USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin´e 13 Milyonluk Proje

Dicle Kalkınma Ajansı Tarafından kurumlar adına hazırlanan projelerden 2´si Kalkınma Bakanlığınca kabul gördü .?Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi? ile ?Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması? projeleri destek alma hakkı kazandı

Mardin´e 13 Milyonluk Proje
09-09-2017 00:38
Google News

               Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Kalkınma Bakanlığına sunulan 5 projeden 2´si destek alma hakkı kazandı.  Bakanlık tarafından kabul Mardin gören ?Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi?ve ?Tarihi Çarşıların Canlandırılması? projeleri için 13 Milyon Lira destek sağlanacak.

       DİKA Genel Sekteri Yılmaz Altındağ, DİKA  hizmet binasında kabul gören projelerin için basın toplantısı düzenledi. Projelerin bir ay içinde protokolleri imzalanarak, çalışmalara başlanacağını söyledi. Mardin´in Artuklu İlçe Merkezinde 19 tarihi çarşının bulunduğuna dikkat çeken Altındağ çarşıların özüne uygun restore edilerek ekonomik hareketlilik kazandırılacağını bildirdi.

        Genel Sekreter Altındağ, ?Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması, Kasımiye Medresesi´nin El Cezeri Bilim Müzesi, Dara Kenti Çevre Düzenlenmesi, Mardin Kalesi Teleferik Projesi ve Fuar ve Kongre Merkezi´nin yapılması gibi 5 proje ön aşamadan geçti. Bunlar Mardin için çok kıymetli ve önemli projeler. Birkaç gün önce Bakanlığımız bu projelerden 2´sinin onaydan geçtiğini söyledi. Bunlar ?Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması? ve ?Kasımiye Medresesi´nin El Cezeri Bilim Müzesi? projelerdir. Diğer 3 proje için de de biraz daha geliştirin denildi.. Tarihte çok önemli bir bilimcimiz var, El Cezeri, Dünya´da İlk robotu yapan İslam bilimcisidir. Yapılacak müze diğerlerinden farklı bilimsel bir müze olacak. Mardin´i anlatan bir bilim müzesi olacak.? Diye konuştu.

                Tarihi Çarşılar Canlandırılacak, cadde yayalaştırılacak

             Mardin´de cadde ve sokakların insanlara, esnafa ve turiste bırakma zamanını geldiğine dikkat çekti. Altındağ, Tarihi Çarşıların Canlandırılması projesinin de önemli olduğuna vurgu yaparak ?Mardin´de 19 tarihi çarşımız ve 171  dükkânımız var. Mardin´in bir turizm rotasının olması gerektiğini biliyoruz. Geçen sene biz Mardin 1.Cadde Yayalaştırma projesini Ekvator´da anlattık. Dereceye giren bir projemiz vardı. İşte şu anda tarihi çarşıların canlandırılması projesi, bunun bir devamı niteliğinde. 1.Cadde Yayalaştırma projesi, ajansın en önemli projesidir. Şuan ciddi bir serzeniş var, ama bana göre biraz daha ileriye bakıldığında Mardin için çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Tarihin araçlara ihtiyacı yok. Otomasyon sitemiyle bir yazılım yapıyoruz, turnikeler var, ondan sonra vatandaş kentin içine giriyor. Bin 300 metre uzunluğunda bir mesafe var. Yemek de yiyebiliyor, tarihi de gezebiliyor, durabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Buradaki serzenişin büyük bir bölümü arabalardır. Bence arabalardan para gelmez. Bin 300 metre mesafenin içinde illa araba olsun demek bana göre çok mantıklı bir şey değil. Zaten biz bu teleferik projesini hayata geçirdiğimiz zaman insanlar araba görmek istemeyecek. Uzun vadede düşündüğümüz zaman bu kentin geleceği çok kıymetlidir. Şuan tozun toprağın olduğu yerde bir çalışma vardır. Biz esnafımızın mağdur edilmesini yada yerlerinden yurtlarından edilmesini asla istemiyoruz. Sadece çarşılardaki  işyerlerindeki çürümeleri, eksiklikleri, hoş olmayan görüntüleri ve restorasyonu yapacağız ve sahiplerine teslim edeceğiz. Ondan sonra, kentin ve çarşının  gerçek sahipleri ve esnaflarına  görevler düşüyor. Canlandırılan yapıları korumak ve kollamak onların inisiyatifine girecek.  Son dönemde belediye iyi işler yapıyor. Kenti kent yapan meydanlarıdır, bir kent meydanı da düşünüyoruz. Her ilin bir prestij yolu olmadılar, bu çok zor bir şey değil. Bugün İstiklal Caddesi´nde binlerce esnaf var.? Dedi.

         Mardin kalesinin teknik ekipler tarafından incelendiğini söyleyen Altındağ ? Kalenin durumu teleferik trafiğini kaldıracak durumda olursa, Kasimiye  Medresesine, tarihi şehir üzerinde bir gezinti oluşturacak şekilde teleferik projesi hayata geçirilmesi isteğimizdir. Şartla uygun olursa teleferik turunu Deyrulzafaran Manastırına kadar götürmek hedefimizdir. Bu proje başlı başına Mardin Turizmini ayaklandıracak ve şahlandıracak bir özelliğe ve çekiciliğe sahiptir.? Şeklinde konuştu

             Altındağ, ?Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması? projesi için  10 Milyon, ?Kasımiye Medresesi´nin El Cezeri Bilim Müzesi´nin? projesi  için  de  3 Milyon TL destek sağlanacağını sözlerine ekledi.

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ