USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Mardin'de Sosyal Yaraya Dönüşen Suriyeli Kumalar (ÖZEL HABER)

Psikolog Uzman Doktor Arzu Sarp: İkinci Evlilik Yuvanın Dağılmasına Neden Oluyor. Kamer Şube Başkanı Aydın; 2000 ile 3000 lira arasında başlık parası verilerek evlendiriliyor.

Mardin'de Sosyal Yaraya Dönüşen Suriyeli Kumalar  (ÖZEL HABER)
02-01-2014 16:19
Google News

           Suriye`deki savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan kadınlar büyük dramlar yaşıyor. Kamp dışında Türkiye`deki çeşitli illerde yaşayan kadınlar dilenerek hayata tutunmaya çalışırken çoğu çaresizlikten kuma olarak Türkiye`deki değişik illerde olduğu gibi Mardin'de erkekler ile evleniyor.

Sovyetler birliğinin dağılması ile birlikte Karadeniz bölgesinde yaşanan Nataşa krizi çok sayıda ailenin dağılmasına sebep olmuştu. Suriye`deki iç savaştan Türkiye`ye sığınan kamp dışında kalan kadınlar hayatta kalabilmek için kuma olmayı kabul ediyor. Suriye`den geçerek Mardin Merkez ile Kızıltepe`ye yerleşen ve Sosyal bir yaraya dönüşen koma bu sorun Güneydoğu illerinde ailelerin dağılmasına sebep oluyor.

Mardin KAMER Başkanı Tülay Aydın Suriye`deki yaşam şartlarının iyi olmaması sebebi ile savaştan önce sınır kapılarının açılması ile birlikte Suriyeli kızların Türkiye`ye kuma olarak geldiğini ancak savaştan sonra bu durumun daha da arttığına dikkat çekti Bölgede eşinin bulunduğu eve Suriyeli kuma getiren erkekler olduğu gibi ayrı ev tutan erkeklerde imam nikâhı ile kuma kıldıklarını ifade eden Aydın, Resmi kayıtlara geçmediği için kaç Suriyeli kadının kuma olarak evlendiği belirlenemese de bu sayının her geçen gün arttığı belirtiliyor.

SURİYELİ BAZI KADINLAR 2 BİN İLE 3 BİN TL BAŞLIK PARASI ALINARAK EVLENDİRİLİYOR

Bölgede Kürtçe ve Arapça bilinmesi sebebi ile Suriyeli kadınlarla dil sorunu yaşan masının bu tür evliliklere zemim hazırladığına dikkat çeken Aydın şöyle dedi ;''Son zamanlarda Suriye'de yaşanan iç savaş Türkiye'yi pek çok açıdan etkilemeye başladı. İç savaştan kaçan binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığındılar. Muhtemel sığınmalara karşı kamplar yapılmış olsa da ani ve beklenenden çok sayıda Suriyelinin gelmesi bir anda sınır kentlerindeki sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi, Mardin'de de birçok etkileri oldu.Kamplarda kalamayan birçok Suriyeli çok zor yaşama şartları ile karşı karşıya kalarak yaşamlarını sürdürmekteler.Hane ziyaretleri yaparken onların yaşam alanlarını gördük. Çok zor olan yaşam koşullarından dolayı en çok kadınlar ve çocuklar etkilenmekteler.Suriyeli mültecilerin temel ihtiyaçlarına bakıldığında barınma, yakacak, gıda, giyecek temel ihtiyaç olarak belirlendi.Yerel kadınlarla yapılan görüşmelerde, Suriye'de yaşanan iç savaş ve Suriyeli mültecilerin buraya sığınmalarından dolayı kuma durumunun arttığını ifade ettiler.Yaşanan kuma evlilikleri, yereldeki kadınları da endişelendirmektedir. Suriyeli kadınlar 2 bin -3 bin TL başlık parası alınarak evlendirilmekteler. Çoğu Suriyeli kadınların evliliği kurtuluş olarak görmesi ifade edilmektedir. Barınacak yeri olmaması, yiyecek bir lokma ekmeğinin olmaması yaşadıkları sıkıntılar, kadınların evliliğe yönelmesinin sebeplerinden dolayı olduğu söylenmektedir. Yerelde yaşanan ikinci evlilikler için erkekler, birçok bahane arkasına sığındığı, ilk evliliğinde erkek çocuğunun olmaması, karısının kadınlık görevini yapamaması kadınlar tarafından ifade edilmektedir.''

 

İKİNCİ EVLİLİK YUVANIN DAĞILMASINA NEDEN OLUYOR

Psikolog Uzman Arzu Sarp ise kuma olayının Güneydoğuda kanıksandığını bir adet haline geldiğini belirtti. Sarp, Bu durum ailelerin dağılmasına veya üzerine kuma gelen kadınların, çocukların travmalar ve psikolojik sorunlar yaşamasına sebep oluyor. Suriyeli kadınlarla bunun daha da arttığı görülüyor. Güneydoğuda kuma olayı çokça rastladığımız bir vaka.

Mardin'de İkinci evlilik çok yaygın bununla ilgili birçok hasta takip ettim.  İlk eşler akraba evlilikleri olduğu için ikinci eş genellikle dışarıdan oluyor. Bu tür olaylarda kadınlar baskı altında oldukları için ses çıkaramıyor veya kadının ailesinin bunu doğal karşılayarak çocukların için idare et diyerek destek olmamalarından kaynaklıdır. Bu tür hastalarımda oldu. Mutsuz evlilik ortaya çıkıyor. Travmalar yaşanıyor. Bu durum ailelerin dağılmasına neden oluyor. Doğuda bu tür evlilikler çok fazla, ciddi bir sorun ama Batı illerinde pek nadir rastlanır.

Mardin'nin Nusaybin ilçesinde birkaç yaşlı hastam vardı. Suriye'den ikinci eş olarak evlendikleri kişilerin para ve ziynet eşyalarını alarak kaçtıkları bu nedenle psikolojik sorunlar yaşamasına ilk nedendir. Travmaları unutmaları zaman alıyor.''dedi

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ