USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Gazetecilerin Sorunları Siirt`te Masaya Yatırıldı

Türkiye`de 8 Federasyondan oluşan gazeteciler konfederasyonu, 1. Başkanlar Kurulu Toplantısı`nı Siirt`te gerçekleştirdi.

Gazetecilerin Sorunları Siirt`te Masaya Yatırıldı
22-06-2014 17:05
Google News

Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, "Basında ifade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma özgürlüğü ifade özgürlüğü ile mümkündür" dedi.

Türkiye`de 74 gazeteciler cemiyeti ve derneği, 8 federasyon ve 20 binin üzerinde gazeteciyi bünyesinde barındıran Gazeteciler Konfederasyonu, 1. Başkanlar Kurulu Toplantısı`nı Siirt`te gerçekleştirdi.

GAZETECİLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Diyarbakır`da gezi ile başlayan toplantı, Siirt`te Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan`ın verdiği akşam yemeği ile devam etti. Yemekte konuşan Gazeteciler Konfederasyonu, Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, 2 gün süren toplantı çerçevesinde gazetecilerin sorunlarının masaya yatırılacağını söyledi.
Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise, komşu ülkelerde yaşanan gerginliğe bakıldığında Türkiye`nin daha iyi durumda olduğunu belirterek, çözüm sürecinde sağduyulu hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
KALICI ÇÖZÜMLER ŞART
Gazeteciler Konfederasyonu 1. Başkanlar Kurulu Toplantısı`nın ikinci gününde Siirt Üniversitesi`nde Konfederasyon Başkanlar Kurulu Toplantısı ve eğitim semineri düzenlendi.
Toplantıda konuşan Gazeteciler Konfederasyonu, Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, gazetecilerin sorunlarının kalıcı çözüm ile giderilebileceğini söyledi.
"DİLEĞİMİZ SİLAHLARIN SUSMASI..."
Kolaylı, "Gazeteciler Konfederasyonumuzun bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz Başkanlar Kurulu Toplantısına katılmak için Anadolu uygarlıklarının kesiştiği güzel ilimiz Siirt`te bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Değerli arkadaşlar, bu topraklarda yaşayan ve hangi etnik kökenden olursa olsun herkes için geleceğe dair güzel umutların belirdiği önemli bir dönemi yaşıyoruz.
Umutlarımız kardeşlikten, barıştan, huzurdan ve geleceğe omuz omuza dayanışma içinde yürümekten yana. Atılan her kurşun, akan her damla kan hepimizin içini acıtıyor. Silahların susması ve huzurlu günlere elbirliğiyle ulaşmamız hepimizin ortak dileği. Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Lazıyla, bütün etnik kimliklere sahip bu ülkede yaşayan herkesin, huzura kavuşması tek dileğimizdir. Eğer bu konu başarılırsa Türkiye yeni bir dönemin kapısını aralayacaktır. Değerli arkadaşlar, 10 Mayıs`ta gerçekleşen kongrenin üzerinden henüz bir ay geçti. Kongrenin ardından ilk Başkanlar Kurulu toplantımızı kültürlerin buluştuğu bu güzel kentte yapma kararı aldık. Bizleri içtenlikle konuk eden değerli meslektaşımız Siirt Gazeteciler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Atilla Durak`a ve derneğin üyelerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"SİYASET ÜSTÜ DAVRANACAĞIZ"
Tarafsız, siyaset üstü ve gazetecileri kucaklayan bir anlayış içerisinde güç birliği yaparak sorunların çözümü için yola çıktıklarını belirten Nuri Kolaylı, "Günübirlik siyasi ve ideolojik tartışmalardan özellikle uzak durarak, mesleki sorunlarımızın çözümü için önümüzdeki aydan itibaren üst düzey ziyaretlerimize başlayacağız. Başta iktidar ve muhalefet partileri olmak üzere Meclis`teki siyasi partilerle görüşüp desteklerini alarak, sorunlarımızın çözümü için çaba harcayacağız. Basın özgürlüğü, basın kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde kurumsallaşma, basın ahlakı, çalışma koşulları, mesleki eğitim ve sarı basın kartı olmayan gazetecilerin yıpranma hakkından faydalanamaması başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için çok çalışmak ve kalıcı çözümler üretmek zorundayız" dedi.
ÖZ DENETİM ŞART
Basın ve ifade özgürlüğünün demokratik yaşamın olmazsa olmazı olduğunu belirten Nuri Kolaylı, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak bir biçimde genişlemiştir.
Ancak, basınımızın bugünkü yapısını da içtenlikle ortaya koymak zorundayız. Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı ve interneti kapsayan sektörümüzde, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan kişiler boy göstermektedir. Bu sorunun köklü çözümü için sektörümüzün, meslek kuruluşlarımız tarafından ciddi bir özdenetime tabi olması gerekmektedir. Meslek kuruluşlarımız tarafından özdenetime tabi tutulmayan medya yayın organlarında başta insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri olmak üzere maalesef çok fazla sorun yaşanmakta, şantajcılar, gazeteci kimliği altında iş takipçiliği yapmaktadır. Bu sorunun çözümü için, Baro ve Tabipler Odası örneklerinde olduğu gibi, medyada özdenetim yetkileri ve yaptırım gücü olan bir yapıya dönüşmemiz gerekmektedir. Önümüzdeki dönemdeki öncelikli hedeflerimizin birisi bu yapılanmanın gerçekleşmesi olacaktır. Değerli meslektaşlarım, her fırsatta vurguladığım gibi, çözmemiz gereken öncelikli sorunlarımızın bir diğeri, basın özgürlüğüdür. Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu`nun bazı maddeleri ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içeriyor. Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanıyor. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, hepimizin ortak yükümlülüğüdür. Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen kongremizde de vurguladığım gibi; arkadaşlarımla birlikte gerçekleştirmek istediğimiz hedefler arasında konfederasyonumuzun Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartları Komisyonu`nda ve Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda temsil edilmesi de yer alıyor. Bu hedeflere ulaşarak, konfederasyonumuzu, Türkiye`de sözü geçen bir meslek örgütü haline getirmek, yaptırım gücü olan bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Değerli arkadaşlarım, hep birlikte geleceğe umutla yürüyeceğimize olan inancımla sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
SİİRT`İ BARIŞ ADASI HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise, Gazeteciler Konfederasyonu`nun başkanlar kurulu toplantısının Siirt`te yapılmasından dolayı memnun olduklarını belirterek, "Siirt`te tarihi ve turistik olarak o kadar çok zenginliğimiz var ki, bu zenginliğimiz kentin gelişimine katkı koyması için çaba sarf etmemiz lazım. Bu tür toplantılar da bu kalkınmaya ve gelişmeye vesile olacak. 350 bin nüfusu olan Siirt`in son yıllarda kalkınma sürecine girdi. Eğer Siirt`i bir barış adası haline getirebilirsek, Siirt`in sosyoekonomik gelişmesinde önemli rol oynayacaktır" dedi.
Toplantıya Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ve Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Gazeteciler Konfederasyonu, Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Gazeteciler Federasyonu başkanları, Gazeteciler cemiyet ve dernek başkanları ile çok sayıda gazeteci katıldı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın toplantı için yaptığı özel mesajı sinevizyondan yayınlandı.
Toplantı sonrası Kapalı Spor Salonu`nda düzenlenen gösteriler büyülerken, gazetecilik konusunda eğitim semineri de verildi.
Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyeleri, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ve Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman`ı ziyaret etti.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ