USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin`de kan davaları masaya yatırıldı

Mardin Valiliği`ne bağlı kurumların desteği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü`nce Sosyal Destek (SODES) Programınca kabul edilen `Mardin`in Kanayan Yarası : Kan Davaları` Projesi hazırlandı.

Mardin`de kan davaları masaya yatırıldı
26-04-2014 09:31
Google News
Proje kapsamında Mardin Müftülüğü konferans salonunda, panel düzenlendi.Panelde konuşan Vali yardımcısı Ali Ekrem Tuna burada yaşanan kan davaların Mardin`in kanayan bir yarası olduğunu kaydetti.

Kan davların toplumun artık çok büyük bir kesimi tarafından da ayıplandığını belirten Tuna şunları söyledi: " Yani hem günah hem ayıp hem suç olarak tanımlanan bir olgu olmasına rağmen hala varlığını devam ettirebilen bir olgu. Bu yüzden bunu çok iyi tanımlamamız gerekiyor. Bundan sonra televizyonda gözü yaşlı geride kalmışlarımızın çocuklarını eşlerini görmek istemiyoruz. Bu hepimizi üzer. Hele hele artık Mardin gibi dünyaya açılan bir kentte bu tür örnekleri görmek bizleri daha da üzecektir. "

         Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Peltek ise İnsanlığın, masum insanların dahi katledildiği kan davaları gibi ilkel bir adetten kurtarılması gerektiğini, proje kapsamında çeşitli programların devam edeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Moderetörlüğünü  Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr Nurdan Atalay Güneş`in yaptığı panele geçildi. AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, kendi akrabalarının da kan davaları olduğunu bunu atlattıklarını ve meseleyi çözdüklerini anlattı.

kan dökmenin çok eskiye dayandığını ilk insandan bu yana devam ettiğini belirten Bağlı,  işlenen bir günahın bundan sonra işlenecek bütün günahlardan bir parça aldığını kaydetti.Bağlı kan davasının da çok karmaşık bir durum olduğunu, öç alma duygusunun doyurulamayacağını dolayısıyla ehlileştirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bu coğrafyada bu konu çok hassas. buradaki pek çok hikayenin anlatılan pek çok destanların içerisinde öcünü almış olan kişiler ile ilgili inanılmaz bir kahramanlık destanı anlatıldığını bilenlerden birisiyim. Geriye baktığımızda ilk kanı akıtan kişinin kıskançlık üzerine kan akıtmış olduğunu ve kendisinin daha makbul bir insan olması gerektiğini düşünmüş. Kıskançlığın özü itibariyle doyurulması mümkün  olmayan bir açlık olduğun bilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla öç alma duygusu da doyurulması mümkün olmayan bir duygudur. Ne kadar kişiyi öldürürseniz öldürün o öç alma duygunuz doyurulmayacak. Biz bu öç alma duygunu doyurmayı değil ehlileştirmeyi düşünmeliyiz. Bunu kontrol altına almayı düşünmeliyiz." 

Namus cinayetleri

Bağlı, namus cinayetlerini işleyen kişiler ile yaptıkları görüşmelerde bu cinayetleri işleyenlerin pişman olmadığını belirten Bağlı şöyle devam etti: " 220 kişi ile görüşme yaptık. 190`ını değerlendirmeye aldık. bunların yüzde 68`i hiçbir şekilde pişman olmadıklarını söylüyorlar. Niye pişman olmadıklarına baktığımızda gördük ki, toplum inanılmaz takdir ediyor. Hatta ceza evinde üst ranzalarda yatmak bir itibar meselesidir.  Namus cinayeti dolayısıyla cezaevinde bulunanlar asla alt ranzada bulunmazlar.  Ve neredeyse hiç bulaşık yıkamazlar, hiç temizlik işlerinde bulunmazlar. Dolayısıyla halkın arasında sürekli öç alma üzerine  kurulu bir kahramanlık hikayesinin kulaktan kulağa dolaştırıldığını biliyorum. En önemli sorunlardan bir tanesi burası."

"Kim bir mümini kasten öldürürse onun cezası cehennemdir"

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Abdulkerim Ünalan,  ise kan davalarının önlemenin en önemli faktörünün inan faktörü olduğunu söyledi.

Bir insanı öldürmenin ne kadar büyük bir suç olduğunun öğrenilmesi ve öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Ünalan şunları söyledi: " Kim bir mümini kasten öldürürse onun cezası cehennemdir. Ebediyen o cehennemde kalacak. Allah ona lanet etmiştir, ona büyük bir azap hazırlamıştır. Kuranı Kerimde bu kadar ağır ifadelerin kullanıldığı başka bir suç bulunmamaktadır. Onun için insan önce bir insanı öldürmenin ne kadar vahim bir suç olduğunu bilmesi gerekir."

Panelde akademisyenler de görüşlerini dile getirdi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ