USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

MEVSİMSEL HASTALIKLARI ATLATTIK

Mardin Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Mehtap Bingül ile Hasta ve hastane sorunlarını konuştuk

MEVSİMSEL HASTALIKLARI ATLATTIK
23-10-2015 11:50
Google News

           Röportaj:Adnan Avuka

                          Mehmet Çelik

           Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Mehtap Bingül ile farklı bir mekanda, hasta ve hastane sorunlarını konuştuk.

            Gazeteci dostum Adana Avuka ile günün yorgunluğunu giderdiğimiz mahalle kahvehanesinde, kahvelerimizi yudumlarken, yoldan geçen Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi  Bingül ile göz göze geldik. Kısa bir selamlaşmadan sonra adet yerini bulsun diye ?Hocam Kahve İkram edelim? dedik.

            Ve Uz.Dr. Mehtap Bingül,? İki abim kahve içmeye davet eder de hayır dermiyim hiç.??  Deyip, kahvede oturan, oyun oynayan erkeklerin arasından geçip masamıza geldi.

           Meğer Dr. Bingül, mahalle kahvesinin önünden her geçtiğinde ? Ben bir gün burada oturup kahve içeceğim? dermiş. Kahvede emekli doktorlar, emekli memurları görünce merak ediyormuş. Ve kahvesini yudumlarken ?Kısmet bugüne imiş? cümlesi ağzından dökülüverdi.

           Doktor hanıma da kahvesini söyledik. Küçücük bir masa, caddeye bakan yönde oturunca yoldan gelen gidenin de selamını almak,arada bir sohbeti kesip hal hatır sormak gerektiğini de unutmadı doktor hanım.

           Dr. Mehtap Bingül, sağlık kökenli bir aileden geldi. Rahmetli babası Kazım Bingül Mardin Devlet Hastanesinde başladığı görevini orada tamamladı, sağlık memurluğu,ameliyat teknisyenliği ve vatandaş ile doktorlar arasında tercümanlık yapmış uzun yıllar. Yöre insanında saygın bir izlenim bırakmış.

            Ve Çocuklarını kız-erkek ayırımı yapmadan okutmuş.          Eczacı,Avukat,Doktor,öğretmen,Mühendis. Ailede okumayan yok.Dr. Mehtap Bingül babalarından gördükleri insani sevme ve saygı duyma özelliğini bir yaşam felsefesi yaptıklarını,her şeyden önce vatandaşa,insana hizmet etmenin bir tutku halini aldığına  vurgu yapıyor.

             Kahvehanede okey taşları,kağıt hışırtıları ve oyuncuların homurtuları arasında sohbetimizi sürdürüyoruz. Mahalle kahvehanesine belki de bu kadar erkek arasına oturup kahve içen ilk kadın doktordu Mehtap Bingül.

           Sıra Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin genel durumunu sormaya geldi.

           Hastanede  8 kadın doğum uzmanı,7 çocuk hastalıkları uzmanı,2 çocuk cerrahi uzmanı,bir çocuk psikiyatri uzmanı bir biyokimyacı ve bir kardiyoloji uzmanı ile hastane hizmetleri verdiklerini söyledi.

              Hastanenin fiziki şartlarının çok iyi olmadığından şikayetçi. Hastane SGK hizmet binası ve hastanesinden dönüştürülmüş,eklemelerle iyileştirme çalışmaları yapılmış, ancak istenilen bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi konuma getirilememiş. Ama verilen hizmette kalite,insan odaklı hizmetten hiç ödün verilmemiş.

            Aylık doğum rakamlarını soruyoruz. Ayda 700 dolayında doğum gerçekleşiyor hastanede. Yatan çocuk hasta sayısı bu rakamdan biraz daha yüksek..

            Mevcut Hastanenin hasta trafiğine fiziki şartlardan dolayı cevap vermede gönlündeki yeterlilikte olmadığını düşünüyor Dr.Bingül.

            - Doktor sayısı yeterli mi? Sorumuza..

            Dr. Bingül- Aslında doktor sayımız yeterli. Ancak ilçe hastanelerine geçici görevlendirmeler olunca, zaman zaman daralmalar yaşıyor arkadaşlarımız.Haklı olarak kadın doğum uzmanı olmayan ilçe hastanelerine geçici görev ile doktor arkadaşlarımız gidiyor. Bu görevlendirmeler, İlimize gönüllü tayin yaptırmak isteyen,hastanemize gelmek isteyen doktorları da biraz düşündürüyor.

             Mardin Haber-Yatak Sayısı yeterli mi?

             Dr. Mehtap-    Yatak sayımızı yeterli bulmuyoruz. Sürekli göç alan,nüfus artışı yüksek bir ilde yaşıyoruz.Benim idealimdeki kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi 300-400 yataklı hastanedir.Bölgeye hitap edecek bir hastane.Keşke Mardin Devlet Hastanesi yapıldığı zaman 600 yataklı düşünülseydi. O zaman bütün alanları kapsayıcı olurdu.Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları entegre olmalıdır diye düşünüyorum. Çünkü yeni doğan bir bebekte komplikasyonlar olabilir ve çocuk cerrahi uzmanına ya da çocuk uzmanına acil ihtiyaç duyulabilir. Kadın Doğumu ayrı Çocuk Hastalıklarını ayrı yapmamak gerektiğini düşünüyorum.

               Mardin Haber-Ne zaman taşınıyorsunuz?

          Dr. Bingül. Mardin Devlet hastanesi yeni binasına taşındı.Eski hastanenin elden geçirilmesi gerekir. Bu bütçe işidir, yöneticilerimizin tasarruf ve taktirinde. Ne zaman onarım ve donanımı tamamlanır bize de taşının denilirse taşınırız.

             Mardin Haber-Bu ara Mevsimsel hastalıklarda artış var mı?

        Dr.Bingül- Her mevsimin kendine has özellikleri ve beraberinde getirdiği hastalıklar var.Yaz mevsimini hastalıkları ile geride bıraktık. Yaz mevsiminde çocuklarda ishal vakalarında artış oluyor.Bunları atlattık. Sonbahara geçiş döneminde farklı hastalıklara,üst solunum yolu enfeksiyon ve rahatsızlıklarına tanık oluyoruz.Annelerin mevsime göre çocuklarını giydirmeleri ve beslemeleri konusunda taviyelerde bulunuyoruz. Bizi rahasız edecek boyutta vakamız şükürler olsun yok.

          Kahve içimi süresi,sohbetle ve ilin temel sağlık sorunlarıyla harmanlanınca uzadı. Her şeyden önce İlimizde,ülkemizde ve Ortadoğu´da huzur ve güvenin tesis edilmesi ortak temenni ve arzusu ile  Başhekim Uz.Dr. Mehtap Bingül ile kendiliğinden oluşan mini röportajımızı sonlandırıyoruz.

           Teşekkürler Doktor Mehtap.

           



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ