USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Kadınlar, Atalık Tohumlara sahip çıkıyor

Mardinli Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, çizme giyip Traktör kullandı, kadınlar yerli tohum serpti

Kadınlar,  Atalık Tohumlara sahip çıkıyor
01-12-2020 09:55
Google News
Mardin’de yerel üreticinin ve yerel kalkınmanın desteklenmesi, tüketicinin doğrudan yerel üreticiden ürünü temin etmesi, üretilen ürünlerin pazara sunulması ve küçük tarım işçisinin desteklenmesi amacıyla kurulan El Ele, Elden Ele Kooperatif Satış Mağazası’nın açılışı Mardinli AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın katılımıyla gerçekleşti. Proje kapsamında susuz tarımda ektili yerli ve milli buğdayımız Sorgül’ün de bu sene 4’ünc ekimi gerçekleştirildi.""

Mardin 1’inci Caddedeki Mağaza açılışı Mardin eski Milletvekilli İş insanı Süleyman Bölünmez ve Kızı AK Parti İzmir Milletvekili Sayın Ceyda Bölünmez Çankırı’nın yanısıra Ak Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ile projede yer alan çiftçi kadın ve mühendislerin katılımıyla gerçekleşti.

Ata tohumu Mezopotamya topraklarıyla buluştu

El Ele, Elden Ele Kooperatifi Mağaza açılışı töreninin ardından, 2017 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteğiyle Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül’ün canlandırılması konusunda yürütülen, “Yaşayan Toprak Yerel Tohum” projesinde bu yıl 4. kez buğday ekimini gerçekleştirildi. Mardinli İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın traktörle tohum yaymasıyla sorgül buğdayının ekimi start aldı.

Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı traktör kullandı, tarla sürdü

Mardinli İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, traktör kulandı ve tarla sürdü, kadınlar ise tarlaya tohum serpti. Milletvekili Bölünmez Çankırı , ”Projemiz 2017 yılında hayat budu. Mezopotamya topraklarında bugün 4’üncü ekimini gerçekleştiriyoruz. İnşallah daha önce yapmış olduğumuz ekimlerde zaten beklentimizin üstünde rekolte alaraktan topladık hasadımızı. Bundan sonrada projemiz gün geçtikçe büyüyor. Bağışçılarımız çoğalıyor. Daha fazla ekmeye başladık ve rekoltesinin de daha da yükseliyor. Ama burada işin en önemli yanı Mezopotamya topraklarında susuz tarımı tekrardan geri getireceğiz. Bu ata tohumlarımızın tekrar sandıklardan çıkarak toprakla buluşmasını sağladık."" İlk önce topraktan tabağa projesiyle başladık. Şimdi bugün el ele elden ele mağazamızın açılışıyla bütün küçük üreticiye de bir şekilde hamilik yapmaya başladık. Bu inşallah diğer şehirlere de rol model olsun. Mardin’de benim Milletvekilliğim zamanında hep diyorum. Bizler aracıydık. Tek başına hiçbir şey olmaz. Hep beraber, birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel bir proje ortaya koyduk. Ki, şu anda İzmir’de biz bunu gerçekleştiriyoruz. Bütün ilçelerimizde kadın kooperatifleri kurarak kadını güçlendirdiğimizde aileyi güçlendireceğimizi düşünüyoruz. Bunun desteğini her zaman sayın Cumhurbaşkanımızdan ve kıymetli eşi Emine Hanım’dan aldık. Bu bizim için çok kıymetli, bir şekilde geriye göçü de sağlamamız lazım. Bu topraklarda bu evlatlar kendi evlatlarımızı ilerde aynı üretimi yapması için, dışa bağlılığımızı azaltmak için sahip çıkmamız lazım. Ülkemiz çok güzel bir coğrafyaya sahip. Bazı yerlerde coğrafya kaderdir diyoruz. Tabii ki komşularımızda olanlardan dolayı sıkıntı çektiğimiz dönemler oluyor. Ama tarım anlamında da gerçekten çok bereketli topraklara sahibiz. Bizim de çıkış noktamız tarım, turizm, ticaret. Mardin’de bunların kalbi zaten” dedi.

Bölgeye geri göç bekliyoruz

El ele elden ele proje sorumlusu Ebru Baybara Demir, kadın istihdamının artması, tarımda organik ve yerli tohumlara dönülesi geri göçü de beraberinde getireceğine inandığını söyledi. Koruma altındaki Suriyeli göçmen kadınların deneyimlerinden de yararlanarak, onlara da çalışma imkanı sağlayacaklarını ifade eden Demir ,” Biz atalık tohumlarımızı çoğaltıyoruz burada. Sorgül buğdayımızı çoğaltıyoruz ve susuz tarım yaparak Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamayı planlıyoruz. Sağlıklı ürüne ulaşmak ve gıdanın sürdürülebilirliği için çalışıyoruz. Büyük bir proje, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü tarafından desteklendi. Burada kadın çiftçilerle birlikte bir proje yürütüldü. Özellikle Suriyeli mülteci kadınlarla birlikte o kadınların geleneksel tarım bilgilerinin toprakta ne kadar önemli olduğunu gördük. Şimdi 4’üncü ekim törenini yapacağız. İnşallah hasadını da yaptıktan sonra bu işin daha çok çiftçiye ve daha çok toprağa yayılmasını diliyoruz. 1999 yılında Mardin’de yeraltı su kaynakları 150 metrede çıkarken şu anda 850 metrede zor bulunuyor. Dolayısıyla ilkimin de değiştiğini göz önüne bulundurarak iklim krizine karşı gıdanın sürdürülebilirliği önem arz etmeye başladı. Çünkü mevsimler kaydı. İstediğimiz zaman yağış alamıyoruz. İstediğimiz suyu bulamıyoruz. Dolayısıyla dünyanın karşı karşıya olduğu susuzluk problemine karşılık biz öncelikle susuz tarımı yaygınlaştırmak noktasında biz bu projeyi önemsiyoruz. İkinci bir konu su kaynaklarının korunması, verimli kullanılması. Türkiye bugün tatlı su kaynaklarının yüzde 73’ünü tarımda kullanıyor. Bizim hedefimiz bu sayısı azaltmak, yaygın hale getirmek ve çiftçiyi deneyimle terek bu işi daha ileri ötürmesini sağlamaktır. Projede 310 katın eğitim aldı. Burada tarımda kadın çiftçilerin çok fazla adı olmuyor. Ama biz bu projede bu kadınlara eğitim vererek burada bilfiil çalışmalarına destek olduk” diye konuştu.""""

Mardinli İş İnsanı Rasim Tugmaner, Mardin’de “ Sorgül buğdayını ilk ekenlerdenim. İnşallah bunu da sürdürmeye devam edeceğiz. Burada Ebru hanımın da söylemiş olduğu gibi gerçekten kadın istihdamının olması bölgemiz için çok önemli bir olay. İnşallah önümüzdeki senelerde de buna devam edeceğimizi tahmin ediyorum. Yaklaşık olarak 3 bin dönüm arazimiz var. Bunun 250- 300 dönümlük bölümünü Sorgül buğdayına ayırdık” dedi.""

Sorgül Buğdayının toprak ile buluşmasına, Mardin Vali yardımcısı Birkan Tatlısöz, Nusaybin Kaymakamı Emrullah Temizkan’da, Tarım İl Müdürü Menduh Dinler, İşkur Müdürü Mehmet Akın ve kurum kuruluş il müdürleri katıldı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ