USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

İlköğretim Kurumlarında Devam Oranları Artacak

Türkiye ve Avrupa Birliği`nce finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi? kapsamında `Okula Devamı İzleme ve Destek Sistemi` çalışt

İlköğretim Kurumlarında Devam Oranları Artacak
14-01-2015 16:33
Google News
Türkiye ve Avrupa Birliği`nce finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi? kapsamında `Okula Devamı İzleme ve Destek Sistemi` çalıştayı Mardin`de başladı

Mardin`de bir otelde 3 gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü AR-GE ve Projeler Daire Başkanı Zeynep Öçgüder, okula devam konusunda risk taşıyan öğrencilerin tespiti ve riske uygun müdahalelerin geliştirilmesini amaçladığını kaydetti.

MEB olarak son 10 yılda okullaşmada ciddi gelişmeler katettiklerini belirten Öçgüder, temel eğitim kademesinde yüzde yüz`e yakın okullaşma oranını yakalıklarını söyledi.

Öçgüder şöyle dedi:

" 2013-2014 verilerine baktığımız zaman ilkokulda net olarak yüzde 99.57 ortaokulda 94.52 şeklinde gerçekleşme oranları mevcut. Ancak eğitim sistemimizin yeniden yapılandırılması 12 yıllık kademeli zorunlu eğitime geçmiş olmamız dolayısıyla sisteme giren çocuklarımız her ne kadar okul öncesi eğitim zorunlu olmasa 12. sınıftan mezun olabildikleri takdirde bir diploma belgesi alıyorlar. Bu her ne kadar okullaşma oranlarımız yüksek olsa da sistemde çocukların sağlıklı tutunabilmesi anlamında hala kat etmemiz gereken bir takım yollar, mesafeler var."

Sistemde daha sağlıklı tutunarak hem sosyal anlamda hem akademik anlamda bir üst eğitim kademesine sağlıklı geçip iyi diplomalarla mezun etmek konusunda çalışamalrın sürdüğünü kaydeden Öçgüder, bu kapsamda da ilk öğretim kurumlarına devam oranlarının arttırılması projesinin yürütüldüğünü aktardı.

Devamsızlık yapan öğrenci takip edilecek

Proje kapsamında devamsızlık riski taşıyan devamsızlık yapmaya meyilli olan öğrencileri sistemde düzgün bir şekilde takip edebilmeyi ve bu takip konusunda bir takım önlemle müdahaleler gerçekleştirmeyi öngördüklerini ifade eden Öçgüder şöyle konuştu:

" Biz bakanlık olarak bu kurmaya çalıştığımız izleme ve destek mekanizmasını bir alarm zili olarak düşünmenizi istiyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına eğer konu intikal edecekse yani olay olduktan önce riski tespit etmek devamsızlık nedenlerinin arkasında yatan riskler ve sebepler nedir bunu bizim bakanlık olarak bu veriyi size iyi vermemiz gerekiyor ki sizde kendi görev alanınız kapsamında müdahaleyi uygun bir şekilde yapıyor olabilirsiniz."

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise  ilköğretim okullarına her ne sebeple olursa olsun devam edemeyen öğrencileri yaşadıkları sıkıntıları çözüp onları okulla buluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

Bu kapsamda çeşitli kampanya ve projelerin devam ettiğini ilerki zaman da da yeni proje ve kampanyaların başlayacağını ifade eden Balcı, " Ailelere birebir temas edilerek çocuklarını okula göndermeleri , okulun ve eğitimin önemi konularında ailelerimiz bilgilendirilecek." dedi.

Okulları çocukları için bir cazibe merkezi haline getirmeyi bu kapsamda çocukların okullara mutlu ve koşarak gitmesini istediklerini vurgulayan Balcı " Bu konuda milli eğitim bakanlığıyla birlikte inşallah bir takım tedbirleri alıp uygulamaya koyacağız. Ve ülkemizin eğitimini iyileştirmek için çabalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

AB`nin 6 yılda Türkiye`ye 5 milyar Euro civarında destek vereceğini, bunu yaklaşık 480 milyon Avro`sunun İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel programına ayrıldığını aktaran Balcı, bu programda hem istihdam hem de eğitimin iyileştirilmesinin yer aldığını sözlerine ekledi.

Mardin  Milli Eğitim Müdür Vekili Vasi Ete de Mardin`in nüfusunun  779 Bin olduğunu, burada 233 bin öğrencinin olmasının önemli olduğunu belirterek "  Yani il nüfusunun yaklaşık üçte birinin öğrenci olduğu bir ilde eğitim ve öğretimde devamsızlıkla mücadelesini önemsiyor ve katkı sunmak adına gerekli çalışmaların yapılmasında elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz." diye konuştu.

12 pilot ilin il milli eğitim müdürleri ve temel eğitim şube müdürleri, pilot okul müdürleri, aile sosyal politikalar il müdürlerinin katıldığı çalıştay 3 gün sürecek

 

Proje

"İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının ArtırılmasıTeknik Destek Projesi", Türkiye`deki 12 yıllık zorunlu eğitimin ilk 8 yılını kapsayan ilköğretim kurumlarında devam oranlarının artırılmasını amaçlıyor.

Mardin, Van, Ağrı, Hakkari, Bitlis, Siirt, Muş, Bingöl, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve  Şırnak olmak üzere her ilde 10 pilot okul, projenin öncelikli çalışma alanı olarak belirlendi

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü`nün sorumluluğunda yürütülen ve 21 Ekim 2013`te başlayan proje, 24 ay sürecek. Proje kapsamında nitelikli önlem ve müdahalelerle ilkokul ve ortaokullardaki devamsızlığı azaltmak ve ilgili tüm taraflarda konuya ilişkin farkındalık yaratmak planlanıyor. 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ