YAŞAM

Kaymakçı, MTSO’nı ziyaret etti

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı ve beraberinde ki heyet Mardin Ticaret ve Sanayi odasını ziyaret etti.

Kaymakçı, MTSO’nı ziyaret etti
22-11-2022 18:54
22-11-2022 19:01
MARDİN
Türkiye-AB ilişkilerindeki güncel gelişmeler ile bölgelerindeki AB proje, hibe ve eğitim imkanları hakkında bilgilendirmelerin ve sunumların yapıldığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ile Türkiye Ulusal Ajansının İlgili uzmanlarının da katıldığı “İl İl AB Buluşmaları 12: Mardin” etkinliğinin ardından MTSO’ya geçen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı’yı Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik ve oda temsilcileri karşıladı.
MEDENİYETİN DOĞDUĞU KADİM KENT 
Kısa süreli sohbetin ardından konuşma yapan MTSO Başkanı Çelik; “Sayın bakanım yaklaşık bir ay önce yapılan seçimler neticesinde üyelerimizin teveccühleriyle seçildik bakanlık nezdinde ilk toplantımızı sizinle gerçekleştirdiğimiz için şahsım ve yönetim kurulum adına onur duyduğumuzu belirtmek isterim. mardin boncuklu tarla ile birlikte geçmişi 12.000 yıla dayanan bir tarihe sahiptir. Boncuklu tarla 12.000 yıllık tarihi ile ilk takı atölyelerinden olmakla beraber tarımın başladığı ilk neolitik yerleşimlerden biridir. Bu hasletle Mardin’de üretim, tarım ve zanaatın geçmişi yaklaşık 12.000 yıl olup medeniyetin doğduğu en kadim yerlerden biri konumundadır. Mardin’in aynı zamanda 22 yaş ortalaması ile ülkemizin geleceği için en kritik konumda olan illerden biridir” dedi.
AB FONLARI KENT İÇİN ÖNEMLİ
Mardin’in gelişmesi için AB süreci ve AB fonları önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Çelik; “Geçmiş dönemde Avrupa Birliği Büyükelçilerinin katılımıyla 2. AB Forumu 2009 yılında Mardin’de gerçekleşmiştir. IPA, Genç İstihdamın Desteklenmesi, AB Kültür Fonu, IPARD fonlardan Mardin yararlanmıştır. AB IPA fonu kapsamında 9,2 milyon Avro bütçe ile 2013-2015 arasında uygulanan “Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi”, Mardin turizminin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Yönetiminde yer aldığımız Dicle Kalkınma Ajansı tarafından 4 milyon Avro bedelle uygulanan “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek” kapsamında genç ve dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliklerini arttırmaya yönelik birçok eğitim gerçekleştirilmiştir. Bu fonlara ek olarak Mezopotamya kültür rotasının en önemli destinasyonlarından olan Mardin’e AB üyesi ülkelerden birçok ziyaretçi tekrar gelmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.
İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUNUMUZ  
İşsizliğin en yüksek il olduğunu söyleyen Çelik; “Mardin Tarım, Turizm ve Sanayi Potansiyeli en yüksek illerden olmasına rağmen;  2020 TÜİK verilerine göre 5.040 Dolar Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve %29,8 İşsizlik oranı ile Türkiye’deki en dezavantajlı illerden biridir. 2023 yılından itibaren AB süreci ve fonları Mardin’in potansiyelini harekete geçirerek kalkınmasına önemli katkıları olacaktır. Bu hasletle IPARD, IPA3, Avrupa Kültür Fonu gibi AB fonlarından Mardin’in en yüksek oranda yararlanması ilimizin gelişmesi için kritik öneme haizdir. İlimizdeki sanayi kuruluşları hali hazırda Irak’a yoğun bir ticaret içerisinde ancak ülke çeşitlendirmesi olmadığından uluslararası ticaretimiz kırılgandır. Özellikle Çin ile yaşanan tedarik zinciri kopuklukları ülkemiz ve ilimiz adına önemli fırsatlar sunmakta AB ülkeleri ile daha fazla işbirliği zemini oluşturmaktadır. Sanayi sektörüne ek olarak son zamanlarda artış gösteren, AB üye ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısının arttırılması için THY gibi kurumların desteği ile üye ülke tur operatörleri ve turizm acentalarının, yabancı misyon şeflerinin ilimizle daha yoğun işbirliğine girmesi gerekmektedir. Mardin ilimizin AB fonlarından daha fazla yararlanması, sanayi ve turizm sektörümüzün AB üye ülkeleri ile daha fazla işbirliğine girebilmeleri hususunda desteklerinizi ilimiz sanayi ve ticari erbabı adına talep ediyorum” diye konuştu.

Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR