USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin´de susuz yaz

Mardin Büyükşehir Belediyesi biriken elektrik borcunu ödemeyince, Dicle EDAŞ su pompaları istasyonunun elektriklerini kesti, Mardin´de susuz yaz yaşanıyor. Bazı mahallelerde tankerle su ihtiyacı karşılanıyor.

Mardin´de susuz yaz
08-07-2019 19:44
Google News

Mardin Büyükşehir Belediyesi, MARSU Genel Müdürlüğü biriken 96 milyonluk elektrik borcunu ödemeyince, Dicle EDAŞ, Mardin içme suyu pompa istasyonlarının elektriklerini kesti, sıcakların 42 dereceyi bulduğu Mardinde susuzluk yaşanıyor. Vatandaşlar her iki kuruma tepkili. Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Dicle EDAŞ ise karşılıklı basın açıklamalarıyla birbirlerini suçluyor.  Taleplere yetişemeyen Tankerciler ise suyun fiyatı iki katına çıkardı.

   İlk açıklama Dicle Elektrik´ten geldi

 ?Elektrikler mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından sonraki borçlar nedeniyle kesildi´

           Dicle Elektrik, Mardin´in Büyükşehir Belediyesine ait içme suyu pompa istasyonunun enerjisinin, ödenmeyen ve mahkeme kararı dışında bulunan yeni borçlardan dolayı kesildiğini, kesme işleminin eski borçlarla ilgili alınmış mahkeme kararıyla alakalı olmadığını ileri sürdü.

            Açıklamada ?Mardin´de yerel yönetimlerin tasarrufunda olan ve şehir halkına içme suyu sağlayan pompa istasyonlarına ait elektrik borcu düzenli ödenmediği için 96 milyon liraya ulaştı. Borç miktarının yüksekliği hizmetin devamlılığını aksatmaya başlayınca Dicle Elektrik ile Mardin Büyükşehir Belediyesi arasında bakanlıkların da iştirak ettiği bir protokol ile borcun 80 milyonluk kısmının İller Bankası payından kesilmesi konusunda anlaşma yapıldı. Ancak yapılan protokole ve son ödeme tarihinin defalarca uzatılmasına rağmen beklenen ödeme yapılmadı. Yaşanan bu umursamaz tutum nedeniyle Dicle Elektrik pompa istasyonlarının enerjisini kesti. Ancak vatandaşların zarar görmemesi için gece saatlerinde yine enerji verildi.? Denildi.

           Önceki borçları da sonrakileri de ödemediler

         Açıklamanın devamında ise ?Bunun ardından yapılan başvuru üzerine mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunun üzerine yerel yönetim, 100 milyon liraya yaklaşan borcun ödenmesi konusunda iyiden iyiye umursamaz bir tutum takındı. Öyle ki mahkeme kararından sonraki sürece ait elektrik borçları da ödenmemeye başlandı. Bu süreçteki elektrik borcunun birikmesi ve bir türlü ödenmemesi üzerine Dicle Elektrik, kesme uyarısında bulundu ancak bu uyarılar da göz ardı edildi. Bunun üzerine tüm ikaz ve uyarı yollarını tüketen Dicle Elektrik, Mardin Büyükşehir Belediyesi´ne ait sulama pompalarının elektriğini mevzuat doğrultusunda yeniden kesti. ?

Elektrik, yeni borçlardan dolayı kesildi

        Elektriklerin yeni borçtan dolayı kesildiğini ileri süren Dicle Elektrik açıklamasında ,?´Kesinti işlemi, mahkeme kararı dışında kalan yeni borçlar nedeniyle gerçekleştirilmiştir. Maalesef yaşanan süreçte belediyenin, hiç para ödememek gibi bir niyeti olduğunu görüyoruz. Belediyenin ödenmeyen elektrik borcu katlanarak artmaktadır. Mahkeme kararının ardından oluşan yeni borçlar ödenmediği için mevzuat doğrultusunda hareket edilmiş ve Mardin Büyükşehir Belediyesi´nin su pompalarına ait enerji kesilmiştir. Kesme işlemi tamamen mevzuata uygundur´´ denildi.

          Büyükşehir´den Basın Açıklaması

     Dicle Elektrik´in açıklamasının ardından Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve kurmayları  Belediye hizmet binasında basın açıklaması yaptı.

Mardin Büyükşehir belediye toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Ahmet Türk, Mardin Büyükşehir belediyesi olarak bizi çalışamaz hale getiren bir trol ve irade var olduğunu iddia etti.

 

Türk İddialara Cevap verdi

Mardin Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Türk, son günlerde hakkında basında çıkan haberlere yönelik düzenlediği basın açıklaması ile yanıtladı.

         Toplantıda hakkındaki iddiaları ve işten çıkarılan işçilerle ilgili açıklamalarda bulunan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, bugüne kadar sadece 163 kişiyi işten çıkardıklarını söyledi.

                  80 milyon borç son 3 yılda oluştu

31 Mart seçimlerinde halkımızın iradesi ile seçildiklerini dile getiren Türk,? Ancak 14 Nisan´da görevi devir alarak spekülasyonun yapıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Bunu bir kamuoyu ile paylaşmayı bir görev olarak bildiğimizden bugün sizlerle beraberiz. 14 Nisanda göreve başladığımda 19 Nisanda TEDAŞ elektrikleri suları kesti. Ve bu şehri susuz bırakmaya çalışıldı. Geldiğimizde 80 milyonluk bir DEDAŞ borcu ödenmişti.  Ama Ocak ,Şubat ,Mart aylarının borcu ödenmemişti. Elimizde bize kayyum döneminden devredilen ödenmeyen 12 milyon borç vardı. Oysaki biz gelir gelmez buradaki DEDAŞ ile görüşmeler yaptık. 12 milyon borcunun olduğunu söylediler. Bizde bundan sonraki dönem içinde nispeten bu borcu ödeyeceğimizi ifade etmiştik. Takdir edersiniz ki 14 Nisan´da gelip belediyeleri kapatması gerçekten bir hukuksuzluk ve gerçekten bir algı operasyonu yaratmaya yönelik. Oysaki 80 milyonluk borç 3 yıl içinde oluşmasına rağmen elektrikler kesilmedi.  3 yıl içinde elektrikler kesilmedi beşinci gününde elektriklerimizi kestiler. Yine geldiğimizde 80 milyonun dışında 12 milyon bir borç vardı. Ve şuanda borçlandığımızda 80 milyon artı 12 milyon toplam 92 milyon şuan ki borç totalini tuttuğumuzda 98 milyon. Bugün bir açıklama yaptı. 98 milyonluk borç 80 milyonu ödenmiş 12 Milyonu, Ocak, Şubat, Mart aylarında daha sonra oluşan borç ise 6,7 bizim borcumuz. Bugün yaptığı açıklamada bize bugün hiçbir şekilde hiçbir para ödenmedi.   Oysa ki imkânlarımızı zorladık, geldiğimiz günden beride bugüne kadarda 1 milyon 250 bin lira para ödedik. Cuma günü kendisi ile konuştuk. 300 bin lira yatırdığımızı söyledim.  Tamam dediler ama maalesef ki pazartesi günü elektrikleri kestiler.  Durum bundan ibarettir. Daha önce ki yönetim iller bankasına muvafakat name vermiş. Marsu´nun bütün paralarını kesebilirsiniz demiş.  Yani Marsu´ya iller bankasından 3 milyon 6 bin lira gelmesi gerekirken 1 tek kuruş gelmiyor. Şimdi böyle bir durumda MARSU´nun ayakta kalma sansı kalmıyor. Ayrıca kamu güvenliği ve kamu sağlığı açısından da büyük bir risk. Yani bir klorlama parasını iller bankası göndermiyorsa bu kamu sağlığı ve kamu güvenliği açısından büyük bir risktir. Ama buradakiler bizi iş yapamaz hale getirmek için adeta muvafakat vermişler ve direk olarak Marsu´nun bütün parası oradan kesiliyor. Bugüne kadar ödediğimiz para gerçekten 1 milyon 200 bin lira. Tabii ki bu borcumuzu karşılamıyor. Bizde bunu kabul ediyoruz ve imkânlarımızı zorluyoruz. Burada tahsilâtlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Su parası günde 750 TL tahsilât yapılırken geldiğimizden beri büyük bir çaba gösterdik ve 4 bin liraya çıkardık. Su parasını ödeyemeyenlere 10 aya yaymak üzere taksitlere bağladık. Yeter ki bir geliş olsun halkımız da Marsu´ya para yatırsın. Durum bundan ibaret? şeklinde konuştu.

       Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, şehit yakınlarını işten çıkarma haberlerinin doğru olmadığına vurgu yaparak, sürekli korumalığını yapan 4-5 kişiyi işe aldığını, korumalarını seçmesinin de doğal hakkı olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ