GÜNDEM

Ankara’da Gıda İsrafı Sergisi

Ankara'da gıda israfına karşı yürütülen "Gıdanı Koru" kampanyasına destek amacıyla, Polonya Büyükelçiliği'nden gıda israfına dikkat çeken sergi açıldı.

Ankara’da Gıda İsrafı Sergisi
09-10-2022 13:52
09-10-2022 14:02
ANKARA

Ankara’da, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Polonya`nın Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle Türkiye`de yürütülen "Gıdanı Koru" kampanyasını desteklemek ve israfa dikkati çekmek için "Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş" adlı sergi Büyükelçiliğin dış duvarında ziyarete açıldı

       Mardinli ünlü Dermatolog Uzmanı Dr. Nihat Özkan’ın kızı,  Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan da Türkiye`de çöplerdeki toplam atık oranının yüzde 52’sini gıdanın oluşturduğunu hatırlatarak “Dünya’da gıda kaybı ve israfı farkındalık gününde Bakanlığımızla beraber Birleşmiş Milletler  Gıda ve Tarım örgütü ile eşsiz bir işbirliğiyle gıdana sahip çık kapmayasını 2 yıldır beraber yürütüyoruz. Türkiye 2020 yılı rakamlarına göre 18.1 milyon ton gıdasını çöpe attı. Ve çöplerdeki toplam atık oranının yüzde 52’si gıdalardan oluşur. Dolayısıyla, tüketiciler üreticilere kadar gıda zincirinin tüm aktörleri gıda kaybı ve israfını azaltabilmek için ufak değişiklikler ile bile bu rakamların düşmesini ve gıdamızın kıymetini bilmemizi sağlayacaktır” dedi.

Son kullanma tarihi israf sebebi olmasın

       Ülkemizde 18.1 milyon ton gıda maddesi çöpe giderken, bunların yüzde 52’sini gıda maddeleri oluşturuyor. Marketten alınan ürünlerin daha çok son kullanma tarihi nedeniyle israf edildiği belirtiliyor.

         Ülkemizde 18.1 milyon ton gıda maddesi çöpe giderken, bunların yüzde 52’sini gıda maddeleri oluşturuyor. Marketten alınan ürünlerin daha çok son kullanma tarihi nedeniyle israf edildiği belirtiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı AB Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan, ürünlerin üzerinde 2 tip etiketin yer aldığına işaret ederek, ürünlerin Son Tüketim Tarihi (STT) ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki ayrıma dikkat çekti.

STT GEÇTİYSE TÜKETMEYİN

STT veya TETT etiketlerinden yalnızca birinin ürünlerin üzerinde yer aldığını ifade eden Özkan, “Son tüketim tarihi (STT) kolay bozulabilen, buzdolabında sakladığımız yoğurt, yumurta, süt, peynir gibi ürünlerin üzerinde yer alıyor. Bu tarih geçtikten sonra ürünlerin tüketilmemesi gerekiyor” dedi.

TETT’DEN SONRA 3 AŞAMA VAR

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi’nin (TETT) ise başka bir etiket tipi olduğunu kaydeden Özkan, “Bu etikette yazan tarih un, şeker, bakliyat veya makarna gibi gıdaların özelliğini en iyi şekilde muhafaza edebildiği tarihe işaret ediyor. Bu tarih geçtikten sonra ürünün görüntüsü, kokusu ve tadını dikkate alabileceğimiz 3 aşama devreye giriyor. TETT’si geçen ürünlerde bu 3 kriterde sorun yoksa tüketim sağlanabiliyor” diye konuştu.

 

 

 

 

 

  


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR