USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Cemaat Vakıfları Mardin'de buluştu‏

Cemaat Vakıfları Mardin'de buluştu‏

Cemaat Vakıfları Mardin'de buluştu‏
06-08-2013 18:57
Google News

Cemaat Vakıfları Mardin Süryani Katolik kilisesi vakfıaracılığı ile bir otelde düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Vakıflar GenelMüdürü Adnan Ertem cemaat vakıflarına ilişkin problemlerin çözümükonusundaki adımların 2012 yılından itibaren atıldığını kaydetti.

Fakat bazı problemlerin Vakıflar Genel Müdürlüğübünyesinde olmadığını kaydeden Ertem "Ruhban okulunun açılması,kamulaştırma gibi sorunlar Vakıflar Genel Müdürlüğünün meselesinden öte başkakurumları ve genel hukuk problemidir. " dedi.

Kadastro ve kamulaştırma konusunda vakıflarında bazıkonularda üzerlerine düşen mesuliyetleri yerine getirmediklerini belirten Ertem" Her şeyi vakıflardan beklemeyelim her şeyi devletten beklemeyelim. Acababiz üstümüze düşünler noktasında ne yapıyoruz. Bununda hesabını yapmamız lazım.kadastro tespiti esnasında ne yazık ki o dönemin cemaat vakfı yöneticileri hiçbir itirazda bulunmadılar. üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçti. hakdüşürücü süre 10 yıldır bu herkes için geçerlidir. değişmesi mümkün değildir.10 yıllık süre geçtikten sonra mülk kesinleşiyor. ondan sonra  taşınmazile ilgili müracaat yapıyor. Hiç kimsenin bu konuda  yapabileceği bir şeyyok. çünkü bu kural genel bir kuraldır." diye konuştu.

Ertem, Mor Gabriel Manastırı ile ilgili dosyanınvakıflar meclisinde olduğunu bununla ilgili değerlendirmenin yapılacağını bukonuyla ilgili çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz ise problemlerin çözümününsevgi ve güvenden geçtiğini söyledi.

Cengiz şunları söyledi:

"Yabi arkadaşlarımız konuşmalarında haklı olarakbazı serzenişlerini bazı sitemlerini dile getirdiler. Aslında problemlerinçözümü sevgiden birbirimize güvenmekten geçiyor.Sevgiyi kendi aramızda hakimkılarsak bir birimize güvenirsek bu problemlerin hızla çözüleceğine inanıyorumvakıflar tek iradeden yöneltilmek yerine vakıfların temsilcilerinin önemlikatkılarıyla etkin bir şekilde katılımının sağlandığı ve olduğu bir meclisindeiradesinin hakim kılınması yöntemiyle bir anlamda demokratik bir yönetim tarzıoluştu. "

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu iseMardin`in farklı etnik yapılar bir ara arındırdığını herkesin hoşgörüiçerisinde yaşadığını belirtti.

kadastro kamulaştırma gibi bazı sorunların yaşandığınıfakat Ak Parti hükümeti ile çok önemli adımların da atıldığına vurgu yapanAyanoğlu " Şu anda hükümetimiz ruhban okulu ile ilgili bir karar aşamasınageldi. burada farklı dinlerdeki insanların din adamları yetiştirme noktasındabir çalışma yapılması gerekirdi. Bu bir elzemdir.  İnşallah bu sıkıntılarıbirlikte aşacağız." dedi.

Diğer Konuşmacılar

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi CemaatVakıfları Temsilcisi Pandeli Laki Vingas, bugünkü organizasyonların farklı biranlam taşıdığını binlerce yıldır özellikle Süryani toplulukların merkezinde biraraya geldiklerini söyledi.

Kadim kültürlerin harmanlandığı Mardin`de iftarsofrasında yan yana olduklarını belirten Vingas

" Bu topraklarda yaşayan farklı etnik kökenesahip halklar ülkemizin birliğini sarsacak şekilde ötekileştiremeye çalışılmışsıkıntılara kederlere tanıklık yapmıştır. Devletin siyasi iradesinin buendişeleri giderecek önlemleri alması kendi kültürüne sahip çıkacak imkanlarıgeliştirmesi gerekmektedir. " dedi.

Dil,din etnik kökeni ne olursa olsun yaratanınınhuzurunda aynı maneviyatı yaşadıklarını  dile getiren Vingas" Gönülister ki aynı huzu r ve mutluluk içinde bulunduğumuz tüm coğrafyaya hakimolsun.dökülen kan ve çekilen acılar son bulsun. Tüm islam alemi için mübareksayılan bu ayda dini siyasete alet ederek yanı başımızda çocuklar,kadınlar dinadamları savunmasız sivil insanlar öldürülür. kalbimiz ve duamız bu masuminsanlar ile birlikte. "

İstanbul SüryaniKadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin deramazan ayında ülkenin bütün güzelliklerin ortaya çıkması açından farklı inançgurupları içinde ok önemli bir ay olduğunu söyledi.

Süryanilerin bu bölgede çok önemli bir geçmişe sahipolduklarını ifade eden Susin " Mardin ve civarında sayısız kilise vemanastırına rastlıyoruz. Bunların hepsi ülkemizin zenginliği kültür mirasıdır.Bunların korunması gelecek nesillere ulaştırılması hepimizin görevidir."dedi.

Geçen hafta alınan karar ile Süryanice eğitiminverileceğini, ayrıca ders kitaplarında Süryaniler için bulunan yanlışifadelerin kaldırılacağını ifade eden Susin şunları söyledi:

"Böylece 3 dinin imam babası sayılan Hz.İbrahim`inde konuştuğu 5 bin 500 yıl geçmişi olan antik Arami dilinin yaşayanen önemli lehçelerinden Süryanicenin unutulmamsı için küçükte olsa bir adımatılmış oldu. 3 yıldan beri tarih kitaplarımızda Süryanilerin 1. dünyasavaşında Ruslar ile işbirliği yaparak isyan ettikleri ve ayaklandıklarışeklinde ifadeler vardı. bu yanlış ifadelerin kaldırılması için yoğun uğraşlarverdik. Süryanilerin bu şekilde tanımlanması bizleri rahatsız ediyordu. MilliEğitim Bakanından aldığımız haber ile 2013-2014 ders yılında bu ifadelerinkaldırıldığını görmüş olduk"

Susin Mor Gabriel Manastırı`nın Süryaniler için ikincibir kudus olduğunu belirterek sorunun çözümü için ilgililerden destekbeklediklerini, Suriye`de yaşanan şiddetin de bir an önce çözüme kavuşmasınıdilediklerini kaydetti.

Mardin Süryani KatolikKilisesi Vakfı Başkanı Fuat Çöllü, zaman içinde mülklerininişgal edildiğini şimdilerde ise bu mülkleri almak için mahkeme kapılarınıaşındırdıklarını belirtti.

İlgili bakanlılıkların ve yerel yöneticilerin bukonuda kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini kaydeden Çöllü " AzizEfrem manastırı Mardin`in en güzel yerinde. kanun ve kurallar hiçe sayılarakişgal altındadır. biz ne yapacağımızı bilemiyoruz. buna benzer problemler ilekarşı karşıyayız . Ancak ciddi bir destek ve öncülükle 3 bin yıllık geçmişiayakta tutabiliriz. sevincimiz kursağımızda kalmasın" diye konuştu

Elazığ Kilise Vakfı Başkanı İshak Tanoğlu ise imamhatiplerin açıldığını kuran kursların açıldığını fakat Süryanilerin,Ermenilerinve Rumların bir kurumunun olmadığını  kaydederek "Biz Hıristiyanlığıda öğrenemedik.  Nasıl öğreneceğiz. Mesele benim üst düzey bir rütbem varama Hıristiyanlığı yeterince bilmiyorum. Nerden öğreneceğim. Bu söylediklerinşikayet değil bilgi olarak söylüyorum. Bizim içinde bulunduğumuz mevcut durumbudur" dedi.

Katolik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Munir Üçkardeş te, kendi mülklerini geri istediklerini fakat devletten hiçbir tazminatistemediklerini belirtti.

İftar yemeğine vakıf  Vakıflar Genel MüdürlüğüMeclis üyeleri, Vakıf temsilcileri  ve bazı Müslüman vatandaşlar katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın ise bakanlar kurlutoplantısı nedeniyle programa katılamadığı belirtildi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ