USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

İKİ KADIN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Elbirliği, güç birliği ile Butik açan Şeyma Altan ve Tuba Mungan Bilem´in başarı hikayesi..

İKİ KADIN BİR  BAŞARI ÖYKÜSÜ
07-10-2016 23:10
Google News

 

Mardin´de butik alanında yolları kesişen üniversite mezunu iki kadın. Farklı mizaçları, farklı düşünceleri ve farklı kesimlere hizmet anlayışlarını hoşgörü ortamında birleştirmeyi başardı.
Yenişehir semtinde Ravza Caddesi üzerinde 480 metrekarelik bir işyerinde, tesettür ve sosyal, ya da açık veya normal kadın giyimini bir arada bulundurmayı başardı Rima butik. Rima butiğe kapıdan girerken önce şaşırıyor, sonra Şeyma Altan ile Tuba Mungan Bilem´in engin görüşlerine hayran kalıyorsunuz. Vitrinin bir tarafı tesettürlü, bir tarafı normal. 

Şeyma Altan´ı sosyal medyada paylaşımlarından tanıdım. Sonra bir etkinlikte verilen  bir kahvaltıda. Tuba Mungan Bilem ile de aynı kahvaltıda tanıştık. Her ikisinin eşleri arkadaşlarım, dostlarım.
Butiğin bir köşesinde, müşteriler için düzenlenmiş bir oturma alanında sohbete başlıyoruz.
Şeyma Altan Ankara´lı. Eşi Mardin´e atanınca tarihi şehrin antik sokakları arasındaki esnafın unuttuğu bir boşluğu gördü. Tesettüre dönük bir butik´ in eksikliği vardı. Şeyma hanımın söylemi ile, hiç düşünmediği bir oluşumun, bir ticaretin içinde buluverdi kendini.
Ve 2013 yılında oldukça dar bir bütçe ile işe koyuldu. Aslında, kimseye ihtiyaç duymadan, ayakları üzerinde durabilmenin sınavına hazırlanıyordu farkında olarak.
Tarihi şehirde alanı tesettür olan butik yoktu. Butiği dar bir tariften geniş, hak ettiği bir kapsama taşımayı hedefliyordu.
Ticarete nasıl atıldınız?
Şeyma Altan: Ben ticarete atılmadım, kendimi ticaretin içinde buldum. Ticaret, hele butik işi benim en son düşüneceğim bir uğraş alanıydı benim için. Ev hanımı olmanın ötesinde bir şey yapmak, anne olmanın dışında bir şeyler üretmek, kısa sürede edindiğim güzel çevremi genişletmek, genişletirken de kazanmak ve bir boşluğu doldurmak için işe başladım.
Yeni çevre ve yeni bir iş adaptasyonda zorlanmadınız mı?
Şeyma Altan: Ben biraz sıcak kanlı, biraz heyecanlıyım. İşe başlarken heyecanım arttı. Sorumluklarım arttı. Çalıştıkça çevrem genişledi, bununla birlikte ufkum genişledi. İş hayatı bana çok şey öğretti. Hayatıma ve yaşantıma renk kattı. Özgüvenim arttı. Sabırlı olmayı öğrendim. İnsanlarla iletişimin anlamını daha net gördüm. Aradaki nüansı yakalayınca, insanları nasıl mutlu edilebileceğine tanık oldum.
Ürünlerinizde kalitenin yeri nerede? Ticari anlayışınız nedir?
Şeyma Altan: Tesettürde marka vazgeçilmezimizdir. Ben de tesettürlü giyiniyorum. Türkiye´deki en iyi markalarını ve dünyanın ünlü markalarını satıyorum. Müşterilerim en iyilere layık. Kaliteden asla ödün yok. Müşterilerimizin memnuniyeti bizim için oldukça önemlidir.
Şeyma Altan ile söyleşimizi, aynı mekanda farklı ürün ve farklı bir kitleye hitap eden işletmeci Tuba Mungan Bilem sabırla dinliyor.
Tuba Mungan Bilem´in ailesi İstanbul´da yerleşmiş. Tuba evlenince öz memleketine yerleşme şansını yakalamış. İki çocuk annesi olduktan sonra Mardin´de yokluğunu gördüğü Butik Şarküteri işine girdi.
İki çocuk annesi nasıl oldu da butik işine girdi?
Tuba Mungan Bilem: Hayat bazen bizi farklı alanlara yöneltiyor. Ya da bir kapı veya bir pencere açılıyor yaşamın bir noktasında. Bakayım derken kendimizi işin merkezinde buluyoruz. Benim de böyle oldu. Bir anda boşluğa düştüm. Evli bir anne cafe çalıştıramaz. Aileme ya da başka yere giderken, giyimde hassas olduğum için ? Mardin´de var mı böyle giyim? sözleri beni butik aksesuar işine yöneltti. Ve bayanların en iyi en güzel ortamı, bayanların uğrayabileceği bir ortam olabileceğini düşündüm. Bunun için de Butik açma kararı verdim.
Nasıl bir serüven? Zorlanmadınız mı?
Tuba Mungan Bilem: Butik ve aksesuarı Mardinli bayanlara ilk tanıştıran benim. Bunun için gerçekten mutluyum. Hayata bağlayan bir serüven mi desem? Hayatta selam veremeyeceğim insanlarla dost oldum. Bir araya gelme, sohbet etme olanağı olmayan insanlarla Butik sayesinde arkadaş oldum. Size etiket yapıştırılmıyor, bir etikete isim oluyorsunuz. Bu farklı bir duygu yaratıyor.
İki çocuk ve bir eş zorlanmıyor musunuz?
Tuba Mungan Bilem: İki çocuk ve bir eş, yani bir aile. Ben aile noktasında zorlanmadım. Dezavantaj gibi görünen aile yapısı bir anda benim için avantaja dönüştü. Yemekten kalkarken eşim ve çocuklarım yemek tabaklarını masadan bulaşık makinesine koymaya başladı. Hatta ben bu araya üçüncü çocuğu sığdırdım. Ona da bakacak zamanı buldum.
Alışverişe giderken neler yaparsınız?

Çocuklarınız ve eşiniz için alışverişe çıktığınızda nelere dikkat edersiniz?
Tuba Mungan Bilem; Çok garip ama ben ferdi alışverişleri çok sevmem. AVM´lere gittiğimizde saf dışı kalıyorum. Ben toptan giyim alışlarında çok hünerliyim. Kendimden ziyade başkaları için giyim almayı seviyorum. Çocuklarım ve eşim giyimlerini kendileri seçsin istiyorum. Onlarda kalite ve marka takılır.
Şeyma Hanımla Yollarınız nerede ve nasıl kesişti:
Tuba Mungan Bilem: Şeyma hanımla dört yıl önce tanıştık. İkimiz de farkı kesimlere butik alanında hizmet veriyorduk. Darbe girişimi sonrasında iş yeri ortaklığımız başladı. Şeyma hanım heyecanlı ben ise sakin. Birbirimizi tamamlıyoruz. Herkes kendi ürünlerini hedef kitlesine satar. Birbirimize destekte sınır tanımayız. Ben Şeyma Hanımın müşterilerine hizmet ederim, oda benim müşterilerime. Birimiz tesettür, birimiz açık kıyafet satar. İkimiz de de kalite ve marka vazgeçilmez ilke.
Hedefleriniz var mı?
Şeyma Altan, önce huzurlu ve güvenli bir ortam, sonrasında da il ve bölge geneline yayılmayı, yeni şubelerde çok kişiye istihdam yaratmayı hedef seçiyor.
Tuba Mungan Bilem ise hedeflerini, kendi atölyesinde kendi markalarını yaratmayı, yerel aktörlerle, ev hanımlarıyla yeni tasarımlara imza atmayı hedefliyor.
Her iki iş kadını, müşterileriyle birebir ilgileniyor. Müşterilerini kendileri giydiriyor, patronluktan ziyade amatör bir işçi ve profesyonel bir anlayışla müşterilerini memnun etme gayretini gösteriyor.
Şeyma ve Tuba Hanımların, esnafa bir de kıssadan hisse tavsiyeleri var. ?İş yok diye oturmayın, riske girin. İş yokluğunun beraberinde getireceği agresif tavırlardan uzak durun. Müşteriyi küstürmenin bedeli büyük ödenir. Güler yüz ve samimiyeti ilke edinin. Karanlığın sonu aydınlıktır.?
Farklı kitlelere hitap eden, farklı görüşleri taşıyan iki kadının hoşgörü sarmalını Mardin´in tarihi ve kültürel yapısına benzetiyorum. Herkese kucak açan bir dünya şehrinde, tabuları kırmaya kararlı iki kadının başarı öyküsünü yazmak gerçekten çok zevkli geldi bana.
Yolu Ravza caddesine düşen, ya da Salı pazarına giden bayanların Pazar girişindeki Rima Butiği ziyaret etmelerini öneriyorum. Karşılaşacakları manzara,, görecekleri ilgi,marka ve uygun fiyat karşısında şaşıracaklardır. En azından iki büyük yürekli ortak ile tanışmış olursunuz.
Teşekkürler Şeyma Altan
Teşekkürler Tuba Mungan Bilem.

 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ