USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin'de Eşler Arası İletişimde Temel İlkeler? Konferansı

Mardin Müftülüğü ve Çankaya İlçe Müftülüğünün ortaklaşa düzenlediği Kardeş Kadınlar Buluşuyor? projesi kapsamında konferans düzenlendi.

Mardin'de  Eşler Arası İletişimde Temel İlkeler? Konferansı
04-03-2014 10:16
Google News

Mardin Müftülüğü Konferans salonunda yapılan konferansa Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz'in Eşi Vehibe Cengiz, vali yardımcısı Hüseyin Avcı'nın eşi Ebru Avcı, Çankaya Müftülüğünde görevli, Proje Koordinatörü Vaize Sedide Akbulut, Vaiz Kerim Şükrü Ünlü, Vaize Peyman Ünügür, Kur'an Kursu Öğreticileri Kadriye Lale, Hatice Ködek, Nurdane Güler, Mardin'de görev yapan Kur'an Kursu Öğreticileri, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Kadınlara yönelik bir program olması nedeniyle, kısa bir açılış konuşması yapan Müftü Dursun Ali Coşkun Bu programın hazırlanmasında değerli Valimiz Dr. Ahmet Cengiz ve eşleri hanımefendinin büyük katkıları olduğunu belirterek, katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Dedi. Coşkun ayrıca dört gündür Mardin ve ilçelerinde yoğun bir faaliyet içerisinde olan Çankaya Müftülüğünde görevli Hocalarıma harcadıkları mesai ve gösterdikleri çabayı takdir ediyor ve konferansın hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.

Daha sonra söz alan Çankaya Müftülüğü Kur'an Kursu öğreticisi Kadriye Lale 'Mardinli kardeşlerimin arasında olmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade etti. Ezelden kardeş olduklarını belirten Kadriye Lale, ' kardeşliğimizin sınırı yoktur. Ezelden başlayan kardeşliğimiz ebede kadar sürecektir. Diye konuştu. Proje kapsamında Mardin'den 30 Kadının Ankara'da misafir edileceğini söyleyen Lale, ayrıca Mardin'deki Kur'an kursları için Dizüstü Bilgisayar, Projeksiyon, yazıcı ve kırtasiye Malzemesi dağıttıklarını kaydetti.

Konuşmalardanve Söylenen ilahilerden sonra söz alan Vaize Sedide Akbulut 'eşler arası iletişimde temel ilkeler' konferansına başladı.

Çankaya Müftülüğünde Vaize olarak görev yapan Sedide Akbulut; ' Evlilik nikâhla başlayan ve belki cennete kadar sürdürülebilecek olan bir birlikteliktir. Bu yolculukta eşlerin önünü aydınlatacak, yükünü hafifletecek ilke ve uyarılara örnek ve modellere ihtiyacı vardır. Kur'an'ı yol haritası kılarak Hz. Peygamber'in en güzel örnekliğinden yararlanıp bu yolu yürümeye hem bizim hem çocuklarımızın hem de toplumumuzun acil ihtiyacı vardır. Bunu başarabilmek için, bu ilkeler doğrultusunda aile hayatımızı devam ettirirken ihtiyacımız olan kavli duayı da unutmayalım.' Dedi.

Akbulut; 'Bugün modern psikoloji ailenin geometrik tanımını yaparken birbirine paralel iki düzlem değil, eşkenarlı üçgen ifadesini vurgular. Birincisinde aileyi oluşturan tutumlar birbirine dayanmazken üçgende birbirine dayanılarak oluşturulmuş bir başka ifadeyle kafa kafaya vermiş iki dayanak ailenin çatısını oluşturmuştur. Baş başa veren başlar tek bir baş gibi olur. Bereket ise bu başların beraberliğindedir. Ailenin en önemli özelliği, onun, huzurun fedakârlığın, teslimiyetin, sıcaklığın ve rahatlamanın yuvası oluşudur.. Allah aile olmanın huzur ve sükun bulmayı bunun için de sevgi ve merhametin oluşmasını şart koşar. 'Allah'ın ayetlerinden biri de kendileri ile huzur bulmanız için kendi nefislerinizden size eşler yaratması, aranızda sevgi ve merhamet sağlamasıdır.' İfadelerini kullandı.

Aile yuvasında sıcaklığı sağlamak için üç kavrama vurgu yapıldığını söyleyen Akbulut, Bunların Sükûnet, Meveddet ve Merhamet olduğunu söyledi.

Sükûnet: Hareketten sonra durgunlaşmak, taşkınlıktan sonra olgunluk, bir yeri yurt ve mesken edinmek ve huzur bulmak. Meveddet: Sevgide yakınlık, sevgide kararlılık ve ısrar demektir. Meveddet, müebbet muhabbettir.

Muhabbet muhatabın vasfına ve eylemine, meveddet muhatabın cevherine, özünedir. Merhamet: İncelik ve ihsan demek olup insan tabiatına yerleştirilmiş şekli şefkat adını alır. Beşeri ilişkilerde ve ailedeki rahmetin tezahürü şunlarla gerçekleşir:-Rahmet gereği leyyin (yumuşak) davranmak 'Hilm kılıcı, öfke kılıcından daima daha keskin ve sonuç alıcıdır.'.

-Hata ve kusurları affedici olmak

-Muhatabımızı adam yerine koymak, muhatabımızın kimliğine saygı duyup ona fikir danışmak

'Ailede geçim sadece eşler arası geçim değildir. Eşlerin birbirlerinin akrabalarına da aile büyüklerine de aynı geçimi göstermeleri Allah'ın ve Rasulü'nün yüklediği sorumluluktur. ' Diyen Akbulut Sözlerini şöyle tamamladı;  Ya Rab! Anneliğimizi Hacer gibi teslimiyette kıl,Babalığımızı İbrahim gibi kararlı ve sorumlu kıl, Evlatlarımızı İsmail gibi dualarımızın kabulü kıl, Eşliğimizi Hatice gibi sadakatli,Hz Muhammed gibi vefalı kıl, Sevgilerimizi efendimiz gibi KÖRDÜĞÜM kıl.' Ey Rabbimiz, eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah'a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.'

Konferans sonunda Vali eşi Vehibe Cengiz ve Vali yardımcısı Hüseyin Avcı'nın  eşi Ebru Avcı, Ankara'dan Mardin'e gelen Katılımcılara günün anısına binaen ait bir plaket takdim etti.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ