USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU MARDİN'DE

Başbakan Davutoğlu Mardin'de Halka Hitap etti. Gece Kasımiye Medresesinde Kürtçe okunacak mevlit programına katılacak.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU MARDİN'DE
27-05-2015 21:50
Google News

            Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak ANA ile saat 17.59`da Mardin`e geldi.Davutoğlu`nu Mardin Havalimanı`nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Ömer Faruk Koçak ve diğer yetkililer karşıladı.     Başbakan Davutoğlu`nun beraberinde eşi Sare Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Mardin`e geldi.

          Mardin'de Karayolları Parkında düzenlenen Ak Parti Mitingin alanında AK Parti İl Başkanı Av. Bahattin Uncu,il ve ilçe teşkilat başkanları tarafından karşılandı., Başbakan Davutoğlu Eşi Sare Davutoğlu ile birlikte mitinge gelenleri selamladıktan sonra, Başbakan ile birlikte Mardin'e  gelen;Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Mardin Milletvekili adaylarının isimleri anons edildi.

         Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,bölgede yapılan yatırımları anlattı.
        Başbakan Ahmet Davutoğlu  konuşmasına, "Selam olsun, insanlık medeniyetimizin kadim şehri Mardin'e, selam olsun, gönülden sevdiğim, aşık olduğum biblo şehrimize, kadim medeniyetimizin biblo şehrine selam olsun. 7 bin yıldır, 7 ayrı dili, 7 ayrı kültürü, 7 ayrı dini bünyesinde barındırmış, Nuh'un mukaddes gemisinden bugüne kadar, her zaman insanlığın beşiği olmuş, medeniyetimizin beşiği olmuş Mardin'e selam olsun sözleri ile başladı.

            Mardin'in uleması, ilim adamları ve ilçelerinin isimlerini de sayarak selamlarını ileten Davutoğlu, "Mardin'i ne kadar sevdiğimi bilir misiniz? Davos'ta uluslararası toplantıda bana soruldu, ?Türkiye'de gitmek istersek, hangi şehre gidelim' diye. Hemen dedim ki, ?mutlaka Mardin'i görmelisiniz.' Mardin'i görmeyen, bizim mimarimizi anlayamaz. Mardin'i görmeyen bizim tarihimizi bilemez, bu topraklara atılan kardeşlik tohumunun ruhunu bilemez" diye konuştu.

           Mardin'e, 15-17 sene önce ilk geldiğinde adeta büyülendiğini dile getiren Davutoğlu, "Yıllar önce, Kızıltepe'den Mardin'e baktığımda, dedim ki ?Ya Rabbi bu ne güzel şehir. Mezopotamya'ya bakan iki uhrevi göz gibi. Aklıma Kudüs geldi, Zeytun Dağı'ndan Kudüs'e bakar gibi, Mardin'e baktım ve aşık oldum" dedi.

            Miting programlarının sonunda genellikle akşam ya Ankara ve İstanbul'a döndüğünü, ancak Mardin'deki miting programından sonra geceyi bu ilde geçireceğini bildiren Davutoğlu, "Dedim ki, ?bir şehir müstesna. Gidince mutlaka Mardin'de kalacağım, Mardin'de uyuyacağım, Mardin'de uyanacağım. Mardin'in her sokağına aşığım" ifadesini kullandı. 

            "Mardin'in her köşesinde, biz kendimizi buluruz, medeniyetimizi buluruz, her köşesinde bu topraklara nakşedilmiş güzel mimariyi buluruz. Bakın ne güzel yazmışlar, ?barış ve kardeşliğin hocası, barış şehrine hoş geldiniz.' Evet, biz barış ve kardeşliğin hocasıyız, hizmetkarıyız, yolcusuyuz. 7 bin yıldır, birçok kültüre, dile, örfe merkezlik etmiş Mardinliler, barış ve kardeşliğe var mısınız? ?Bütün farklılıklarımızla birlikte biz Hazreti Adem'in çocukları, Hazreti Nuh'un çocukları, milleti İbrahim, Hazreti Muhammed'in ümmeti olarak herkesi kucaklayacağız' demeye, var mısınız? Aramıza nifak sokmak isteyenlere, farklılık icat etmek isteyenlere, ?sen Arapsın, Kürtsün, Türksün' diye ayırmak isteyenlere, ?biz bir milletin ayrılmaz uzuvlarıyız' demeye, var mısınız? 

      İşte 7 Haziran seçimlerine giderken, Mardin'in ruhuyla sesleniyorum, Türkiye'de birçok parti var gibi görünüyor ama aslında iki zihniyet çarpışıyor, bir zihniyet diyor ki, ?Mardin'in ruhu gibi, kardeşliği gibi, Mardin'in mimarisi, tarihi gibi, biz her ırk, her mezhep, din yan yana olalım, omuz omuza olalım. Müslüman'ı, Süryani'si, Sünni'si, Alevi'si, Kürt'ü, Arap'ı, Türk'ü, omuz omza olalım. 7 bin yıllık büyük geleneği koruyalım' diyor. Bu zihniyetin bugünkü takipçisi, AK Parti'dir, kardeşliğin teminatı, AK Parti'dir."şeklinde mi,tin alanındakilere seslendi.   

          AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "Bugün 27 Mayıs, 55 yıl önce darbecilere millete tek bir gömlek giydirmek istediler. Tek parti zihniyeti darbe yaptı, şehit Başbakan Adnan Menderes'i iktidardan indirdi. O günden bugüne bu topraklarda, 10 yılda bir darbe geleneği gelişti. 1971'de 12 Mart muhtırası, 1980'de 12 Eylül, 1990'larda 28 Şubat. Sonra bugüne geldik, elhamdülillah,15 yıldır bu memlekette kimse darbeden bahsedemiyor.Türkiye`de darbeci zihniyetin kökünü biz kazıdık. Bizim davamız özgürlük davası.Eskiden derin devleti savunan zihniyet şimdilerde HDP`nin barajı geçmesi için çağrıda bulunuyor. Geçmişte bu bölgede HDP`yle ilgili en kısıtlayıcı yaklaşımda olan Paralel Yapı şimdi gizlice HDP ile görüşüyor.? Diye konuştu                 

               İlmin olduğu yerde kadın erkek farkının olmadığına işaret ettiğini dile getiren Davutoğlu, "İlim irfan geldiğinde kadın, erkek, Kürt, Türk, Arap, Acem farkı yoktur. İlmin olduğu yerde tek bir anlayış, hikmet anlayışı vardır" diye konuştu.

             Birçok parti var gibi görünüyor ama aslında iki zihniyet çarpışıyor

           Vatandaşların sevgi gösterisi üzerine, Kürçe ve Arapça "başım, gözüm üzerine" anlamına gelen ifadelerini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

- "15 yıldır bu memlekette kimse darbeden bahsedemiyor                                     Vatandaşlara, "Türkiye'nin her yerinde, doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birleştiren parti, hangi parti? Müslüman, Hıristiyan, Süryani, Türk, Kürt, Arap demeden, bütün halkı kucaklayan parti hangi parti? Kadim medeniyeti temsil eden parti hangi parti" şeklinde sorular yönelten Davutoğlu, "AK Parti" yanıtını alması üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:

          Bir de karşı tarafa bakalım. Bakın, bugün 27 Mayıs, Türkiye`de, 55 yıl önce darbeciler, cuntacılar, millete tek bir gömlek giydirmek isteyen tek parti zihniyeti darbe yaptı, şehit Başbakan Adnan Menderes'i iktidardan indirdi. O günden bugüne bu topraklarda her 10 yılda bir darbe geleneği gelişti. 1971'de 12 Mart muhtırası, 1980'de 12 Eylül, 1990'larda 28 Şubat. Sonra bugüne geldik, elhamdülillah,15 yıldır bu memlekette artık kimse darbeden bahsedemiyor. Türkiye'de darbeci zihniyetin kökünü kazıyan kim? Özgürlükleri getiren kim? İşte bizim davamız özgürlük davası. 27 Mayıs'ta darbeciler, ?Demokrat Partililer tasfiye edilecek' dediler. 12 Mart'ta benzer şeyler söylendi. 12 Eylül'de geldiler, dediler ki, ?muhafazakarlar, Kürtler, kimliklerini unutacaklar`, tek bir gömlek giydirmek istediler. Diyarbakır'da, Mamak'ta Metris'te 16, 17 yaşındaki gençleri, ?sağcı solcu' diye idam sehpasına gönderdiler. 28 Şubat geldi, dediler ki ?kadınlar tek tip olacak, herkes başını açacak'. Bu zulme kim dur dedi? 

          İşte Mardin'de kültürel çoğulculuğun olduğu bu güzel  şehirde, her biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak hasebiyle başımızın tacı olarak, `serçava serseran` dediğimiz bütün kardeşlerime sesleniyorum, AK Parti geldi, önce 28 Şubat zulmünü bitirdi. 28 Şubat'ın kalıntılarını yerle bir ettik. Başörtüsü yasağını kim kaldırdı? İkna odalarına kim son verdi? Bakın Meclis'e bir başörtülü kardeşimiz, 1999'da girdi diye, ?dışarı dışarı' diye tempo tutulmuştu. Bu hanım kardeşimizi temsil eden Gönül Hanım, başörtülü şekilde, onurla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde. Başörtülü, başı açık el ele. Hep beraber geleceğe yürüyeceğiz.?

          "Geçmişte derin devletin yaptığı faili meçhul türü uygulamalar, baskılar, zulümler, bu sefer HDP ve onun arkasındaki örgüt tarafından yapılmaya çalışılıyor. İlginç bir şekilde bakıyorsunuz, eskiden derin devleti savunan zihniyet, şimdi HDP`nin

barajı aşması için çağrılarda bulunuyor.Yani 7 Haziran`da barajı geçersek ne ala, geçmezsek Mardin`i aynen 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi, Mardin`i, Kızıltepe`yi,Bitlis`i, Batman`ı, Siirt`i, Hakkari`yi kana bularız. Diyarbakır`da olduğu gibi gençleri 4. kattan atarız diye birileri tehdit savurursa, bilsinler ki onun karşısında hem kamu düzeni olarak devlet hem de halk dimdik duracaktır.Bakın CHP de HDP de İsrail ağzıyla konuşuyor. Çünkü perde gerisinde, yurt dışındaki ağa babaları, yurt dışında bu tuzağı kuranlar, onlara şunu söylüyor, `Ne yaparsanız yapın, aranızda ihtilaf da olsa hepiniz birleşin, AK Parti`yi engelleyin.`

            Aslında engellemek istedikleri şey AK Parti değil, AK Parti`nin temsil ettiği birlik ve kardeşlik anlayışı.   AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Geçmişte derin devletin yaptığı faili meçhul türü uygulamalar, baskılar, zulümler bu sefer HDP ve onun arkasındaki örgüt tarafından yapılmaya çalışılıyor. İlginç bir şekilde bakıyorsunuz, eskiden derin devleti savunan zihniyet, şimdi HDP`nin barajı aşması için çağrılarda bulunuyor" dedi.

             Davutoğlu, partisinin Mardin`deki mitinginde, geçmişte Türkiye`de ret ve asimilasyon politikalarının uygulandığını, Arap ve Kürtlerin kimliklerini ifade edemez halde olduklarını söyledi.

            Bölgede olağanüstü hal uygulandığını ve yol kontrollerinin bulunduğunu, baskıyla birçok köyün boşaltıldığını, faili meçhul cinayetler ve işkenceler olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Siz şahitsiniz. Şahitlik etmeniz için tek tek soruyorum. Olağanüstü hali kim kaldırdı? Devlet Güvenlik Mahkemelerini kim kaldırdı? Yol kontrollerini, mera yasaklarını, köy yasaklarını kim kaldırdı? Kürtçe müzik, Kürtçe, Arapça, Gürcüce, Çerkezce yayın da dahil olmak üzere her ana dilde, o güzel dillerimizde yayını kim serbest bıraktı? Bütün bu özgürlükleri bu ülkeye getirdik. İşte birileri bundan rahatsız" değerlendirmesinde bulundu. 

          12 yıl önce Türkiye`de yaşanmayan özgürlük ortamının şu anda yaşandığını belirten Davutoğlu, ancak geçmişte derin devletin yaptığı faili meçhul türü uygulamaların, baskı ve zulümlerin bu sefer de HDP ve onun arkasındaki örgüt tarafından yapılamaya çalışıldığını aktardı. Davutoğlu, eskiden derin devleti savunan zihniyetin, şimdi HDP`nin barajı aşması için çağrılarda bulunduğunu aktardı. 

        AK Parti`nin halka duyduğu saygıdan dolayı bu özgürlükleri getirdiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

          "Fakat şimdi, daha dün, geçtiğimiz seçimlerde AK Parti`ye oy veren seçmen için, yani vatandaşlarımız için, yani sizler için `Bidon kafalılar` diyen, `Göbeğini kaşıyanlar` diyen ulusalcı eski zihniyetin adamlarından biri şimdi diyor ki `HDP`ye oy verin.` Geçmişte bu bölgede en kısıtlayıcı yaklaşımlarda bulunan paralel çete mensupları, şimdi Diyarbakır Belediye Başkanıyla perde gerisinde konuşuyorlar. Bir bakıyorsunuz, CHP diyor ki `HDP barajı aşsın.` CHP ile HDP arasında açık bir işbirliği var. Kürtleri 40`lı yıllarda İslamiyet`ten koparmak için tek parti zihniyetiyle zulüm yapan CHP, şimdi aynı zulmü Kürtlere yapmak isteyen HDP`ye destek veriyor."

           Davutoğlu Kasımiye Medresesinde  Kürtçe okunacak mevlit programına katılacak,ardından TRT'nin canlı yayınına konuk olacak.

            Davutoğlu geceyi Mardin'de bir otelde geçirecek.

 

 Haber: Mehmet Çelik,Erkan Akın,Hakan Sakıcı, AA



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ