Martin Artuklu Üniversitesi ile sağlık bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, 700 yatak kapasitesine çıkarılan Mardin Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma hastanesine dönüştürüldü.
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici ve İl sağlık Müdürü uzm.Dr. Saffet Yavuz ortak bir basın toplantısı yaptı.
Rektör Özcoşar, Ülkemizde bulunan tıp fakülteleri, 3. Basamak Eğitim Araştırma Hastaneleri bünyesinde üst düzey sağlık hizmeti verdiğine dikkat çekerek, Üniversitelerin bilimsel çalışmalar ürettiği bu hastanelerde halka sunulan hizmetin yanında; tıp doktoru, tıpta uzmanlık, hemşire ve diğer yardımcı sağlık personelleri de yetiştirildiğini söyledi.
Özcoşar “3. Basamak Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, bilimsel araştırmalara olanak sağlaması hasebiyle akademisyenlerin çalışma alanı için öncelikli tercih nedeni olmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan; özellikle son yıllarda yapılmış modern hastaneler, yüksek tıbbi teknolojik donanım ve güçlü sağlık ordusu ile 1. ve 2. basamak hastanelerin yanı sıra 3. basamak eğitim ve araştırma hastaneleri halkımıza hizmet vermektedir. Bünyesinde Tıp Fakültesi olup kendine ait hastanesi olmayan üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokoller neticesinde hastaneler güç birliği ile halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmaktadır. Araştıran, sorgulayan, vizyonu ve misyonu olan bir eğitim ve araştırma hastaneniz olacak. Kadro sorunu yaşamayacağımıza inanıyorum. Şimdiye kadar çok sayıda başvuru var.”dedi
Mardin İl Sağlık Müdür Uzm.Dr. Saffet Yavuz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte, Msağlık hizmeti sunumunda önemli gelişmeler yaşanacağına vurgu yaptı. Yavuz “ Özellikle Covid-19 pandemisi süresince fedakarca çalışan değerli sağlık ordusuna, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve uzmanlık öğrencilerinin de katılmasıyla Sağlık ordumuz daha çok güçlenecek ve daha nitelikli hizmet vermeye başlayacaktır. Mardin’de tedavi imkânı bulamayan ve başka illere sevk edilen hastalarımız hastanemizde tedavi şansına sahip olacaktır. Aynı zamanda çevre il ve ilçelerden gelen hastalar da Mardin’de tedavi olma olanağı bulacaktır” şeklinde konuştu
Hasta sevki son bulacak
Mardin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici ise daha önce Van ve Diyarbakır’da görev yaptığını söyledi. Prof. Bilici “ Mardin’in çekici bir özelliği var.Temel tıp bilimleri ve klinik bilimlerde akademik çalışma yapmayı planlayan çok sayıda akademisyen, bu protokol sayesinde il dışından gelerek güzel Mardin’de çalışmaya başlayacak bu hızlı bir tıbbi gelişmeye sebep olacaktır. Dışarıya hasta sevki duracak, komşu illerden hasta kabul edeceğiz. Tıp fakültemiz gelişim sürecini çok daha hızlı tamamlayarak nitelikli sağlık elemanı yetiştirmeye, bilimsel hizmet vermeye başlayacaktır. Mardin’in sınıra yakınlığı nedeniyle Irak ve Suriye’den ülkemize tedavi için gelen hastaların hastanemize yönelimi artacak ve sağlık turizmi gelişecektir. 6 aya kadar kadromuz tamamlayacağım ve vatandaşlarımız akademisyen hekimlere muayene olabilecek” dedi.
Editor : Mehmet ÇELİK