USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Mardin'de 'Gençler Gelecek Sizin' projesi başlatıldı

Mardin Kültür Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği (MAKSADER) tarafından "Gençler Gelecek Sizin" projesi kapsamında gençleri suçtan uzak tutmak amacıyla önemli bir çalışmaya imza atıldı.

Mardin'de 'Gençler Gelecek Sizin' projesi başlatıldı
01-03-2024 14:38
01-03-2024 14:43
MARDİN
Google News

  Mardin Kültür Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği (MAKSADER) tarafından "Gençler Gelecek Sizin" projesi kapsamında gençleri suçtan uzak tutmak amacıyla önemli bir çalışmaya imza atıldı. MOKİD Mutfağı'nda yapılan toplantı ile projenin tanıtımı yapıldı. Tanıtım toplantısına Mardin Valisi Yardımcısı Hasan Kurt, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Müdürü Salih Nergiz de katıldı.

"Çocuklar, gençler ve ebeveynler için farkındalık sağlanması, Çocuklara ve gençlere yasal hak ve sorumlulukların öğretilmesi, Çocukların ve gençlerin suça yönelme sebeplerinin tespit edilmesi ve suç oranının azaltılması" amacıyla başlatılan “Gençler Gelecek Sizin” projesi yaklaşık 9 ay sürmesi planlanıyor. 

Mardin'in bütün ilçelerinde bir psikolog, bir hukukçu ve bir polis eşliğinde öğrencilere yönelik; suç, zorbalık, siber zorbalık, hak ve sorumluluklar hakkında bilgilendirme seminerlerinin yapılması planlanan proje kapsamında Artuklu, Kızıltpe Nusaybin ve Midyat’ta ebeveyn ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme seminerleri yapılacak.

 Tanıtım toplantısında açılış konuşmasını İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Salih Nergiz yaptı. Mardin Kültür, Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği tarafında yürütülen, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen projenin takriben 9 ay süreceğini kaydeden Nergiz, "İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin kökleşmesine ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmayı görev edinmiştir.  Bu kapsamda 2010 yılında başlayan derneklerin projelerine yardım programı başarılı bir şekilde yürütülerek sivil toplum kuruluşlarımızın kapasite arttırma çalışmalarına artan hızla destek verilmeye devam edilmektedir" dedi.

1 MİLYON 729 BİN LİRALIK PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü; kapasitelerinin geliştirilmesi, kamu kurumları ile olan ilişkilerinin arttırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması, toplumsal sorunlara gönüllü kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesi gibi çeşitli amaçlarla derneklerin faaliyetlerini desteklemekte olduklarını kaydeden Nergiz, "Bu kapsamda Genel Müdürlük, her yıl bütçe imkânları doğrultusunda derneklerce hazırlanan projelere yardım etmektedir. Mardin Kültür, Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği tarafında yürütülen “Gençler Gelecek Sizin” projesi 10 ilçede suç, akran zorbalığı, siber zorbalık, hak ve sorumluluklar konularında gençlere seminer, konferans, sunum, tiyatro gösterileri ile satranç, futbol, okçuluk turnuvaları, kısa film yarışması, kitap okuma etkinlikleri ve okullarda geri dönüşüm materyallerinden tasarım yapma etkinliği şeklinde olacaktır" dedi.

Genel Müdürlük bünyesinde 2024 yılında; "Sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin arttırılması, Kamu-STK iş birliği ve STK'ların karar alma mekanizmalarına aktif katılımının sağlanması, İnsan hakları ve demokrasi, Şehit yakınları ve gazilerin desteklenmesi, Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele, Göç ve uyum, Gönüllülük, Sosyal girişimcilik, Afet bilinci, Trafik bilinci, Kadın hakları, aile değerlerinin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi, Toplumsal dayanışmanın desteklenmesi, Toplumsal kalkınmanın desteklenmesi, İstihdamın arttırılması, Engelliler ve sosyal risk altındaki grupların desteklenmesi, Eğitim, kültür, sağlık ve  spor, Tarihi ve kültürel değerlerin korunması, Hayvan hakları, Çevre ve doğal yaşamın korunması" projelerinin yapılmasını planladıklarını ifade eden Nergiz, uygun görülen projeleri desteklediklerini söyledi.

Genel Müdürlük bünyesinde Sivil Toplum kuruluşlarını desteklemek amacıyla 2023 yılında 5 adet projeyi desteklediklerini, Mardin Kültür, Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği tarafından hazırlanan toplamda 1 milyon 729 bin 400 TL bütçeli projeleri onayladıklarını kaydeden Nergiz, projelerin devam ettiğini söyledi. 

AMAÇLARINI SIRALADI

Mardin Kültür, Sanat ve Sosyal Araştırmalar Derneği (MAKSADER) Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Yırtıcı da yaptığı konuşmada derneklerinin Mardin Valisi'nin teşvikiyle 6 Ekim 2023 tarihinde kurulduğunu dile getirerek, "Derneğimizin kuruluş amacı; Mardin’de öğrenim gören öğrencilerin milli bilinci gelişmiş, manevi değerlere saygılı, toplumla uyum içinde yaşayan, mutlu ve üretken bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak; bilim, sanat ve akademik alanlarda projeler yapmak; çeşitli kültürel ve bilimsel faaliyetler düzenlemektir" dedi.

Proje kapsamında derneklerinin 523 bin lira hibe almaya kazandıklarını ifade eden Yırtıcı, projeden bahsederek, "Ülkemizde işlenen suçların büyük bir kısmının maalesef çocuk ve genç nüfus tarafından işlendiği ve bu yaşta suç işleyen bireylerin ileri yaşlarda da suç işleme potansiyeline sahip olduğu, araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Özellikle son zamanlarda artan akran zorbalığı ve siber zorbalık davranışları, okullarımızda büyük bir problem haline gelmiştir. Bu sebeple projemizin hedef kitlesi ortaöğretim kurumlarımızda öğrenim gören 14-18 yaş arası çocuklarımızdır" dedi. 

Proje kapsamında 10 ilçede bir polis, bir hukukçu ve bir psikolog katılımıyla  bilgilendirme seminerleri gerçekleştireceklerini ifade eden Yırtıcı, "Sahip oldukları hak ve sorumluluklarla ilgili öğrenci, öğretmen ve ebeveynlerimize farkındalık çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra bu yaş grubundaki çocuklarımızı suç teşkil eden davranışlardan uzak tutmak amacıyla sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler gerçekleştireceğiz. Projemiz, bugün gerçekleştirdiğimiz tanıtım toplantısının ardından faaliyetlerini eyleme geçirmeye başlayacaktır. Projemizin paydaşı olarak katkı sunan ve mensubu olduğum İl Millî Eğitim Müdürlüğüne, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne teşekkür eder; destekleriyle her daim öncülük eden Sayın Valimiz Tuncay Akkoyun’a şükranlarımı arz ederim" dedi. 


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ