kalıntısı çeşme olarak kullanılan derin bir eyvanıve bazı izleri kalmıştır.

Eyvan güneyden kuzeye doğru genişlemektedir. Yüksekte kalanbaşlangıç kısmından sonra birkaç basamak ile çıkılan derin ve beşik tonozlaörtülü bir oda görünür, (Bu oda Günümüzde ziyaret yeri olarak bilinmektedir.)Bu odanın önünde eyvan kemeri bir kademe yapar ve sonra iki basamakla inilenbölüme geçilir. Çeşmenin yer aldığı ve aslında selsebil olarak düşünülen bubölümün sağında ve solunda derin sivri kemerli geniş nişler yer almaktadır.Eyvan tonozu da daha dar ve aynı yönde bir beşik tonoz yapıdır. Çeşmeninhaznesi arkadadır onarım çalışmaları kapsamında halen kurumuş bulunan buçeşmenin de su yollarının  temizlenerek yenidenakması sağlanacaktır.

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ