USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek;

Mardin´in İnsansızlaşmasına Karşıyız...

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek;
29-06-2015 11:13
Google News

               Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ile Mardin´in temel sorunlarını,birinci caddenin durumunu, otopark sorununu, cadde üzerinde bulunan esnafın durumunu konuşmak üzere randevu aldık.

            Genel Sekreter Zirek´in mütevazi bir makam odası ve geniş bir alanda hizmet yürütme ve takip yetkisine sahip olduğunu gözlemliyoruz. Eski bir belediyeci. Belediye hizmetlerinin nasıl yürütüleceğini bilen,insan kaynaklarının etkin kullanılmasına hakim bir görüntü veriyor.

           Hal hatır sohbetimiz çok uzun sürmedi. Çünkü Zirek´e ard arda telefonlar geliyor, yönetişim merkezi gibi gelen telefonlara talimatlar veriyor.

           Sonra yarım saat telefon bağlanmaması talimatını veriyor Zirek. Bizde Mardin Haber Gazetesi olarak, vatandaşın,esnafın, Mardin´i sevenlerin merak ettiği soruları yöneltiyoruz.

       Mardin Habr-  Otopark sorunu ile başlıyoruz sohbete.

        Ahmet Zirek- Otopark sorunu kangren olmuş bir vak´a olarak karşımıza çıktı. Yıllardır bekletilen,çözülemeyen bir sorun. Göreve başlar başlamaz önceliklerimizi belirledik. Gelirlerimizi tek kalem altında topladık ve harcamalarımızı yine tek yerden yapma kararı aldık. Bu çok önemli bir husustu. Her birim kendi başına harcama yaparsa, ihtiyaç önceliklerini gideremezsin.

          Öncelikle Mardin girişindeki eski garajları ve karşısındaki işyerlerini kendi imkanlarımızla istimlak edip ücretlerini ödedik. İşyeri sahipleri çok anlayışlı davrandı,koca bir alanı 4 milyon 500 bin liraya belediyemize kazandırdık.

            Otopark projesini hazırladık. Bugün yarın ihaleye çıkacak.

                M.H-Otopark yeterli olacak mı?

        A.  Zirek- Yapacağımız otopark değil aslında. Buna kompleks dersek daha iyi olacak. 5 katlı olacak.Mimarisi sırıtmayacak,Mardin mimarisine uygun olacak. Alt kısımlarda araçlar park edilecek. Hemen kenarında bir bütün halinde 50-60 dükkan, 50-100 kişilik iki toplantı salonu,sosyal etkinlerin yapılabileceği, alanlar. Salonlar farklı amaçlarla kullanılacak. Gelen turist guruplara kent ile ilgili bilgiler verilecek, bazen skeçler,bazen mahalli mini müzik konserlerine ev sahipliği yapacak.

     M.H-   Otorpark,Toplantı salonları, Dükkanlar karmaşık bir görüntü olamayacak mı? Bu dükkanların işlevi ne olacak?

      A.Zirek- İlk bakışta size öyle gelebilir. Ama detaylarına bakıldığında karmaşık falan değil. Mardin´de öne çıkan el sanatları, yok olmaya yüz tutmuş sanatsal değerler ve hediyelik eşya satılacak bu dükkanlarda. Birer örnek olacak.  10-15 odalık bir apart düşünüyoruz. Gece  gelen turistler isterlerse burada konaklayıp dinlenebilirler.Mesela bir kalaycı veya bakırcı,Semerci,Telkari gümüş sanatı, Mardin Kebabı gibi öne çıkan yaşamsal,sanatsal ve kültürel değerler hem sergilenecek hem satışı yapılacak.Burada temel amaç Mardin´in değerlerini ortaya çıkarmak,geleceğe taşımak ve gelen turistlere bu değerleri göstermektir.

          M.H- 5 Katlı Otopark Mardin dokusuna uyacak mi? Çok dikey olamayacak mı?

 A.Zirek- Yapılaşmada belediye olarak dikey yapılaşmadan yana değiliz. Hele burada eski Mardin söz konusu ise. Otoparkın birkaç katı yerin altında kalacak. Özel bir proje hazırlandı.Araçlar bir yerden girecek öbür taraftan çıkacak. Otopark her şeyi ile Mardin mimarisine uyumlu olacak.Bilakis Tarihi dokuya katkı ve zenginlik katacak.

               M.H-Otopark ne zaman hizmete girecek?

         A.Zirek- Hemen hizmete girmesini istiyoruz. Ama farklı ve detaylı bir proje. Bu ay içerisinde ihaleye verilecek.İşin ve çalışmaların yakın takipçisi olacağız. 2o ay gibi kısa bir sürede otopark bir kompleks,bir bütün olarak hizmete girecek. Planladığımız sürede hizmete vereceğimize inanıyorum.

            M.H-Birinci Cadde Esnafı Tedirgin! Araç Park yeri yok! Bu konuda ne diyeceksiniz?

A.Zirek- Biz birinci cadde esnafını onlardan çok düşünüyoruz. Esnafımızın refah düzeyi yükseldikçe biz mutlu ve huzurlu olacağız. Otopark için bir başlangıç yaptık.Adım adım ilerleyeceğiz. Cumhuriyet alanı düzenlemesi  ve Savurkapı´da ikinci bir otopark,

                  M.H-Cumhuriyet alanında nasıl bir düzenleme düşünülüyor?

        A.Zirek -Daha önce otopark olarak düşünülmüş. Şimdi de geçici olarak otopark olarak kullanıyoruz. Çok katlı otopark planı vardı. Araştırdık, tarihi kalıntılar var. Biz burayı yeniden düzenleyip halkın dinlenmesine dönük düzenleyeceğiz.Şehirleri şehir yapan meydanlarıdır. Mardin´in de böyle bir meydanı olacak.

        M.H-Birinci cadde üzerindeki trafik nasıl işleyecek? Park yasakları esnafı rahatsız ediyor? Buna Nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?

        A.Zirek-Birinci cadde üzerinde raylı sistem düşünülüyordu. Sarsıntı yapar tarihi dokuya zarar verir  diye vaz geçildi. Havaalanlarında olduğu gibi toplu taşıma araçları olabilir ya da farklı tekerlekli bir ulaşım ile trafik sağlanabilir. Birinci cadde Savurkapı´ya kadar adım adım  düzenlenecek,her alan en etkin şekilde değerlendirilecek. Çalışmalar bittiği zaman gündüzleri trafik akışı toplu taşıma ve acil durum araçları ile sınırlı kalacak. Belli bir saatten sonra hizmet veren,mal taşıyan araçlara izin verilecek. Yapılan her hizmet Mardin´in geleceğini, tarihi dokunun korunmasını ön planda tutuyor

           M.H Böyle giderse şehir yalnızlaşmaz mı?

           A.Zirek- Bakın bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz nokta bu.Mardin´i insansızlaştırmayı,tarihi dokuyu ve kültürle değerleri yalnızlaştırmayı hiç düşünmüyoruz. Mardin´in en büyük özelliği insanların tarihi doku içerisinde yaşamaları ve kültürel değerleri gelecek nesillere taşımalarıdır. Biz bu konuda oldukça duyarlı davranacağız.

         M.H- Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Zirek´ten belediye kapılarını basına daha fazla açmalarını istiyoruz.

   A. Zirek- Yeni bir kuruluş.Önceliklerimize göre ekiplerimizi oluşturuyoruz. Basın alanındaki eksiklik ve aksaklıkları da en kısa sürede gidermeye çalışacağız. Bir de partimizin olaylara bakış açısı farklı. Bizim için hizmet görevdir. İşin reklam boyutunda değiliz.

     Genel sekreter Ahmet Zirek söyleşimizi yine telefonlar kesti. Foto muhabiri arkadaşımla göz göze geldik. Ve bu kadar yeter der gibi göz teması ile röportajımızı tamamladık.

     Genel Sekreter Ahmet Zirek´e teşekkür edip belediyeden ayrıldık.

     Bir başka kurumda bir başka söyleşide buluşmak dileğiyle..

 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ