USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin´de Noel Kutlamaları..

Mardin´de Hıristiyanlar 1600 yıllık Kırklar Kilisesinde Ateş Yakıp Noel´i Karşıladı.

Mardin´de  Noel Kutlamaları..
25-12-2015 15:51
Google News

            

        Haber: Adnan Avuka

                    Mehmet Çelik

        Mardin´de Süryaniler Noel Bayramını 1600 yıllık Kırıklar Kilisesinde düzenlenen bir ayin ile kutladı. Ayini Mardin ?Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen ve Kırıklar Kilisesi Baş Papazı Gabriyel Akyüz yönetti. Süryaniler sabahın erken saatlerinde ayine katılmak için en güzel giysileri ve  ailece katıldıkları gözlendi.

            Kırklar kilisesinde   kız ve erkek koroları ilahiler okudu, ayini yöneten Metropolit Salibe Özmen ve Baş Papaz Gabriyel Akyüz´e destek verdi. İki saat süren Noel ayininde, bölge, ortadoğu ve dünya barışı için dua edildi.

              Tarihi kilisede gümüş tütsülükler içerisine doldurulan güzel kokulu tütsüler yakıldı ve ayine katılanların arasında dolaşılarak ilahiler eşliğinde kilise tütsülendi.

             Çocuk ve yetişkin ilahi koroları ruhani liderlerle birlikte Kilisenin içinde ilahiler eşliğinde dolaşılarak, ayine katılanlar kutsandı.

                Kilisede Ateş Yakıldı.

            Hz.İsa´nın  çobanlar tarafından  bir mağarada bulunuşu ve ateş yakılarak ısıtılması, Kırklar Kilisesinde temsili olarak canlandırıldı. Bir mangala konulan tahtalar tutuşturularak yakıldı, alevlenen ateşin çevresinde  daire oluşturan ilahi koro ve Baş Papaz Gabriyel Akyüz birlikte ilahiler okudu ve ateşin etrafında döndü.

             Ayinin ardından, ayine katılanlar dilek kutularına para atan Hıristiyanlar, mum yakıp dilek diledi.

              Barış Mesajı Verildi

    Dualarımızla ebediyete göç edenlere rahmet dilerken, özellikle bölgemizde, Ortadoğu´da ve dünyada barış ve huzurun sürmesi için dua ettik. Tanrının  suretinde yaratılmış  insan, tanrı kendi ruhaniyetini vermiş olduğu insanların, huzur ve barış içerisinde yaşaması, birbirlerini kucaklaması  gerekir.  İnancımızdaki öğretimizde  komşunu kendin gibi sev, komşunun  mutlu olması, örf ve adetlerimizde, kültürümüzde de var.  Bunun yaşatılması en büyük temennimizdir. Her şey insanın mutlu olmasına endekslidir. İnsan mutlu olursa, kardeşini sever, çiçeklere bakar, bitkilere bakar.         Üzülerek ifade etmek istiyorum ki, Sağımızdaki, solumuzdaki savaşlar bizler  için kötü bir durumdur Bunu bertaraf etmek için herkesin elini taşın altına koyması şarttır.

Birisi duasıyla, birisi, politikasıyla,  birisi çalışması ile destek vermeli. Mardin ve çevresinde bulunan bütün inanların bayramını  kutlarken, sevincimize iştirak edenlere teşekkür ederim. Ortadoğu ve dünya hepimize, bütün insanlara yetecek, onları barındıracak kadar büyüktür.? Dedi

                Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Artuklu İlçe Belediye Eş Başkanı M.Emin Irmak ve Sevinç Bozan ayinden sonra metropolitlik makamında düzenlenen tebrikleri kabul törenine katıldı.

               Tüm inanç ve kimliklerin özgürleşmesi için mücadele edeceğiz

             Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Ahmet Türk, ?İnkar ve asimilasyon siyasetine karşıyız, tavrımızla duruşumuzla bugün bizimle birlikte yaşayan halkları kucaklama gibi bir sorumlulukla da karşı karşıyayız ve bunu da ispatlamak zorundayız. Tüm inanç ve kimliklerin özgürleşmesi için mücadele edeceğiz. Bütün inançların; halkların ortak yaşamasını, birbirini sevmesini ve gelecek kurmasını emrettiğini belirterek, ?Bugün coğrafyamızda çok sıkıntılı bir sürecin yaşandığını hepimiz biliyoruz. Özellikle Mardin´i örnek olarak gösteririm. Süryanisiyle, Arapıyla, Ezidisiyle, Müslümanıyla, Kürdüyle bugün çok iyi bir insanlık tarihi oluşturmuştur. Ve bu insanlık tarihinde bu halklar zaman zaman sıkıntılar yaşamasına rağmen, her zaman birbirlerine sevgiyle, saygıyla yaklaşmışlardır. İnanıyorum ki bu inançları, kültürleri karşı karşıya getiren insanlar olmasaydı bugün daha güzel bir coğrafyada daha güzel bir kardeşliği, beraberliği sağlamış olurduk? dedi

 ? İnkar ve asimilasyon siyasetine karşıyız?

          Türk, bütün inançların insanlığa ders ve yol gösteren inançlar olduğunu bu inançların herkes için kutsal olduğunu vurgulayarak, ?Bu inançların kendilerini özgürce ifade etmeleri konusunda hepimize sorumluluklar düşüyor. Süryani halkı bu toprakların gerçek sahipleridir. Bu toprakların güzelleşmesi, insanlığa hizmeti için bu topraklarda medeniyetler, köyler, şehirler oluşturulmuş ve büyük bir çaba göstermişlerdir. Biz eğer çoğunluğa dayalı bir zihniyetle bu kardeşlerimizi farklı, ayrımcı bir politikayla karşılarsak tarihte, vicdanlarda bizi mahkum eder. Biz bu nedenle böyle bir anlayışın tarihin çöplüğüne atılması konusunda hep birlikte mücadele edeceğiz. Tüm inanç ve kimliklerin özgürleşmesi için mücadele edeceğiz. Eğer bugün Arap, Süryani kardeşlerimizi dışlarsak, o zaman bizi inkar edenlere karşı verdiğimiz mücadelenin hiçbir anlamı olmaz. İnkar ve asimilasyon siyasetine karşıyız, tavrımızla duruşumuzla bugün bizimle birlikte yaşayan halkları kucaklama gibi bir sorumlulukla da karşı karşıyayız ve bunu da ispatlamak zorundayız? diye konuştu.

                  ?Medine sözleşmesi bütün halkların haklarını güvence altına almaya yönelikti?

          Tarihin, geçmişin ve geleceğin herkesi sorgulayacağını dile getiren Türk, ?Bugün Ortadoğu´da yaşanan kaostan, dramlardan hepimiz sorumluyuz. Bunların önüne geçilmesi için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Bunun cevabını vermemiz gerekiyor. Yaşanan vahşetin önüne geçmek için dualarımızla, diplomasiyle ve çok yönlü çalışmalarımızla bu vahşetin önüne geçmek için çabalamalıyız. Bugün Silopi´de, Cizre´de, Dargeçit´te, Nusaybin´de, Sur´da insanları sindirmeye, susturmaya, kimliklerini inkar etmeye yönelik çok büyük bir baskı ve vahşet yaşanmakta. Ve bu vahşeti toplumun gözünden kaçırmak için bazı kiralık medya ve kalemşorlar bunu farklı bir şekilde yansıtmaktadır. Keşke bugün Batı´da yaşayan Türk halkı gelip Sur´da, Nusaybin´de, Dargeçit´te, Cizre´de yaşanılanları görseydi. İnanıyorum ki düşünceleri değişecekti. Bu hükümetin halkı desteklemeye ve kurtarmaya yönelik yaptığı boş ve yalan politikalar ortaya çıkmış olacaktı. Biz barış, kardeşlik için mücadele edeceğiz. Sonuna kadar da bu anlayışla yürüyeceğiz. Türk, Arap, Süryani halkımızda kardeşimizdir. Bu kardeşlik projesini yaşama geçirmek için bütün çabamızı ortaya koyacağız. İnanıyor ve biliyorum ki halklar, inançlar bir birine düşman değil. İnançların yeryüzüne gelmesine öncülük etmiş Peygamberlerimiz bile bütün inançlara saygıyı öğretmiştir. Medine sözleşmesi sadece Müslümanların hakkını korumaya yönelik değil,  bütün halkların haklarını güvence altına almaya yönelikti? şeklinde konuştu.

             ?Burada daha inanılır ve doğru şeyler yapacağız?

          Seyidne´nin ?komşunu sev? sözlerini hatırlatan Türk, ?Komşusunu sev dediği zaman yalnızca Hristiyan, Müslüman komşusu için söylememiş. Komşun kim olursa ona yardım et, destek ol ve iyi geçin derken aslında mesaj çok açıktır. Birbirimizi anlayacak, destek verecek, birbirimizin duygularına, sıkıntılarına veya sevinçlerine katılacak bir duruş bizden bekleniliyor. Umut ediyoruz ki o günleri, geleceği, insanlığı yakalarız. Ben tekrar Hristiyan aleminin ve Süryani kardeşlerimizin bu kutsal bayramını kutluyorum ve inanıyorum ki biz burada daha inanılır ve doğru şeyler yapacağız? şeklinde sözlerini sürdürdü.

        İçişleri Bakanı Efkan Ala´nın Mardin´de olması nedeniyle her yıl Noel kutlamalarına Katılan İl Protokolünün,kilisedeki törenlere katılmaması dikkat çekti.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ