USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Türk Mardin Kültürler Şehri?..

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk Mardin Kalesi sivilleşmeli, hava alanı uluslararası ulaşıma açılmalıdır

Türk   Mardin Kültürler Şehri?..
29-04-2015 16:52
Google News

       Haber:MehmetÇelik

    Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Februniye Akyol, Belediye Meclis Salonunda  Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği organizasyonu ile Mardin ve ilçelerinde 30 Nisan 9 Mayıs tarihleri arasında Çerçi Film Günleri düzenlenmesi ile ilgili basın toplantısı yaptı. Mardin'in tanıtımında ve hizmetlerin yürütülmesinde valilik ile işbirliği içerisinde olacaklarını söyleyen Başkan Türk, Mardin Kalesinin sivilleşmesi ve turizme açılması ile  Mardin Havaalanın uluslararası ulaşıma açılması için bugünden itibaren imza kampanyası başlatacağız. Halkın desteğine ihtiyacımız var? dedi.

           Mardin'in bir Kültür Şehri olduğuna vurgu yapan Türk,30 Nisan 9 Mayıs tarihleri arasında Çerçi Film Günleri kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği organizasyonu ile Mardin ve ilçelerinde konser dinletisi ve film gösterimi gerçekleşeceğini söyledi.

           Yapılacak çalışmaya ilişkin Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, belediye meclis toplantı salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanı Seyfettin Yavuz`un da yer aldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin`in kültürel öneminin gösterilmesinin yanı sıra insanların kaynaşmasına yönelik çalışma yaptıklarını ifade etti.  Mardin`in çok yönlü yapısını ve Mardin halkının kültürlerinin kaynaşması için bir kültür ve turizm hamlesi yaptıklarını kaydeden Türk, "Bu şekilde faaliyetlerimizi sürekli hale getirecek bir çalışmaya başladık. Umut ediyoruz ki Mardin`i tüm dünyaya ve Türkiye`ye tanıtacak bir çalışma yapacağız. Biz bu ayda da Mardin`in tanıtılması ve Mardin`in bu çok yönlü yapısını tanıtmak amacıyla çalışmalara başladık. 30 Nisan`da konser ve film gösterimi ile başlayacak olan çalışmamız 9 Mayıs`ta Mardin`de son bulacak. İnanıyoruz ki Mardin`in özelliğini ortaya koyacak bir çalışma ortaya çıkaracağız. Bu konuda daire başkanlarımızla beraber çalışmakta ve bunu zenginleştirmeye çalışacağız. Tabi ki bunların yeterli olmadığını bilmekteyiz. Arap, Süryani ve Ezidi kardeşlerimizin de kültürlerinin de buraya yansıtılmasına yönelik çalışmalarımızı yapacağız. Bu konuda da programlar düzenlenecektir. Bu sadece bir başlangıçtır. Ama inanıyorum ki süreç içinde birinci caddede ki otopark çalışması bittikten sonra biz Mardin`de bunu sürekli hale getirecek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

              Türk,  Mardin`in bir kültürler şehri olduğunu belirterek ancak  şimdiye kadar kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılmamasın da büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.  Mardin'i turizm açısından daha cazip hale getirmek için çalışmalara da hız verdiklerini kaydeden Türk, bu konuda da daire başkanlarının esnaf ve turizmcilerle bir araya gelerek fikir alış verişini yapacaklarını söyledi.

"Kardeşlik duygusunu yayabilirsek halklarımızı önemli tehlikelerden korumuş oluruz"

           Türk,   "Biz  inanıyoruz ki bugün Mardin`de kültürler ve inançlar arasındaki kardeşlik duygusunu eğer bugün biz tüm Ortadoğu'ya yayabilirsek, halklarımızı önemli bir tehlikeden korumuş oluruz. Halklar arasında dayanışmayı sağlamış oluruz" diyen Türk, bununda demokratik bir gelecek için büyük bir adım olacağını söyledi. Türk, bu nedenle bu çalışmanın sadece bir konser yada film gösterimi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak bugün yaşanan kültürün ve kardeşlik havasının Ortadoğu'ya yansıtılması konusunda Mardin`in büyük bir aktör olduğunu aktardı.

"Mardin`in çok renkliliğini halka duyurmak istedik"

             Konuşmasına Mardin`in çok kültürlü ve çok renkli bir şehir olduğunu belirterek başlayan Büyükşehir Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ise bu çalışmayla Mardin`in çok renkliliğini halka duyuracaklarını ve turizmini geliştirmeye yönelik olacağını söyledi. Yönetime gelmeleri ile beraber Mardin halkı ile ilk defa baharı karşıladıklarını belirten Akyol Akay, geçen sürede kurumsallaşmaya yönelik çalışma yaptıklarını ancak artık kültürel faaliyetlere ağırlık vereceklerini aktardı. Akyol Akay, Türkiye ve dünyanın birçok yerinden de film çekimi için Mardin`e gelindiğine dikkat çekerek "Mardin`in ışığı film çekimi için çok iyi olduğundan dolayı her yerden buraya geliyorlar. Bizlerde düşündük ki neden yereldeki sanatçılarımızı da bu konuda geliştirmeyelim. İşte bunun içinde konserlerin yanı sıra film, kamera, fotoğraf makinesi gibi çalışmaların olduğu bir atölye çalışması da başlattık. Aynı şekilde kısa ve uzun metrajlı film gösterimi yapacağız. Tabiki bu projeler kapsamında önümüzdeki senelerde daha güçlü bir şekilde çalışacağız" şeklinde konuştu.

      Bir Gazetecinin "Devlet ve hükümetler yıllardır Mardin kültürü üzerinde asimilasyon politikası yürüttü. Siz bu asimilasyon politikalarına karşı nasıl bir çalışma yürüteceksiniz" sorusuna cevap veren Türk , "Devlet bir millet anlayışı üzerine kurulmuştur. Aynı şekilde Mezopotamya`nın hakikati hiçbir zaman da bu değildir. Çok kültürlülük söz konusudur. Ama onlar bunu ortadan kaldırarak tek bir kültürü yaşatmaktadır. Oysa burada Süryanilerin, Arapların, Ezidilerin de kültürleri yaşamaktadır. Bunun içinde Mardin de halkların gelecekte birleşmeleri ve devlete karşı fikirlerinin birleşmesinden korktukları için bu farklı kültürlerin birleşmesine engel oldular. Yıllarca Arap ve Kürdü birbirine iki düşman yaptılar. Oysa bizler  5 bin yıldır beraber yaşayan kardeş halklarız. Bugün din ve mezhepler arasında kimi sözler çıkarmaktadırlar. Oysa Ortadoğu'da ki halklar arasında birlik kurulduğu zaman Ortadoğu emperyalizmin etkisinden de kurtulur. Ama işte o mantık bunu istemiyor. Halklar arasında diyalog yaşanmasını istemiyor. Oysa Mardin çok hassas bir yerdir. Bizlerde diyoruz ki Mardin`de gizlenmek istenen bu kültürlerin ortaya çıkması gerekir" şeklinde sözlerini sürdürdü.

    Kale Sivilleşsin, Havaalanı uluslararası ulaşıma açılsın

  Mardin Kalesinin sivilleşmesi için girişimlerde bulunduğunu ifade  eden Ahmet Türk, Mardin Havaalanının  da uluslararası ulaşıma açılması gerektiğini söyledi. Türk Kalenin sivilleşerek turizme açılması ve havaalanının  uluslararası ulaşıma açılması için, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyacımız var. Talimat verdim imza kampanyası başlatılıyoruz. Bu konuda basının desteğini de bekliyoruz? şeklinde konuştu.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ