USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

Başhekim Helvacıer ile ağız ve diş sağlığını konuştuk

Mardin'in Nusaybin İlçesinde Diş Tabibi olarak görev yapan ardın Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine atanan Dr. Mehmet Helvacıer, sağlık merkezinin Başhekimliğini görevini sürdürüyor.

Başhekim Helvacıer ile ağız ve diş sağlığını konuştuk
25-02-2015 11:15
Google News

 

 

Haber-Röportaj-Mehmet Çelik

Mardin'in Nusaybin İlçesinde  Diş Tabibi olarak görev yapan ardın Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine atanan Dr. Mehmet Helvacıer, sağlık merkezinin Başhekimliği görevini sürdürüyor.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi ile, İl'imizdeki ve bölgemizdeki ağız ve diş sorunlarını konuştuk.

              Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde kaç personel var? Bunlar yeterli mi?

           Helvacıer: Mardin Ağız ve Diş Saplığı Merkezinde 32 doktor olmak üzere 125 personel görev yapıyor. Mümkün olduğu kadar dışarıya hasta sevki yapmıyoruz. Daha fazla Diş Hekimi olursa daha iyi olur. Ancak bu durumda hizmette herhangi bir aksama söz konusu değildir.

         -  Günlük muayene edilen hasta sayısı nedir?

           Helvacıer: Polikliniklerimizde 24 saat esası ile hizmet verilmektedir. Günde ortalama 650 dolayında hastaya bakıyoruz. Arkadaşlarımız gerektiğinden fazla fedakarlık yapıyorlar. Hizmet gönül ve ekip işidir. Bizim ekibimiz çok iyi, vatandaşımıza hizmetin en iyisini vermeye çalışıyoruz.

          -Her diş hastalığı tedavisi yapılabiliyor mu?

          Helvacıer: Birkaç konu dışında bütün diş hastalıklarının tedavisi merkezimizde yapılıyor. Ortodonti ve çene cerrahisi gerektiren implant dışında her türlü tedaviyi merkezimizde yapabiliyoruz.

        -Hangi tedavileri yapabiliyorsunuz?

Helvacıer: Diş taşı temizliği, Yerel flor uygulaması, Diş  tedavisi, Kanal Tedavisi, Diş Çekimi, Genel anestezi altında diş tedavisi, Sabit Protez, Hareketli Protez, Vuruk Alımı, Besleme, Diş-Kroşe ilavesi hizmetleri verilmektedir.

     -Diş taraması var mı?

      Helvacıer ? Elbette var. Okullarda  diş ve ağız sağlığı taramaları yapıyoruz. İL Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ilköğretim okullarında öğrencileri diş taramasından geçiriyoruz. Çeşitli kampanyalarla öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıtıyoruz. Ağız ve diş sağlığı konularında eğitimler veriyoruz.

-Mobil hizmet veriyor musunuz?

Helvacıer: Mobil hizmet veriyoruz. Evde bakım hizmeti veriyoruz. Yatalak, kalkamayan hastaların her türlü diş tedavilerini evlerinde ayaklarına giderek yapıyoruz. Bu tedavinin içerisinde röntgen çekiminden, proteze kadar her şey var.

     -Günde 650 hastayı nasıl muayene ediyorsunuz rakam yüksek değil mi?

  Helvacıer: Söylediğim gibi 32 hekim 24 saat esası ile görev yapıyoruz. Hastalarımız randevu alabiliyorlar. Merkezimiz Hekim seçme  logosunu 01-11-2010 Tarihinde almaya hak kazanmıştır.Hastalarımız  hekim tercihi yapabiliyorlar. Şimdilik bir sıkıntı yaşamıyoruz.

      -Yaşlılara öncelik tanınıyor mu?

Helvacıer: Girişini yapan hastaların varsa öncelik hakları giriş anında tanımlanarak klinikteki bilgisayarlara yansımaktadır. Her klinik kapısında gong sesli ve yazılı uyarı veren LCD Monitörler bulunmakta ve hastalar numaralarını bu ekranlardan kontrol edebilmektedir.Merkezimizden  randevu alabilmek için 182  merkezi randevu (MHRS)sistemikullanılmaktadır.182'den  randevu alan hastaların en az 30 dakika önceden merkezimizdeki  hasta kabule  müracaat edip MHRS hastası oldurduklarını ifade ederek hekimleri adına barkod sırası  almaları ve takiben  ilgili kliniklerine başvurmaları gerekmektedir.

     -Başka hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Helvacıer: Ceza evlerinde her gün bir doktor arkadaşımız tutukluların diş tedavilerini yapıyor.İlçe hastanelerinde de doktor arkadaşlarımız var.Zihinsel engellileri anestezi ile tedavilerini yapıyoruz.Bunun Mardin Devlet Hastanesi Ameliyathanesini kullanıyoruz.

 -Eğitim odalarınız varmış? Nasıl bir hizmet veriliyor?

Helvacıer: Ağız ve Diş Sağlığı Okulu adı altında bir oda açtık.Hamile kadınlara,çocuklara ve isteyen vatandaşlarımıza, diş çürüğü,diş fırçalaması  ve yeni protez taktıranlara adaptasyon konusunda kısa süreli eğitimler veriyoruz. Ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi ve yardım almak isteyen vatandaş ve hastalarımıza koruyucu diş hekimliği hizmeti veriyoruz.

-En fazla hangi vakalara rastlıyorsunuz?

Helvacıer:Ağız ve diş sağlığı  önemli ve hassa bir konu.En fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz. Bu Türkiye genelinde ve dünyada  en fazla rastlanan ağız rahatsızlığıdır.

-Diş çürüğü vakaları hangi yoğunlukta.

Helvacıer: Son zamanlarda diş çürüğü vakaları oldukça arttı. Ağzında diş çürüğü olmayana neredeyse yok gibi.Beslenmeye ve son zamanlarda rağbet gösterilen yumuşak yiyecekler ile asitli içeceklerin kullanılmasına bağlı.İlköğretim okullarında yaptığımız diş taramalarında ağzında çürük diş olmayan öğrenciye rastlamadık.

-Çocuklara dönük tedaviniz var mı?

Helvacıer: 12 yaş altındaki çocukların diş ve ağız sağlıkları için bir oda ayırdık ve donattık. En çok korkulan dişçi koltuğu çocukların ilgisini çekecek şekilde düzenlendi.Çocuklar çizgi film izlerken diş tedavilerini yapıyoruz.

-Merkeziniz modern bir görüntüye sahip.Modern cihazlar kullanılıyor mu?

Helvacıer: Aslında diş kliniklerinde diş hekimlerini kullandıkları malzemeler standart.Biz hijyene dikkat ediyoruz.Kanal tedavilerinin daha etkin ve seri yapılması için her hekime bir adet Endomotor almayı hedefliyoruz. Kanal tedavisinde sinir uçlarına kadar inebilen ve otomatik olarak kanal tedavisi yapabilen bir cihaz. Bu cihaz ile hekim arkadaşlarımızın işlerini kolaylaştırıp hasta birikimini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.

-Son olarak diş konusunda tavsiyeniz var mı?

Helvacıer: Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu herkes bilmeli.Dişleri ağrımadan vatandaşlarımız 6 ayda bir ağız ve diş kontrolü yapmalıdır.Erken teşhis dişin çekilmesini önler,ufak tedavi ve müdahalelerle diş uzun süre kullanılabilir.Günde mutlaka sabah-akşam dişler uygun bir fırça ve diş macunu ile fırçalanmalı,yumuşak yiyecek  ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.Her dişin bir organ olduğu unutulmamalıdır.

          Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dt.Mehmet Helvacıer'e verdiği yararlı bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bir başka söyleşide buluşmak dileğiyle.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ