USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin´de Tarihi çarşılar özüne döndürülüyor

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ?Mardin önümüzdeki süreçte sahip olacağı destinasyonlarla, rehbersiz olarak gezilebilecek bir şehir olacaktır. Mardin eski günlerinin üstüne çıkacaktır. Bölgenin, Türkiye´nin ve dünyanın en

Mardin´de Tarihi çarşılar özüne döndürülüyor
29-01-2019 08:15
Google News

Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması Projesinin tanıtım toplantısı Dicle Kalkınma Ajansı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Artuklu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk, Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Vejdi Kahraman,Esnaf  Odalar Birliği Başkanı İsa Tunç, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, MARFOD Başkanı Özgür Azat Güngör, yatırımcı kuruluşlar, esnaflar ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, son yıllarda her alanda yapılan çalışmaların gözle görülür hale geldiğini söyledi. Yaman ? Turizm alanında da önemli ilerlemeler kaydedildi. 500 bin turist yatılı, toplam 3 milyon turist günü birlik olarak tarihi kenti ziyaret etti. Bunları söylerken birileri rahatsızlık duyuyor. İçlerine sindiremiyorlar. Bu kış aylarında bile çarşı Pazar turist kaynıyor.  1997-1998 yıllarında benzer çalışmaları Beypazarı´nda yaptık. O zaman muhalefet edenler, şimdi o çalışmalara sahiplenmeye çalışıyor. Kim ne derse desin Mardin Mezopotamya´nın merkezi olacak, dünya şehri olacak. Önümüzdeki yıllarda 5 milyon turist hedefliyoruz. Bu hayal değil. Şimdiden eşinizi, dostunuzu, arkadaşlarınızı buraya yatırım yapmaya, otel, pansiyon ve hizmet alanında yatırım yapmaya davet edin. Mardin önümüzdeki süreçte sahip olacağı destinasyonlarla, rehbersiz olarak gezilebilecek bir şehir olacaktır. Mardin eski günlerinin üstüne çıkacaktır. Bölgenin, Türkiye´nin ve dünyanın en çok gezilmek ve görülmek istenen şehri Mardin olacaktır? dedi.

     Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin´in bir dünya ve turizm kenti olduğunu, mesleki anlamda tarihi çarşıları bulunduğuna dikkat çekerek, kültürel mirasın korunması ve kaybolan mesleki çarşıların canlandırılması için başlatılan çalışmalarla küçük esnafa destek sağlanacağını söyledi. Altındağ? kentin merak edilen ve ilgi çeken gastronomisi ile ilgili çalışmalarımız var. Kalenin turizme açılması, tarihi çarşıların özünü uygun restorasyonu ve caddenin yayalaştırılması, cumhuriyet alanının yeniden düzenlenmesi gibi çalışmalarımız olacak. Yaklaşık 10 milyon liralık bir projeden söz ediyorum? dedi.

        Mardin Esnaf Odalar Birliği Başkanı İsa Tunç, hayata geçirilecek projeyi esnaf odaları olarak destekleyeceklerini, projenin Mardin Turizmine büyük katkılar sağlayacağını söyledi. ? Mevcut proje ile ahi Evran anlayışının yeniden ortaya konulması anlayışıdır. Bu çarşılar geçmişin sanayi siteleriydi. Tekrar canlandırılması için odalar olarak desteğimiz tam olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum? dedi.

    Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Yüksek Okulu Müdür Doç. Dr. Lokman Toprak, zenginleşmenin en iyi tarifinin cebe giren para ile cepten çıkan arasındaki farkın olduğunu söyledi. Toprak ? son zamanlarda, marka şehir yerine farklı söylemlerin aldığını görüyoruz. Yaşayan Kent, Dış Pazar, Sürdürülebilir turizm ve perfect turizm. Mardin´e gelen turisti konaklaması için çalışmalara başlamalıyız. Turizm gelirlerinin kentin içinde kalması için gayret göstermeliyiz. Perfect turizm anlayışı ufak pansiyonlarla dar gelirli vatandaşlara kazanç sağlamaya çalışılmalıdır.? Dedi

     MARFOD Başkanı Özgür Azad Güngör ise, kısa sürede yaşadıkları çaresizliğin sonunda refaha doğru ilerlediklerini hatırlatarak ?iki yıl önce Valimiz  Sayın Mustafa Yaman sabredin her şey düzelecek demişti. Biz inanmamıştık. Üretilen projeler ve alınan önlemlerle huzur sağlandı ve turizm canlandı. Turizmciler olarak Vali Mustafa Yaman´a teşekkür ediyoruz? dedi.

             Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı paydaşlığı ve DİKA´nın  güdümlü proje desteği kapsamında geliştirilen Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması Protokolünün imza töreninde Vali Mustafa Yaman. HDP döneminden kalan 600 milyonluk borcun 250 milyonunun ödendiğini, 1400 km beton asfalt yol yapıldı, vatandaşa sosyal dokunuşlar yapıldı. Bir idarecinin suyu kesilmiyorsa, elektriği kesilmiyorsa, vatandaş ile aynı sıkıntıları yaşamıyorsa, vatandaşın sıkıntılarını çözmede başarılı olamaz, sıkıntının ne olduğunu bilemez. Biz vatandaşın sıkıntılarını biliyoruz. Ve ince dokunuşlarla çözüm arıyoruz. Belediye başkanlığı yapanlar 2 yılda ne yaptı, hangi hizmeti verdi. Gelen sayıştayım  dosyaları ile bizi suçlamaya çalışıyorlar, kara propaganda, terör dili, PKK ve FETO anlayışı ile. Dosyalar HDP dönemine aittir.? Şeklinde konuştu.

     Toplantının sonunda DİKA ve Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanarak hatıra fotoğrafı çektirildi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ