USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Suriyeli Kadınlar Rol Model Oldu

Mardin Gül-Medrese ÇATOM sorumlusu Dilek Sınavu, "Suriyeli Kadınların ayakları üzerinde durmasına yönelik çalışmalarımız olumlu sonuçlar veriyor"

Suriyeli Kadınlar Rol Model Oldu
24-01-2021 12:04
Google News
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresine bağlı Mardin Gül-Medrese Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)’nde Suriye’deki savaştan canlarını zor kurtararak Türkiye’ye sığınan iki kadın rol model görevi üstlenerek kendileri gibi diğer mültecilere hem Kuran’ı Kerim okumasını hem de kuaförlük mesleğini öğretiyorlar.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye göç ettikten sonra Mardin’e yerleşen 40 yaşındaki ev hanımı Menar Muhammed ile kendisiyle aynı kaderi paylaşan 54 yaşındaki kuaför Mey Elumar, gönüllü olarak Kuran’ı Kerim ve Kuaförlük dersi vermek amacıyla bir süre önce Mardin Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)’a başvuruda bulundular. Başvuruları kabul gören her iki rol model kendileri gibi Suriyeli mülteci olan 20 kursiyere ders vermeye başladı. Böylece Suriyeli mülteciler hem Kuran’ı kerim öğreniyor hem de kuaförlük mesleğini ediniyor. Mardin ÇATOM Müdürü Dilek Sınavu, “Biz dezavantajlı kitlelerle çalışıyoruz. Sosyoekonomik yönden çok ciddi soranları olan kitleler. Ve her şeyden önce sabrı örenmek sabrı kavramak, o zor yaşamlarını bu kolaylaştıracaktı. Kuaförlük kursuna da baktığımızda o kadar çok sorunları var ki. Toplumun ve özellikle kadınların, özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele noktasında baktığımız zaman çok içler acısı şeyler oluyor ve buradan hareketle bir kadın olarak saçına bir şekil verdiğinde, kendini sevdiğinde, önemsediğinde, o sorunların çözümü için motive olması çok daha kolay olacaktır. O yüzden kadınların rol model olmasını önemsiyorum” dedi. ""

40 yaşındaki Kuranı kerim öğretmeni Menar Muhammed, “Öğretip öğreniyoruz ve bunda da mutluluk duyuyoruz. Rabbim bizi cennettekilerden eylesin. Bir harf kuran öğretenin cennette yeri var. İnşallah bize de nasip olur. Biz savaştan geldik, sabrediyoruz. İnşallah bu sabrın sonu selamet olur. Elhamdülillah savaşta bir yakınımı kaybetmedim. Maddi yönden çok kaybımız oldu. Ama çok şükür ailemizden hiç kimseye bir şey olmadı” dedi.

Suriye’de kuaförlük yapan 54 yaşındaki ev hanımı Mey Elumar, “Suriye’de de kuaförlük yapıyordum. Burada da Suriyeli kardeşlerime kuaförlük dersi veriyorum. İsterlerse Türk vatandaşlarına bu mesleği öğretmek isterim. Burada gönüllü olarak çalışmak istediğimi yöneticilere söyledim. Onlar da uygun gördükleri için burada Suriyeli kardeşlerime kuaförlük öğretiyorum. Kursiyerlerim her hafta düzenli olarak geliyor. Kurslarım çok güzel geçiyor. ÇATOM sorumlusu Dilek hanım sayesinde derslerimiz çok daha güzel geçiyor. Ev hanımları bir şeyler öğrensin diye biz bu kursu açtık. Eğer dükkan açamazlarsa bile evde kendi bakımlarını yapabilecek düzeye gelecekler bu kurs sayesinde. Bu zor süreçte bize sahip çıkan Türkiye Cumhuriyeti Devletine de sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Mardin Gül-Medrese ÇATOM sorumlusu Dilek Sınavu, Suriye’de iç savaşın patlak vermesi ve mültecilerin kentet yerleşmeye başlamasının ardından Suriyelilerle çalıştıklarını belirtti. Sınavu, sözlerini şöyle sürdürdü:

""“Uzun zamandır Suriyeli bir kitleyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz Suriyelilerin ülkemize gelişiyle birlikte ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birazcık daha sosyoekonomik yönden dezavantajlı olan Suriyeliler var. Buradan hareketle çeşitli entegrasyon, adaptasyon ve kaynaşma programları gerçekleştirdik entegre olabilmeleri için kentsel yaşama. Bundan hareketle 2 tane rol model, lider kadın olan Suriyeli kadınlar bu çalışmaların çıktısının da olduğunu düşünüyorum. Bir başvuru yaptılar ÇATOM’da denklikleri olmadığı için ücretli olamazlar ama gönüllülük esasında Kuran’ı kerim ve kuaförlük eğitimi vermek istediklerini söylediler. Kuran’ı Kerim eğitimini tabii ki çok isteyerek kabul ettik. Çünkü biz dezavantajlı kitlelerle çalışıyoruz. Sosyoekonomik yönden çok ciddi soranları olan kitleler. Ve her şeyden önce sabrı örenmek sabrı kavramak, o zor yaşamlarını bu kolaylaştıracaktı. Kuaförlük kursuna da baktığımızda o kadar çok sorunları var ki. Toplumun ve özellikle kadınların, özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele noktasında baktığımız zaman çok içler acısı şeyler oluyor ve buradan hareketle bir kadın olarak saçına bir şekil verdiğinde, kendini sevdiğinde, önemsediğinde, o sorunların çözümü için motive olması çok daha kolay olacaktır. O yüzden kadınların rol model olmasını önemsiyorum.”



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ