USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin´de, Üniversitelere Yönelik Sayıştay Eğitimi..

Dördüncü Üniversitelere yönelik Sayıştay Eğitimi Mardin´de Yapılıyor..

Mardin´de,  Üniversitelere Yönelik Sayıştay Eğitimi..
02-04-2018 14:28
Google News

            Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğinde Sayıştay Başkanlığı tarafından 02-06 Nisan 2018 tarihleri arasında Türkiye´deki üniversitelerin; Strateji, İdari ve Mali, Yapı ve Teknik, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları ile Döner Sermaye, Sosyal Tesis İşletme Müdürlükleri personeline yönelik Mardin´de verilecek Sayıştay eğitimi programı başladı.

           Mardin´de bir otelde gerçekleştirilen   toplantıya Mardin Artuklu üniversitesinin ev sahipliği yaparken, programa Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Sayıştay Başkan Yardımcısı Ferhat Çöker, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, Mardin İl Emniyet Müdürü  Hasan Onar ve Sayıştay denetçileri katıldı. İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda Artuklu Üniversitesi tanıtım videosu katılımcılar tarafından beğeni ile izlendi.

           Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça´nın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği programda, devlet malının korunmasının gerekliliğine değindi.

           ?Sayıştay devletin ana damarlarından birisidir? diyen Ağırakça, ?Devletin daha işler bir hale gelmesi için varlığının ve bütçesinin daha iyi bir şekilde yürütülmesi için gerçekten devletin can damarı diyebileceğimiz bir kurumdur? dedi.

?Sayıştay´ın nefesini ensemizde hissederiz?

           Devlette esas olan güvenilirlik ve devlete güvenilirliğin  yanında devlet malını koruma anlayışının da esas olduğuna dikkat çeken Ağırakça; ?Devlet malı dediğimiz zaman Hazreti Ömer´in Beytulmalı akla  gelir.  Devlet malı ve bütçesi dediğimiz zaman yetim hakkı, dul hakkının, mazlum insanlarının hakkının olduğu değer aklımıza gelir. Bu değere el uzatmak hakkın olmayan şeye el uzatmak bizim kültürümüzde haramdır. Devletin bütçesini en iyi nasıl kullanırız, devletin bize emanet ettiği bu ihaleleri nasıl hakkıyla idare ederiz. En adil bir şekilde hiç kimseyi kayırmadan, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan, hakkı, adaleti en iyi şekilde gözeterek, devletin bize emanet ettiği bu bütçeyi kullanırken, Sayıştay´ın nefesini ensemizde hissederiz. Ama öncelikle bizim vicdanımızda Allahın korkusu vardır? diye konuştu.

?Devletin malı şu, yemeyen şu? anlayışını hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor?

        Hazreti Ömer´in  adalet anlayışının devlet kadrolarında olması gerektiğine değinen Ağırakça; ? Maalesef halk nazarında benimsenmeyen ?Devletin malı şu, yemeyen şu? diye ifade edilen o yanlış düşünceyi hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Sağlam bir bütçe ve bunu kullanan emin eller olduğu zaman hiçbir sıkıntı olmaz? dedi.

           ?2033´te gayri safi milli hasıla 25 bin dolar olabilir?

2000´li yıllarda gayri safi milli hâsılanın 2 bin  dolar civarında olduğunu söyleyen Ağırakça;? bugüne geldiğimizde bunun 12 bin doları yakalandığını düşündüğümüzde, bunu dünyaya anlatırken iftihar etmek durumundayız.2023 ve 2033 misyonlarını yakalayabilmek için devletin bu maliyesini en emin ellerde helal ve haramı gözeten yöneticilerin ellerinde olduğu zaman inanıyorum ki 2023´te 16 bin dolar gayri safi milli hâsıla olarak, 2033´te ise 25 bin doları yakalanacağına inanıyorum? dedi.

            

 Çöker; ?Sizden öncekilerin hatalarından ders çıkarılmazsanız sizin hatalarınızdan ders çıkarır?

      ? Sayıştay esasında bir denetim kuruluşudur ama kuruluşundan beri denetim fonksiyonun yanında eğitim ve rehberlik görevini de yerine getirmiştir? diyen Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker;  İlk eğitimin Karaman´dan başladığını kaydetti.

             Dördüncü eğitim programının Mardin´de gerçekleştirildiğini söyleyen Çöker; ? 80´in üzerinde üniversitede binin  üzerinde katılımcı ile bu eğitimleri yerine getirmekteyiz. Sizden öncekilerin hatalarından ders çıkarılmazsanız sizin hatalarınızdan başkaları ders çıkarır.  Sizden öncekiler ve ne hatalar yapılmışsa onları size anlatacağız ki o hataları siz yapmayın? diye konuştu. 

Vali Yaman; ?Her denetim rehberliktir?

       Her denetimin rehberlik görevi olduğunu kaydeden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman;  ?Kamu kaynaklarını kullanan yerler denetime açıktır. İdari yargı denetimine de açıktır. Kamu kaynağı kullanıldığı için Sayıştay denetimi olmaktadır. Her denetim ceza mantığını taşımaz. Yapılan her denetim incelemede bir rehberlik mantığıyla da bize düşen işlemleri öğrenmiş oluruz. Memurlar bunun bazen bir korkaklığını da yaşarlar. Vicdana ve ahlaka uygun işlemler yapıyoruz. Bu denetim ve  eğitimin hayırlı olmasını diliyorum. Denetimden çekinmeden her denetimin bir rehberlik olduğunu düşünerek işlem yapılması gerekir ? dedi.

                Türkiye´nin çeşitli illerinden 26 Üniversite personelinin katıldığı, eğitim 4 gün süre il devam edecek.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ