USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Norveç Büyükelçisinden Türk`e ziyaret

Norveç Büyükelçisinden  Türk`e ziyaret
20-09-2014 10:59
Google News

 Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk`ü, Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın makamlarında ziyaret etti. Yapılan ziyaret görüşmesinde barış süreci ve Rojava ile Şengal`de yaşanan çatışmalar değerlendirildi. Değerlendirmede Türk, Kürt sorununa karşı artık bütün devletlerin kulaklarını açmalarını ve yaşanan sorunun Kürt sorunundan mı yoksa Türk siyasetinden mi kaynaklandığı noktasında devletlerin araştırma yapmasını ve bunu dile getirmelerini istedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk`ü, Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın makamlarında ziyaret etti. görüşme öncesi Türk ve Kanavın`ın kısa bir sohbet gerçekleştirildi. Sohbet sırasında Türk, Mardin şehrinin çok kadim bir şehir olduğunun yanı sıra Mezopotamya topraklarında ki şehirlerin Kralı olduğunu dile getirdi. Türk, sözlerinde kadim Şehir olan Mardin`i her zaman öne çıkarmak ve onu daha iyi yapma içinde çalışmalarının olduğunu söyledi.

Sohbetin ardında Türk ve Kanavın Rojava ile Şengal`de yaşanan çatışmaları konu aldı. Türk, Şengal`den yaşanan çatışmalar nedeni ile Mardin`e yerleşen 3 bin Ezidi toplumun olduğuna vurgu yaparak "Aynı şekilde iki gündür Kobani`de de çatışmalar yaşanmaktadır. Ve bunlar bizi ciddi anlamda üzüyor. Ama ne yazık ki Kürt halkına yapılan bu kadar olayda tüm devletler sessiz kalmaktadır. Halbu ki Kürt halkı hiçbir devlete saldırmadı, hiçbir toprağı ele geçirmedi. Sadece kendi kutsal topraklarında özgür bir şekilde yaşamak istiyor" dedi.

"Türkiye bu ilişkiye devam ederse bu büyük bir tehlikenin gelmesine sebebiyet verebilir"

Türkiye`nin İŞİD çeteleri ile işbirliği içinde olduğuna dikkat çeken Türk sözlerinin devamında "Bugün devlet İŞİD ile bir işbirliği içinde olduğuna ilişkin bir aldı var. Ve bu algı halklar arasında devam ederse bu büyük bir felaketin başlangıcı olur. İşte bizler dünyanın bunu demesini istiyoruz. Bunun önünün kapatılmasını istiyoruz. Türkiye adeta büyük bir ateşle oynuyor" şeklinde konuştu.

"Bizler Türkiye'nin daha çözümcül yaklaşılmasını istiyoruz"

Türk, Kürt halkı olarak hiçbir zaman savaş istemediklerini sadece halkların kardeşliği, özgürlüğü ve eşitliği için mücadele ettiklerini kaydederek bunun halkların menfaati için olduğunu vurguladı. Türk, büyük devletlerin Kürt sorununu artık dile getirmesi ve bunu çözmeye çalışmaları gerektiğine vurgu yaparak "Bizler artık devletlerin kulağına Kürt halkına yapılanların gitmesini istiyoruz. Kürt sorununun çözümü konusunda Sayın Öcalan büyük çabalar harcadı. Bizler aynı şekilde sorunun çözümü için Türkiye'nin de daha çözümcül ve akılcıl bir şekilde davranmasını istiyoruz. Bugün Türkiye bir yandan barış diyor. Diyer yandan da İŞİD çetelerine yardımcı oluyor. İşte devletler bunu sorgulayabilir. Dünya bu sorunu çok iyi araştırmalıdır" dedi.

"Kobani`de insanlar canlı canlı yakılıyor"

Sözlerinin devamında Kobani`de yaşanan çatışmalara vurgu yapan Türk, "Bugün Kobani`de insanlar canlı canlı çukurlara konularak üzerine atılan benzinden sonra yakılıyor. Peki bunlar insan değil mi? Amacımız halklara karşı düşmanlık değildir. Bizler sadece sınırları aşarak halklar arasında beraberlik sağlamak istiyoruz. Kürt halkı kendi özgürlüğüne kavuşmayıncaya kadar bir demokrasiden bahsedilemez. Bir istikrarden bahsedilemez. Bunu söylemek isteyenler ilk önce Rojava`da yaşanalara baksın" şeklinde konuştu.

Türk`ün konuşmasının ardında kısa bir değerlendirme yapan , Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın ise barış sürecinde kendilerine düşe görevi yapacaklarını ve gerekli araştırmaları yapacaklarını söyledi. Kanavın, barış sürecine ilişkin heyetlerle de görüşmeler yapacaklarını belirterek "Bizlerde tabiki demokrasinin öncülüğünü yapıyoruz. Bu konuda bize düşen görevleri her zaman yapmaya hazırız" dedi.

Yapılan görüşmenin ardında Eş Başkan Türk ve Büyükelçi Kanavın`ı büyük bir dostluk gösterisi ile vedalaştı.

(ha

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ