USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Başkan Veysi Şahin Midyat'ın Kadim Tarihini Şahlandırıyor

Belediye Başkanı Şahin, önce Midyat kesimindeki tarihi sokakları özüne kavuşturdu, ardından Estel'deki saklı kenti ortaya çıkardı.

Başkan Veysi Şahin Midyat'ın Kadim Tarihini Şahlandırıyor
21-10-2020 11:34
Google News
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin kısa sürede büyük işlere imza attı. Kadim Kent Midyat’ı inşaat alanına çeviren Şahin, dağınık ve kirada bulunan belediye birimlerini de 16 bin metrekarelik alan üzerinde inşa ettirdiği ‘Belediye Hizmet Kampüsü’ne taşıdı. 85 bin metrekare alan üzerinde fidan üretim merkezi ""oluşturacaklarını vurgulayan Başkan Şahin İlçenin tarihi dokusunun korunması için hassasiyet gösteriyor, önce Midyat kesimindeki tarihi çarşılarının restorasyonunu gerçekleştirdi, ardından Estel kesimindeki tarih çarşıları özüne uygun restorasyonunu yaptırıp, Ulucami Mahallesinde bulunan saklı kenti ortaya çıkardı. ""

1.5 Yıla 20 Yıllık Hizmet Sığdırıldı

Midyat ilçesinde ve mahallerinden yapılan hizmetleri görenler hayretlerini gizleyemiyor. Midyat İlçesinde yaşayan vatandaşlar 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçim sonucunda belediye başkanı seçilen Veysi Şahin’in 20 yılda yapılabilecek hizmeti kısa sürede yaptığını söylüyor. Vatandaşlar “Çevre ve mahalle yolları, parke döşeme ve tarihi dokunun korunarak gelecek nesillere taşınması ve turizme kazandırılması çalışmaları ilçe genelini inşaat alanına dönüştürdü. 20 yılda yapılabilecek çalışmaların 18 ay gibi kısa sürede yapılmasını önemsiyoruz.” şeklinde memnuniyetlerini dile getiriyor.

"" Tarihimize Sahip Çıkmak Görevimiz

Toplumların tarihe dayanan geçmişlerine sahip çıkmalarının temel görevleri arasında olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Veysi Şahin, Midyat kesiminde bulunan tarihi çarşıların özüne uygun restorasyonlarının ve sokak iyileştirmelerinin tamamlandığını söyledi. Başkan Şahin “ Midyat kesiminde tarihi çarşıları özüne uygun restorasyonunu tamamladık. Şimdi de Estel kesimindeki tarihi çarşıları restore ediyoruz ve sokak iyileştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yıkılmaya yüz tutmuş, tarihi değeri olan binaları restore edip gelecek nesillere taşınmasını sağlıyoruz.” Dedi.

‘ Matiate’ Yer Altı Uygarlıkları Gün Yüzüne Çıkıyor

Ulucami Mahallesinin altında geniş bir alana yaygın 3.ve 4. Yüzyıllarda yaşam alanı olarak kullanılan saklı bir kent ortaya çıkarıldığını, kazı, temizlik ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Şahin “ Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, arkeologların denetiminde yapılan kazı ve çalışmalar neticesinde birbirine bağlanan mağaralar yeraltı şehri ortaya çıkarıldı. Kazılarda ortaya çıkan mozaik ve veriler, üretim ve yaşam alanı olarak uzun süre kullanılan ""mağaraların, belli bir dönemden sonra üzerlerine yapılaşamaya gidildiğini ortaya koyuyor. Mahallede geniş bir alana yaygın saklı kent görüntüsü veren mağara ve tünellerde, kuyular, üretim alanları, havalandırma bacaları; geçmişteki yaşama ışık tutmasının yanında gelecek nesillere bırakılacak tarihi değerlerin olduğu ifade ediliyor. Estel kesiminde tarihi çarşı, sokak iyileştirmeleri ile yeraltı şehrinin turizme büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu ""

Timurlenk’in Yıktığı ve 500 Yıldır Yıkık Vaziyette Olan Katedrali, Başkan Şahin Ayağa Kaldıracak

Başkan Şahin,Midyat İlçesinin Anıt’lı mahallesinde bulunan ve bölgeyi istila eden Timurlek tarafından yakılıp yıkık vaziyette duran Mor Sobo Katedralini, yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi. Başkan Şahin “20. yüzyılın başında bölgeyi ziyaret eden İngiliz gezgin Gertrude Bell’in, Anıtlı/Hah’ günlüğünde Meryem Ana Kilisesi’ni “Tur Abdin’in incisi” diye tanımlaması bu yapının bölge için ne kadar nadide olduğunu gösteriyor. Kilisenin sunak kısmının üstündeki, büyük haç kabartmasının üzerinde bulunan ve Hz. İsa’nın ruhunu temsil eden güvercin figürü, uzmanlara göre, türünün bölgedeki ve dünyadaki tek örneğidir. Mor Sobo Katedrali olarak bilinen yapı, Anıtlı/Hah Köyü’nün tarihi ile ilgili bize bazı önemli bilgiler vermektedir. Süryani tarihine göre, eskiden Tur Abdin bölgesinin merkezi kabul edilebilecek kadar büyük olan bu köy, antik çağlarda bir şehir konumunda olduğunu gösteriyor. Katedralin restore edilip ayağa kaldırılması, Midyat ve bölge turizmini dünya gündemine taşıyacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu

Süryani Camaatinin Kutsal Kuyusu ‘Çala Haklo’ Başkan Şahin Tarafından Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Midyat İlçesi ile Dargçit ilçesi arasında bulunan, Bölgede hem Kürtçe hem Süryanice Gubet Haklo olarak bilinen, kuyunun dilden dile, nesilden nesile aktarılan bir hikayesi ve efsanesinin de gelecek nesillere taşınması ve kuyu için gerekli tüm düzenlemelerin yapılarak turizme açılması hedefleniyor. Tarihe dair tüm çalışmalarını, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü gözetim ve denetiminde sürdürdüklerini kaydeden Başkan Şahin “ Çala Haklo kuyusunun dilden dile dolaşan bir hikayesi var. Yöredeki ortak geleneklerimiz var. Nişanlılar evleninceye kadar karşılaşmaz, görüşmezlermiş. Süryani bir kız kuyudan su doldururken, nişanlısı karşıdan çıkıp gelmiş. Kız duyduğu mahcubiyet karşısından kendini kuyuya atmış. Nişanlısının da arkasından suyu atladığı rivayet ediliyor. Gençlerin cesetleri bulunmaz ve kuyudan çıkarılamaz. Belli aralıklarla kuyunun taştığı ve suyunun bir çok derde deva olduğu rivayetler arasında yıllarca yerini alıyor. Kuyunun mimari yapısı derin olmamakla birlikte enine doğru genişleyen, diğer kuyularla birleşen ve farklı yönlerden gelen kaynaklardan beslenen bir özelliği bulunduğunu uzmanlarımız tespit etti. Bu kuyuyu da restore edip, yanlarına rivayete konu olan gençlerin heykellerini yaparak hikayelerini de yazıp, turizme kazandıracağız” dedi.

""""

Başkan Şahin, İlçe ve bağlı mahallelerde, tarihe ışık tutacak çok sayıda kalıntı ve tarihi eser bulunduğuna vurgu yaparak, bu tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarının hız kesmeden süreceğini ifade etti.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ