USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Irak'tan Gelen Heyet Türk'ü Ziyaret Etti

Mardin ve bölgesinde yaşayan göçmenler hakkında araştırma yapan Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığına bağlı heyet, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk`ü makamında ziyaret ederek bilgi aldı.

Irak'tan Gelen Heyet Türk'ü Ziyaret Etti
04-02-2015 13:07
Google News

 

Mardin ve bölgesinde yaşayan göçmenler hakkında araştırma yapan  Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığına bağlı heyet, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk`ü makamında ziyaret ederek bilgi aldı.

Ziyaret amaçlarının DAİŞ çeteleri sonrasında Mardin ve bölgesine yerleşen  Suriyeli, Şengalli ve Kobanili kişiler hakkında bilgi almak olduğunu belirten heyet, belediyelerin kontrolü altındaki kamplar ve kamp dışında kalan kişiler hakkında da bilgi almak istediklerini söyledi.

"Hükümet tek bir kuruş harcamadı"

Heyetin ardından söz alan Büyükşehir Eş Başkanı Türk, ziyarete ilişkin memnuniyetlerini belirterek bilgi aktardı. Türk, DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında hükümetin sınır kapılarını kapattığını ancak yapılan girişimler sonrasında kapıların tekrar açıldığının altını çizerek "Bölge ciddi anlamda göç almaya başladı. Kimi zaman bu sayı 28 bine ulaştı. Ama hükümet sınıra akın edenlere kendilerine Türkiye`de bakamayacaklarını ancak Dühok`ta bakacaklarını belirtmeleri üzerine kimi insanlar geri dönmek zorunda kaldı. Bunun yanı sıra savaştan kaçanların çoğu sadece Kürt bölgesinde kalmadılar. Kimisi Avrupa`ya giderken kimileri de batı illerine gitti. Yine Şengal`de biraz rahatlama olduktan sonra bazıları geri döndü. Şöyle diyebilirim ki üç ay içinde sayı hemen hemen yarı yarıya indi. Şimdi kalanlar Şengal mıntıkasında kalanlardır. Tabi Midyat kampında daha önce gelen Arap kardeşlerimizin yanı sıra DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında yerleşen ailelerde bulunmaktadır. Belediye olarak imkanlarımız dahilinde bazı aileleri otogara  yerleştirdik. Kendilerine aşçı tuttuk ve yemeklerini düzenli hazırladık. 500 bin dolar yardımda bulunduk" dedi. Yapılan yardımları belediye ve halk olarak beraber yaptıklarını kaydeden Türk, hükümetin bu konuda hiçbir şekilde kendilerine yardımcı olmadığını ve tek bir kuruş bile harcamadığını vurguladı. Türk, bölgeye DAİŞ çeteleri saldırıları sonrasında yerleşen ailelerin sayıları hakkında da bilgi aktarımında bulundu.

"Hükümet yardım etmeyince onları dağıtmak zorunda kaldık"

Türk, bölge halkının yanı sıra belediye olarak DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında bölgeye yerleşen ailelere ciddi anlamda yardım yapıldığını ifade ederek Şırnak`ta belediye ve halk tarafından kurulan kampa dikkat çekti. Kampa gelen yardımların Kürt iş adamları, bölge halkı ve belediyeler tarafından yapıldığını belirten Türk, "Mardin mıntıkasına bakıldığı zaman sadece burada 50 bin kişiye rastlamak mümkündür. Özellikle Kızıltepe`ye inilip bakıldığı zaman bu görünecektir. Suriyeli aileler halkın içinde sık rastlanmaktadır. Ama Irak`tan gelenler kendi imkanları ile kalacak yerler temin etmişlerdir. Hükümet bu konuda Kürt halkına hiçbir yardım yapmamıştır. Hükümet yardım yapmadığı içinde bizler onları dağıtmak zorunda kaldık. Kimileri kendi yerlerine geri dönerken, kimileri de belediye ve halk tarafından kurulan çeşitli kamplara yerleştirilmişlerdir" şeklinde konuştu.

"Sadece göstermelik olarak bin 500, iki bin kişiye yardım yapılmıştır"

Hükümetin Kobani halkına yardım yaptıklarına dair açıklamaları hatırlatan Türk "Hükümet bin 500, iki bin kişiye yardım ederek bunu adeta bir propaganda haline getirdiler. Ama geriye kalan kısmına ise Kürt halkı baktı. Yoğun bir şekilde Kürt iş adamlarından ve Kürt halkından kamyonlar halinde yardımlar yapıldı. Hatta Kobani halkı için kurulan çadırları bile Kürt halkı kurdu. Kürt halkı gece gündüz çalışarak onlara sahip çıktı. Ama hükümet göstermelik olarak yapmış olduğu bir kaç şeyi hemen propaganda malzemesi yaptı" dedi.  Söyledikleri ile aslında kimseyi suçlamak istemediğinin de altını çizen Türk, sadece hükümetin göç eden Kürtlere karşı pek samimi olmadığını söyledi. Türk, hükümetle aralarında son zamanlarda yaşanan çatışmalara da dikkat çekerek "Bizim son dönemlerde hükümetle yaşadığımız gerginlik budur. Buradaki Kürtlere ayrı davranması idi. Samimi bir duruş sergilemediler. Nasıl Avrupa birliği gibi birlik kurulmuşsa biz Kürtler de burada Demokratik Konfederalizm adı altında bir birlik kurmaktayız" şeklinde konuştu.

Türk`ün konuşmasının ardından heyet ise yaşanan sorunların en kısa zamanda çözülmesi konusunda kendilerinin de dua ettiğini belirterek Türk`ün vermiş olduğu bilgiler konusunda teşekkür etti. Heyet, Eş Başkan Türk`e bilgiler çerçevesinde kampları da görmek istediklerini ifade etti.

Görüşmenin ardından Türk`e teşekkürlerini belirten heyettekiler makamdan ayrıldı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ