USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Bir Hayat Hikayesi!

12 Yaşında Fötr Şapka ile hayata tamirci çırağı olarak başlayan ve hayatın inişli çıkışlı merdivenlerinde başarılara koşan bir gencin yaşamıdır, Muhsin Aydın´ın hikayesi.

Bir Hayat Hikayesi!
03-03-2017 21:50
Google News

           Röportaj:Mehmet Çelik

           10 Kasım 1938 Yılında Mardin´de orta halli bir ailenin  çocuğu olarak Dünya´ya gözlerini açtığında, kim bilir ne umutlar taşıyordu.

             Çocukluğunun baharında hayat onu ayakları üzerinde durmaya zorluyordu. Ceylanpınar Üretme Çiftliğinde Biçer döver ve ağır iş makineleri tamirhanesine çırak olarak girdiğinde 12 yaşındaydı.

               Bir süre çalıştıktan sonra  ele avuca sığmayan afacan tamirci çırağı, dışarı çıkmak, açılmak belki de özgürlüğün tadını çıkarmak istiyordu.

               Biçer döverlerin, dozer, greyder gibi ağır iş makinelerinin ustası olmuştu kısa sürede. Ve cebindeki son parası ile o dönem moda olan  afili bir  fötr şapka alır. Derik-Kızıltepe  çevresinde hasat dönemi, oturduğu mekanlarda biçer döver tamircisi olarak caka satar.

              Ve ilk işini Derik ilçesinde alır. Ayar tutmayan, dane kaybı veren bir biçer döveri onarır ve o dönemin 100 lirası ücret alır. Cebinde parası vardır. İlk işi bir lokantaya dalar ve birkaç günlük açlığını  üç porsiyon kebap ile giderir. Ovada kimin biçeri bozulursa fötrlü Muhsin´i bulur.

               Mardin sınırları dar gelir Muhsin Aydın´a. Kahramanmaraş´ta büyük bir firma ile anlaşır ve ağır iş makineleri tamircisi olarak çalışır. 4 yıl dayanır aynı mekanda çalışmaya.

                Belki de memleket özlemi onu Mardin´e geri getirir. Askerlik, evlilik derken çoluk çocuğa karışır. Bölge bir kaç  traktör markasının ve ağır iş makinelerinin yetkili servisi çalışır uzun süre.

               Sonra hayat onu bir başka göreve sürükler..

               Mardin´de Organize Sanayi ve Küçük Sanayi Siteleri henüz kurulmamıştı. Muhsin Aydın  bir grup arkadaşı ile birlikte  Organize Sanayi ve Küçük Sanayi Sitesinin kuruluşunda yer alır.

              Küçük Sanayi Sitesi tamamlanır, Muhsin Aydın başkanlığına getirilir. Kesintisiz 27 yıl Sanayi sitesinin başkanlığını yapar. Sanayiye ve sanayiciye yardımcı olur.

               Muhsin Aydın, siyasi görüşdaşı dönemin Milli Selamet Partisi Genel Başkan Yardımcısı  Fehim Adak ile  kesişir. Birlikte çalışırlar. Ve Milli Selamet Partisi Genel Başkanı  Necmettin Erbakan ile bir mitingde tanışma, konuşma fırsatı bulur. Erbakan hoca, kısa bir sohbetten sonra ?Partimize hoş geldin. Bizimle çalışacaksın. Hayırlı olsun? der.

 

        Ve Muhsin Aydın yeni bir misyona, yeni bir yola koyulur.

        Muhsin Aydın´ı Mardin´in tarihi bir sokağında iki katlı evinde ziyaret ediyoruz. Mütevazi bir yaşam. Mezopotamya ovasına bakan  balkon ve penceresi olan bir odada sohbet ediyoruz.

      Muhsin Aydın Kimdir?

Muhsin Aydın: Muhsin Aydın 12 yaşında ayakları üzerinde durmaya çalışan, hayatta hiçbir engeli tanımayan, mücadelesini canı pahasına dahi olsa yapan. İnanan ve inandığını uygulayan, hayatı acısıyla, tatlısı ile içinde yaşadığı, doğup büyüdüğü topraklar üzerinde yaşayan insanlara vefa borcunu hizmet ederek ödemek isteyen bir Mardinli.

Hayata 12 Yaşında atılmak zor değil mi?

Muhsin Aydın:  Elbette ki zor. 12 yaşında tamirci çırağı olmak, hayata atılmak. Dev makinelerin yağları arasında cebelleşmek. Sonra ustalar şimdiki gibi değildi. Katı yapıları vardı. Kaytarma, işten kaçma teşebbüsleri dayakla sonuçlanırdı. 12 yaşında sorumlulukları omuzlamak hem zor hem de zevkli.

İlk işe nerede ve nasıl başladınız

Muhsin Aydın: Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliğinde işe başladım. Dev tamirhaneleri vardı. Gittim çalışmak istiyorum dedim. İhtiyaçları vardı. Ayak işlerine baktım. Getir-götür. Kısa sürede ustalara yardım etmeye başladım. 3 yılın sonunda ağır iş makinelerini tamir eder oldum. Sonra ayrıldım.

Neden devam etmediniz?

Muhsin Aydın: Macera mı desem, hayatın bir yerlere getirmesi için sürüklemesi mi desem. Bir anda sıkıldım ve dışarıya açılmak istedim. Cebimdeki son param ile o zamanlar moda olan fötr bir şapka aldım ve Derik ilçesine gittim. Biraz daha büyük görünmek için yeni çıkan bıyıklarımı tencere karası ile hafif boyadım. Oturduğum her yerde ben biçer  ve traktör tamircisiyim dedim. Tabi bana alaycı bakışlar, inanmıyorlar. Kahvede bir bizim biçer ayar tutmuyor yapabilir misin deyince derin oh çektim. Biçer ayarsızdı. Yarım saatlik işi vardı. Ben biraz işi uzattım Ve Biçer´in ayarlarını yaptım. Adam 100 lira verince, gözlerim fal taşı gibi açıldı, Birkaç günün açlığı vardı. Lokantaya gittim ve üç porsiyon kebap yedim.

 Sonra ne oldu?

Muhsin Aydın: Derik ve çevresinde  araziler taşlı. Biçerlerin ayarı çabuk bozuluyordu. Kısa sürede çiftçiler beni tanıdı. Rayiç de belli. Ayarla Biçeri al 100 lirayı. Biraz para biriktirdim. Amacım il dışına çıkmaktı.

Çıkmak deyince nereye?

Muhsin Aydın: O yıllarda güçlü, büyük firmalar yoktu. Kahramanmaraş´ta İpekyolu yapımını üstlenen bir firma vardı. Orada çalışmak üzere Maraş´a gittim. Çok sayıda iş makinesi vardı ve tamircilere ihtiyaç vardı. 4 yıl orada çalıştım. Sonra memleket özlemi ağır bastı. Geri döndüm.

Mardin´e dönünce aradığınızı buldunuz mu?

Muhsin Aydın; Tamirci dükkanı açtım. Traktör ve ağır iş makineleri yetkili servislerini yıllarca sürdürdüm. Sonra Organize Sanayi Bölgesi Kuruluşunda ardından Sanayi Sitesi Kuruluşunda görev aldım. Hep büyük düşündüm, hayallerim de  büyüktü, hedeflerim de. Pes etmek, yılmak hayat felsefemde olamayan şeydi.

Peki Siyaset  ?

Muhsin Aydın: Fehmi Adak iyi bir Mardinli ve siyasetçiydi. Görüş birliğimiz vardı. Erbakan Hoca´nın bir programında hoca ile sohbet etme şansım oldu. Erbakan hocam hayırlı olsun bizim teşkilatımızdasın dedi. Kendimi Milli Selamet Partisinin içinde buldum.

Aradığınız Buldunuz mu?

Muhsin Aydın: Kendi adıma buldum desem yanlış olur. Mardin için aradığımı buldum. Birçok  alanda hemşerilerimize yardımcı olma, aksayan hizmetleri iyileştirme noktasında aradığımı buldum. Birçok dernek ve hayır işlerinde etkin trol aldım. Bir dönem Milli Selamet Partisi Merkez İlçe Başkanlığı yaptım.

Siyasette Unutamadığınız Anınız var mı?

Muhsin Aydın: Var. 1970 yıllarda, İstanbul´un Fethi etkinliklerine katıldık. Organizasyonu yapan kişi dikkatimi çekti. Tuttuğunu koparan, koşturan bir delikanlı. Organizasyon bittikten sonra sohbet ettik. Sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Erbakan Hoca istişare toplatışı yaptı. O genç için aday olsun görüşü ortaya çıktı. Bazı güçlü isimlere rağmen tercihimiz ondan yana kullandık. O kişi bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´dır. Hedefini sormuştum. Başbakan olmak demişti.

Sizin hedefleriniz yok muydu?

 Muhsin Aydın: Darbeler, siyaset üzerindeki vesayet, hem toplumsal hayatı hem de siyasi hayatı iki ileri bir geri çekiyordu. Siyaset ile birlikte ticaret ve Sanayi Sitesi Başkanlığı yaptım. 27 yıl kesintisiz başkanlık.  Bireysel çıkarlarımı düşünmedim. Birlikte ne yapılabilir benim için önemliydi.

Maceracı yönünüz var mı?

Muhsin Aydın: Her gencin maceracılığı kadar. Unutamayasım bir anım var. Bir ara Suudi Arabistan ile ticaret yaptım. Irak üzerinden Türkiye´ye dönüş yaparken üzerimde 35 bin dolar para vardı. Irak tarafında gümrükte yakaladılar. Mal satış belgeleri kar etmiyor. Zaho cezaevine, oradan Dohuk´a sevk ettiler. Dohuk´ta üç ay cezaevinde tuttular. Rejim karşıtları ceza evinde gösteri yapınca ön safta yer aldım. Ceza evi yetkilileri bu belayı memleketine gönderin deyince kurtuldum.

      Sanayi sitesinden ayrılınca neler yaptın?

     Muhsin Aydın: Dile kolay tamirci esnafına 27 yıl başkanlık yapmak. Herkesin sorunu farklı. Emekli olup biraz da hayır işlerinde çalışmak istedim. Mardin´in ihtiyacı olan alanlarda dernekler kurdum, Üniversite için 150 bin imza topladım. Bir çok alanda başarılı çalışmalar yaptım.

       Söyleşinin sonuna doğru gelirken Muhsin Aydın´ın kızları ve torunu geldi. Torunun kucağına alırken gözleri Mezopotamya ovasına bakan pencere kaydı. Elinde tuttuğu iki çerçeveye baktı. Biri ağrı iş makinesi tamirci bonservisi, diğeri ise Erbakan Hoca´nın verdiği başarı belgesiydi. Muhsin Aydın duygusallaştı, sesi titremeye, gözleri yaşla dolamaya başladı. Dışarı bakarken belki de geçmişten bugüne yaşam merdivenlerine azimli tırmanışını ve sona doğru yürümenin hüznünü yaşadı.

     Teşekkür edip çıktık. Tarihi sokak aralarından geçerken, Muhsin Aydın´ın anlattıkları gözlerimin önünden sinema şeridi gibi akıp geçti.

       Bir başka söyleşide buluşmak dileğiyle.

 

 

 

 

 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ